SIF3 Transilvania a solicitat Bursei de Valori Bucureşti completarea convocatorului Adunării Generale din 26 aprilie, cu propunerea de acordare a unui mandat consiliului de administraţie pentru efectuarea demersurilor necesare privind întocmirea proiectului de fuziune prin absorbţie dintre BVB şi Sibex, conform unui raport publicat ieri.
Conducerea SIF3 mai doreşte stabilirea unui termen de 120 de zile de la data AGA în care Proiectul de fuziune să fie întocmit şi depus la Oficiul Registrului Comerţului.
Un alt punct solicitat de SIF3 este împuternicirea Consiliului de Administraţie al BVB ca, împreună cu cel al Sibex, să numească evaluatorul pentru determinarea raportului de schimb.
SIF Transilvania deţine 8,57% din capitalul BVB.
Acţionarii BVB au deja pe ordinea de zi a AGA din aprilie aprobarea începerii negocierilor cu Sibex-Sibiu Stock Exchange în vederea unei posibile fuziuni.
Conducerea Bursei de Valori Bucureşti a transmis acţionarilor că intenţionează ca BVB să absoarbă Sibex, aceasta urmând să dispară.
Pe ordinea de zi a AGA se mai găseşte aprobarea de principiu a implementării soluţiei Contraparte Centrală externă pentru pieţele administrate de BVB, soluţie cu potenţial de a conduce către conceptul de Contraparte Centrală regională, având BVB drept componentă a acestui concept. AGA va lua în calcul o investiţie de maximum două milioane de euro, care ar permite BVB obţinerea statutului de acţionar al Contrapărţii Centrale externe, care ar putea deveni o Contraparte Centrală regională.
Regulamentele europene impun, începând cu septembrie 2013, conectarea la o CCP autorizată pentru decontarea derivatelor, iar o astfel de entitate va fi necesară şi pentru piaţa spot, începând cu 2017.
Instituţia are nevoie de un capital minim de 7,5 milioane de euro, pentru autorizare.
Sibex şi BVB nu au reuşit să se pună de acord pentru înfiinţarea unei CCP locale, iar vara trecută Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a prezentat un proiect privind crearea unei astfel de instituţii, la nivelul regiunii.
Potrivit BERD, o instituţie regională ar presupune un efort financiar de aproximativ 1 milion de euro pentru fiecare ţară din ECE, în timp ce înfiinţarea unor entităţi locale ar presupune un efort financiar de 10-13 milioane de euro/ţară.
BERD a prezentat două variante - crearea unei CCP regionale pe structura uneia dintre entităţile deja autorizate sau înfiinţarea unei instituţii noi, optând pentru prima.
La AGA din 26 aprilie, acţionarii BVB vor mai decide distribuirea unor dividende de 6,66 milioane de lei (0,8687 lei/acţiune), din profitul pe anul trecut. Pe ordinea de zi se regăseşte şi discutarea unei strategii de afaceri pentru 2016-2020.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.04.2016, 00:06)
business cu pielea ursului din pădure. SAU mortăciuni.
2. intrebare pentru autorul articolului
(mesaj trimis de ion în data de 06.04.2016, 06:41)
cum ati ajuns la ideea ca o ccp va fi necesară şi pentru piaţa spot, începând cu 2017 ???