CERTION:  Cererea pentru locuinţe de vacanţă de lux rămâne ridicată în ciuda majorării de preţuri

F.D.
Companii / 17 august 2022

Cererea pentru locuinţe de vacanţă de lux rămâne ridicată în ciuda majorării de preţuri

În ciuda unui mediu economic cu creşteri ale ratelor dobânzii şi cu nelinişti tot mai mari cu privire la o viitoare recesiune, semnalele din piaţă arată că cererea pentru active de lux, achiziţionate cu scop investiţional sau recreativ, rămâne puternică. Investitori precum Certion pariază puternic pe piaţa reşedinţelor de marcă, amplasate în zone cu potenţial turistic ridicat, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, veniturile din închiriere şi operare hotelieră pot aduce proprietarilor randamente de până la 20% pe an, raportate la Euro, în funcţie de momentul achiziţiei, potrivit dezvoltatorului. Acest segment are perspective foarte bune, în contextul în care comportamentul clienţilor s-a schimbat în era COVID, când s-a răspândit conceptul de workation, iar mobilitatea a crescut semnificativ. În acelaşi timp, în România, în special regiunea Bucureşti - Ilfov, se înregistrează încă un puternic deficit de locuinţe de vacanţă de calitate superioară.

CERTION are în prezent un portofoliu compus din şase proiecte active: Vogh şi Galileo în faza de execuţie, cu construcţii ridicate în staţiunea Olimp, iar în faza de proiect Pharos (Olimp), Lago şi Solantis (Neptun) şi Jakob Sonne (Poiana Braşov).

Pe piaţa din România, preţurile locuinţelor de lux şi ale celor cu potenţial investiţional ridicat au fost în creştere între 5 şi 12% în ultimul semestru, în condiţiile în care sunt tot mai puţine terenuri valoroase, disponibile pentru dezvoltări imobiliare, iar preţurile materialelor de construcţii păreau de neoprit până de curând. Dat fiind că s-au suprapus un miriad de factori de natură economică, geopolitică şi sanitară precum pandemia, războiul din Ucraina şi inflaţia, imobiliarele de lux din România au devenit, pentru investitori, un refugiu sau o oportunitate.

Matei Maloş, reprezentantul brokerului CERTION, precizează că, în contextul în care războiul informaţional, generat de contextul geopolitic, va fi absorbit la nivelul percepţiei, cererea îşi va reveni: "Investitorii români vor căuta, în continuare, mijloace de protecţie în contextul recesiunii şi inflaţiei puternice pe moneda locală. Mai ales că, datorită oportunităţilor, au început să apară cereri din partea investitorilor şi brokerilor imobiliari internaţionali. Ca exemplu, astăzi investitorii americani au un avantaj de aproape 15% determinat de întărirea dolarului. În plus, în contextul geopolitic actual, pe pieţe internaţionale precum Dubai, locuinţele calitative au fost integral absorbite de cerere şi, în afară de proiecte îndoielnice, ofertele dezvoltatorilor au termene de livrare începând cu anul 2027."

Maloş adaugă că pe pieţe europene precum Costa del Sol, veniturile reale din chirii sunt de 5-6%/an, în timp ce proiectele de calitate din România pot genera venituri din chirii nete de 8-10%, "în contextul în care staţiuni precum Olimp-Neptun sunt într-un proces de transformare semnificativ."

În ultimii doi ani, în special în perioada de vârf a pandemiei, piaţa imobiliară a cunoscut o creştere record. Aprecierea preţului caselor a atins un vârf în aprilie 2022, când a crescut cu 21% la nivel naţional, în SUA. În zona Uniunii Europene, aprecierea s-a situat la 10,5% în primul trimestru al anului, comparativ cu perioada similară din 2021. Contrar unor titluri alarmiste, mulţi economişti cred că piaţa imobiliară va continua să crească şi în 2022, deşi nu în acelaşi ritm ca în 2020 şi 2021.

În România, numai în luna iulie a acestui an fost vândute 57.310 de imobile, cu 4.364 mai multe faţă de luna iunie, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). Tranzacţiile de proprietăţi rezidenţiale au crescut cu 3,4% la nivel naţional, în semestrul I din 2022.

Potrivit lui Gabriel Alexandru, CFO CERTION, de la începutul anului, pentru proiectele promovate s-au încheiat peste 140 de tranzacţii. "Valoarea totală a acestor tranzacţii este de 16,6 milioane de euro, preţul mediu al locuinţelor de vacanţă alese de clienţi fiind de 115.000 euro. Preferinţele clienţilor, exprimate prin achiziţii în 2022, s-au concentrat către apartamentele de două camere, cu vedere către mare".

Din analizele dezvoltatorului, veniturile din închirierea şi operarea hotelieră a locuinţelor de vacanţă, în funcţie de modul de utilizare şi gestiune a acestora, echivalează cu randamente anuale de până la 20%, raportate la euro, în funcţie de momentul achiziţiei (cu cât locuinţa este achiziţionată mai devreme, mai aproape de momentul lansării proiectului, cu atât discounturile sunt mai mari), calitatea proiectului şi managementul proprietăţii, realizat printr-un operator profesionist, dedicat reşedinţelor de marcă.

Preţurile medii pe metru construit pătrat variază, pentru proiectele CERTION, între 1.700 şi 6.100 euro, în cazul în care achiziţia se face din stadiul de proiect, fiind corelate, în permanenţă, cu evoluţia preţurilor pe piaţa materialelor de construire, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb