Cerul nu va mai avea niciun secret în faţa celui mai mare observator astronomic din lume. FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope), cum a fost numit telescopul, a trecut cu brio un ultim set de teste tehnice, ceea ce i-a făcut pe oficialii chinezi să declare că, dincolo de semnarea unor hârtii, nu mai poate interveni nimic care să împiedice lansarea acestuia luna viitoare.
Grandiosul proiect s-a lovit până acum de mai multe provocări, precum atragerea cercetătorilor în regiunea izolată în care a fost construit. Însă, în cele din urmă, beneficiile ştiinţifice pe care le poate aduce au avut câştig de cauză. FAST va putea analiza unde radio pe o rază de două ori mai mare decât fos-tul cel mai mare telescop astronomic, Observatorul Arecibo, din Puerto Rico, informează news.ro. Noul telescop va putea detecta semnale mult mai slabe decât celelalte observatoare şi este văzut ca o mină de aur pentru domenii precum cercetarea pulsarilor (nuclee de stele moarte care se învârt la viteze foarte mari) şi des-coperirea exoplanetelor (planetele din afara sistemului nostru solar care orbitează o stea şi
care ar putea găzdui viaţă). Telescopul, a cărui construcţie a durat 5 ani, a derulat teste începând din 2016, la care au putut participa cercetători chinezi. Din momentul deschiderii oficiale, acesta va fi accesibil cercetătorilor din întreaga lume. Pe parcursul testelor, au fost descoperiţi peste 100 de pulsari. Construcţia FAST a costat 1,2 miliarde Yuan, adică aproximativ 154 milioane Euro. Aces-ta este localizat în depresiunea Dawodang, din provincia Guizhou, localizată în sud-vestul Chinei.
Farfuria lată de 500 de metri este formată din aproximativ 4.400 de panouri individuale din aluminiu, care au peste 2.000 de piese mecanice ce pot fi manevrate pentru afi îndreptate către diverse regiuni ale cosmosului. Una din cele mai mari provocări, la care oficialităţile lucrează încă în prezent, este crearea unei infrastructuri pentru stocarea şi procesarea cantităţilor foarte mari de date ce vor fi colectate.