Lucrările de conservare, închidere şi ecologizare a minelor vor necesita, în acest an, fonduri estimate la 42 milioane lei, după ce, anul trecut, pentru aceste operaţiuni autorităţile au alocat peste 57 milioane lei, iar între 2005 şi 2014 - aproape 920 de milioane de lei.
"Suma totală alocată pentru anul 2015 de la bugetul de stat, prin ministerul de resort - Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului (MECT) - este de 41.989.910 lei. Întreaga sumă este direcţionată în sectorul conservare, închidere, reconstrucţie ecologică şi activităţi postînchidere a minelor", susţine conducerea Societăţii de Conservare şi Închidere a Minelor "Conversmin" - SA Bucureşti, aflată sub autoritatea MECT.
Potrivit Mediafax, anul trecut, compania a asigurat conservarea a 60 de obiective miniere şi închiderea şi ecologizarea a 37 de obiective, dintre care 9 au avut alocate fonduri pentru execuţia unor lucrări de remediere, intervenţii sau calamităţi.
De asemenea, potrivit datelor transmise de Conversmin, în 2013 au intrat în conservare 64 de obiective miniere şi s-au închis şi ecologizat 33 obiective miniere, din care 9 au avut alocate fonduri pentru execuţia unor lucrări de remediere, intervenţii sau calamităţi.
În perioada 2005 - 2014, au intrat în conservare 640 de obiective miniere şi au fost închise şi ecologizate 502 mine.
"Având în vedere volumul mare de lucrări necesare a fi executate pentru închiderea şi reconstrucţie ecologică a perimetrelor miniere, durata de execuţie depăşeşte de cele mai multe ori 12 luni, din acest motiv un obiectiv minier necesită finanţare pe parcursul a mai multor ani calendaristici", arată compania de stat.
Conversmin este o societate cu capital integral de stat şi îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului. Societatea estimează pentru acest an venituri totale de 46,3 milioane lei şi are 90 de angajaţi.