China creează cea mai mare companie de energie din lume

Cristina Radu
Companii / 28 august 2017

China creează cea mai mare companie de energie din lume

Guvernul preşedintelui Xi Jinping a aprobat miercuri fuziunea grupului Shenhua Group Corp., cel mai mare miner de cărbune din China, cu China Guodian Corp., printre cele mai mari generatoare de energie, contolat de comisia de stat pentru supravegherea şi administrarea activelor. Cu active de 1,8 miliarde de yuani (271 miliarde dolari), entitatea va fi a doua cea mai mare firmă din lume după venituri şi cea mai mare după capacitatea instalată, potrivit Bloomberg New Energy Finance.

Legătura Shenhua-Guodian poate fi prima dintre fuziunile din industria energetică din China, în vreme ce factorii de decizie de vârf încearcă să reducă supracapacitatea industrială şi numărul întreprinderilor de stat. Anunţul de luni aduce sfârşitul a luni de speculaţii despre această combinaţie, raportată prima dată în iunie de Bloomberg.

Nici purtătorii de cuvânt din Shenhua, nici purtătorii de cuvânt din Beijing nu au răspuns la apelurile adresate birourilor lor pentru a face comentarii sau a răspunde la întrebările trimise prin e-mail. Ling Wen, preşedintele interimar Shenhua, a transmis reporterilor din Hong Kong că societatea încă nu a primit aprobarea pentru fuziune.

Shenhua va putea să-şi diminueze dependenţa de cărbune, în prezent de circa 90%, câştigând unele din activele energetice nete din Guodian, a scris Yu într-o notă de cercetare. Guodian va putea beneficia de furnizarea de cărbune a Shenhua, de gestionarea riscului de preţ, de infrastructura integrată de căi ferate, porturi şi nave.

Noua firmă, care se va numi probabil National Energy Investment Corp., va avea o capacitate instalată de peste 225 de gigawaţi şi va acoperi Electricite de France SA şi Enel SpA, potrivit lui Frank Yu, analist Wood Mackenzie Ltd. EDF, cum e cunoscut generatorul, a avut o capacitate netă instalată de 137,5 gigawaţi în 2016, potrivit unei prezentări a firmei. Enel Italia a avut o capacitate instalată de 83 gigawaţi la 30 iunie.

GD Power a afirmat într-o declaraţie adresată bursierului din Shanghai că va forma o asociaţie comună de electricitate pe bază de cărbune cu China Shenhua. GD Power va injecta 37,4 miliarde de yuani în active, iar Shenhua cu 29,3 miliarde. GD Power a afirmat că acţiunile sale vor rămâne suspendate în Shanghai până pe 4 septembrie.

Acţiunile Shenhua din Hong Kong au crescut cu 4,7%, ajungând la 20,10 dolari, sporind cu aproape 2,1%. Indicele de referinţă Hang Seng s-a modificat foarte puţin.

China Shenhua Energy poate achiziţiona GD Power Development Co. a Guodian, cotată la Shanghai, ca parte a fuziunii, potrivit Bloomberg.Tranzacţionarea GD Power a fost suspendată la 5 iunie, la fel ca şi acţiunile China Shenhua Energy Shanghai.

Shenhua avea 1014 miliarde de yuani în active, potrivit unui raport din iunie, iar unitatea a produs circa 290 milioane de tone de cărbune în 2016. Guodian a avut active de 803 miliarde de yuani, potrivit unei declaraţii a firmei postate de grupul industriei susţinută de stat China Electricity Council. Shenhua avea 82 de gigawaţi de capacitate de generare, în timp ce Guodian avea 145 de gigawaţi, potrivit BNEF.

Tian Miao, analist senior la Beijing la Sun Hung Kai Financial Ltd, a afirmat: "(Mişcarea) confirmă direcţia reformei întreprinderii de stat, companiile din aceeaşi industrie îmbinând reducerea investiţiilor redundante cu îmbunătăţirea eficienţei. "

Guvernul lui Xi încearcă să reducă dependenţa ţării de cărbune şi să crească utilizarea gazelor naturale şi de energie eoliană, solară, hidroelectrică şi nucleară. Capacitatea de producţie a firmei după fuziune va fi de 23% din surse regenerabile, potrivit BNEF. Guvernul poate să caute o modalitate de a lega generatoarele de energie nucleară în mixul mega-fuziune, conform lui Yu Wood Mackenzie.

Analistul BNEF, Sophie Lu, a afirmat: "Acest lucru este crucial pentru Shenhua, deoarece, datorită noilor modificări, orele de generare a energiei eoliene, solare, nucleare şi hidro sunt garantate de autorităţile de reglementare, iar generatoarele de cărbune trebuie să concureze mai aprig pe pieţele angro libere. Acesta este doar unul dintre planurile de fuziune din China pentru consolidarea sectorului energetic".

Yu Wood Mackenzie a precizat: "Obiectivul final este de a forma companii mai mari de energie care să se poată acoperi riscurile de piaţă pentru cărbune şi energie". El a spus: "(Ele) îşi pot vinde tehnologia nucleară sau tehnologia în domeniul cărbunelui pe pieţele emergente din Asia. Asta este ceea ce guvernul vrea să promoveze".

China Huaneng Group, cel mai mare producător de energie electrică pe bază de cărbune din ţară, se poate uni cu State Power Investment Corp., un generator pe bază de cărbune care deţine State Nuclear Power Technology Corp, a raportat Bloomberg în mai. Preşedintele SPIC, Wang Binghua, a declarat în iulie că firma este în contact cu Huaneng Group pentru o posibilă restructurare, iar "o mişcare mai mare poate avea loc mai târziu".China Huadian Corp şi China Datang Corp sunt celelalte două cele mai mari generatoare de electricitate de stat din China, potrivit Bloomberg.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb