Chevron va renunţa la explorarea gazelor de şist în Polonia

Valentin Busuioc
Companii #Energie / 1 februarie 2015

Grupul petrolier american Chevron, prezent şi în ţara noastră, a decis să renunţe la explorarea gazelor de şist din Polonia, un sector ce nu a reuşit să îndeplinească aşteptările de tranformare a sistemelor de furnizare a energiei în Europa de Est, informează Reuters.

Divizia poloneză a Chevron "a decis să întrerupă operaţiunile cu gaze de şist din Polonia, din cauză că oportunităţile de aici nu mai concurează favorabil cu alte oportunităţi din portofoliul global al Chevron", potrivit declaraţiei publicate ieri de companie.

Şi companiile Exxon Mobil, Total şi Marathon Oil au renunţat la explorarea gazelor de şist în Polonia în ultimii trei ani. Aceste firme (şi altele din domeniul energiei) fuseseră, iniţial, atrase de estimările privind rezervele masive de gaze de şist ale Poloniei.

De la începerea operţaiunilor de explorare, estimările în acest sens au fost revizuite în scădere, condiţiile geologice pentru forare s-au dovedit dificile, iar directorii din industrie reclamă incertitudini privind reglementările guvernamentale.

În ultimele luni, prăbuşirea preţurilor energiei la nivel mondial a forţat marile companii din domeniu să taie din cheltuieli şi să nu se mai concentreze pe proiectele de investiţii nesigure.

Şi în ţara noastră, problema gazelor de şist este nebuloasă. În noiembrie, premierul Victor Ponta a declarat că, din câte se pare, România nu are zăcăminte de gaze de şist, în ciuda eforturilor de explorare, mai relatează Reuters.

În Europa de Est (în principal în Polonia, România şi Lituania), guvernele adoptă cu entuziasm soluţia gazelor de şist, văzând-o ca pe o modalitate de reducere a dependenţei de importurile energetice din Rusia, care a întrerupt de câteva ori livrările până acum, fapt ce creează o vulnerabilitate din importurile ruseşti.

Cu toate acestea, Europa de Est deja a început să-şi diversifice sursele de aprovizionare prin alte metode, în principal prin importurile de gaze naturale lichefiate din zăcăminte precum cel din Qatar, şi prin stabilirea unor conexiuni mai bune cu reţeaua de conducte a Europei de Vest.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb