CEZ nu va face ofertă pentru preluarea diviziei din Slovacia a Enel

Elena Deacu
Companii / 8 mai 2015

Grupul ceh de utilităţi CEZ, prezent şi pe piaţa din România, a anunţat joi că nu va face ofertă pentru pachetul de 66% din acţiunile companiei slovace de electricitate Slovenske Elektrarne scos la vânzare de grupul italian Enel, pentru care au rămas în cursă trei companii, transmite Wall Street Journal.

Enel a scos la vânzare anul trecut participaţiile sale la companiile din Slovacia şi România în cadrul unui plan destinat reducerii datoriilor pentru a putea susţine investiţiile şi dividendele. Recent, însă, Enel a hotărât să oprească procesul de vânzare a activelor sale de distribuţie din România, dar a decis să continue cu vânzarea activelor Enel din Slovacia.

Într-un comunicat de presă difuzat joi, CEZ a informat că a decis să nu mai depună o ofertă pentru pachetul de 66% din acţiunile companiei Slovenske Elektrarne din cauza dorinţei Guvernului slovac de a-şi majora propria participaţie la compania de utilităţi de la 34% în prezent până la 51%.

"Decizia CEZ de a nu depune o ofertă angajantă până la termenul limită nu va afecta în niciun fel procesul de vânzare care este în derulare", a declarat un purtător de cuvânt de la Enel, fără a preciza însă dacă grupul a primit până acum oferte angajante, informează Agerpres.

Grupul italian Enel a fixat data de 9 mai drept termen limită până la care firmele interesate pot depune oferte pentru pachetul său de 66% din acţiunile Slovenske Elektrarne, companie evaluată de analişti la aproximativ două miliarde de euro.

Un număr de trei companii şi-au manifestat interesul pentru Slovenske Elektrarne: grupul finlandez Fortum, producătorul ceh EPH şi un consorţiu ungar format din divizia MOL din Slovacia, Slovnaft, şi compania publică de utilităţi din Ungaria, MVM Group.

Vânzarea activelor Enel face parte dintr-un program mai larg de vânzări de active în valoare de şase miliarde de euro, început în 2013, şi care vizează reducerea datoriilor Enel. Până în prezent, acest program a generat suma de 1,6 miliarde de euro. Activele din Slovacia, împreună cu alte active non-strategice, ar urma să contribuie cu peste 4,4 miliarde de euro la acest program.

Activele Enel din România (64,4% în Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% în Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie şi 100% din acţiunile Enel România) reprezintă companii care gestionează o reţea de 91.000 de kilometri ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cotă de piaţă de 34%), care vând aproximativ 9 TWh/an unui număr de aproximativ 2,6 milioane clienţi, dintre care 2,4 milioane sunt clienţi rezidenţiali (aproximativ 20% din piaţa de retail) şi 200.000 sunt companii.

Grupul CEZ este prezent şi pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb