CFR s-a luat la întrecere cu CNH în topul datornicilor

ALINA TOMA VEREHA, CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Companii / 2 februarie 2011

  • document ataşat Situaţia companiilor monitorizate de FMI
    apasă aici pentru a descărca.

    Datoriile la bugetul de stat ale CFR SA, companie de stat aflată sub monitorizarea Fondului Monetar Internaţional, au explodat în ultimul trimestru al anului trecut, de la 115,5 milioane lei, la 852,5 milioane lei, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). CFR SA se aproprie, astfel, vertiginos de campionul ultimilor ani al datoriilor la bugetul de stat, Compania Naţională a Huilei (CNH), singura societate ale cărei obligaţii restate depăşeau pragul de un miliard de lei.

    În timp ce situaţia CFR SA s-a înrăutăţit în ultimul trimestru al lui 2010, CNH a reuşit o reducere uşoară de 81,2 milioane lei a datoriilor la bugetul de stat, de la 1,54 miliarde lei cât avea la 30 septembrie 2010, la 1,46 miliarde lei la data de 31 decembrie 2010.

    CFR SA a propus, pentru acest an, un buget bazat pe venituri totale de 2,29 miliarde lei şi pierderi de 748.395.000 lei. Nivelul plăţilor res-tante din proiectul de buget pe 2011 este 4,59 miliarde lei, iar creanţele res-tante se vor ridica la 1,1 miliarde lei.

    Plăţile restante estimate pentru 2011 sunt semnificativ mai mari decât cele de la finele lui 2010 - de 3,1 miliarde lei. Creanţele bugetate se menţin aproximativ la nivelul celor de la finele anului trecut - 1,2 miliarde de lei.

    Oficialii CFR SA au declarat, recent, pentru ziarul \"BURSA\", că lipsa finanţării, în ultimii trei ani, a proiectelor feroviare a condus la pierderi de capacităţi şi ineficienţă operaţională, ceea ce a determinat scăderea traficului şi a veniturilor. Această consecinţă nefavorabilă a avut ca rezultat atât incapacitatea companiei de a finanţa investiţiile şi lucrările de întreţinere a infrastructurii, cât şi declinul financiar al CFR SA. Toate acestea se regăsesc în panta anuală (foarte abruptă) a datoriilor şi a pierderilor înregistrate, mai spun reprezentanţii companiei.

    Veniturile CFR SA sunt, în marea lor majoritate, provenite de la operatorii de transport feroviar. În acest an, volumul de activitate a suferit o reducere semnificativă, iar veniturile mici încasate de la operatori au condus la imposibilitatea achitării unor importante obligaţii bugetare şi comerciale.

    Compania a încheiat anul trecut cu venituri totale de 2,3 miliarde de lei şi o pierdere de 778,5 milioane de lei (cea bugetată în acest an este cu 4% mai mică). CFR a reuşit, în 2010, o majorare cu 50% a veniturilor şi o diminuare cu 20% a pierderilor faţă de nivelul bugetat la începutul anului trecut.

    CFR SA a încheiat 2010, potrivit bugetului rectificat, cu 26.000 de salariaţi care au un câştig mediu/persoană de 2.337 de lei. Fondul de salarii a fost, anul trecut, de 726 milioane lei.

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    rpia.ro
    danescu.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Oct. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9724
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
    Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    citiesoftomorrow.ro
    cnipmmr.ro
    thediplomat.ro
    hipo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb