Certificatele de emisii gaze cu efect de seră sunt clasificate ca valori mobiliare

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 februarie 2010

Certificatele de emisii de gaze cu efect de seră se pot tranzacţiona, începând de ieri, pe pieţele reglementate sau sistemele alternative de tranzacţionare administrate de operatorii de piaţă autorizaţi, în conformitate cu prevederile Legii pieţei de capital, potrivit unui comunicat al Bursei Monetar Financiară şi de Mărfuri Sibiu (BMFMS).

Bursa din Sibiu administrează singura piaţă din ţara noastrăpe care aceste certificate se pot tranzacţiona în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Sibex utilizează aceeaşi platformă de tranzacţionare (Global Vision furnizată de Trayport Ltd. Londra) pe care se tranzacţionează peste 95% din certificatele CO2 la nivel european.

BMFMS precizează că, în urma avizului nr. 10 emis de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, certificatele de emisii gaze cu efect de seră sunt clasificate ca valori mobiliare, fiindu-le incidente prevederile aplicabile legislaţiei pieţei de capital din România.

"Prin decizia de clasificare a certificatelor de emisii de CO2 ca valori mobiliare şi prin posibilitatea tranzacţionării lor la Bursa din Sibiu, CNVM şi Sibex deschid, practic, un nou segment de piaţă pentru intermediar, oferindu-le posibilitatea de a tranzacţiona pe o piaţă nouă cu un potenţial de zeci de milioane de euro. Potenţialul său este evidenţiat şi de faptul că au existat deja contacte cu cel puţin şase brokeri din afara ţării privind tranzacţionarea certificatelor de CO2", a declarat Darius Cipariu, directorul general adjunct al Sibex.

Încă din luna decembrie 2009, Bursa din Sibiu a lansat contractul futures CO2 2008 - 2012 reprezentând echivalentul a 100 certificate de emisii gaze cu efect de seră (100 de tone de emisii CO2).

Acest contract se tranzacţionează pe sistemul electronic al Bursei din Sibiu prin intermediul a 38 de membri autorizaţi (Societăţi de Servicii de Investiţii Financiare şi bănci comerciale), având preţul exprimat în lei şi nefiind purtător de TVA. Contractul CO2 2008 - 2012 are scadenţa de o zi, iar tranzacţiile cu certificatele executate în cursul unei sesiuni sunt garantate de Casa Română de Compensaţie (CRC). Livrarea certificatelor către cumpărători, respectiv virarea contravalorii acestora către vânzători, este asigurată, de asemenea, de CRC a doua zi după executarea tranzacţiei.

Pentru a avea acces la această piaţă a emisiilor de gaze cu efect de seră, toţi membrii Sibex şi CRC care doresc să tranzacţioneze contracte CO2 2008 - 2010 trebuie să îşi des-chidă conturi la Registrul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră, unde şi CRC deţine un cont.

Un client care doreşte să vândă certificate CO2 trebuie să le transfere în contul intermediarului deschis la Registrul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră, care le transfera apoi în contul CRC. CRC va credita contul intermediarului res-pectiv cu cantitatea de certificate aferenta care va fi disponibila pentru vânzare sub forma de contracte CO2 2008 - 2012.

Un client ce doreşte să cumpere certificate va alimenta contul său de la intermediar cu sumele necesare, iar acesta va transfera sumele res-pective în contul CRC. Fiecare intermediar va fi limitat în ordinele de cumpărare de suma pe care o deţine în cont la CRC reprezentând valoarea certificatelor.

Ca urmare a Avizului nr. 10 din 22 februarie 2010, prin care certificatele de emisii de gaze cu efect de seră sunt clasificate ca valori mobiliare, cotaţiile din piaţa SIBEX pentru aceste certificatele de carbon vor conţine preţul net, fără TVA, urmând ca decontarea lor efectivă să se facă de asemenea la acelaşi preţ fără TVA, deoarece prin clasificarea lor ca valori mobiliare ies de sub incidenţa reglementărilor privind TVA, conform prevederilor din Codul Fiscal.

În urma tranzacţiilor rezultate, CRC efectuează automat decontările efective în următoarea zi lucrătoare după realizarea tranzacţiilor, pe baza cererilor de retragere de certificate de carbon sau de sume de bani transmise de membrii CRC. Toate decontările vor fi efectuate în lei.

"Comisionul total SIBEX şi CRC este de 0,6 lei pe contract (include şi comisionul CNVM de 0,1 lei/contract), adică 0,006 lei pe tona de CO2, acest nivel fiind unul deosebit de avantajos. Spre exemplu, pe Bursa Bluenext din Franţa care este una din cele mai mari pieţe pentru certificate EUA, comisionul este între 1 şi 2 eurocenţi pe tonă (0,04 - 0,08 lei/tonă). Alături de avantajul comisionului scăzut, considerăm că modelul de decontare propus are, faţă de alte modalităţi de comercializare a certificatelor de emisii, avantajele garantării, transparenţei şi vitezei de execuţie" a adăugat Cipariu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb