China este de părere că "acum este momentul să trecem la dezescaladare" în Myanmar şi că "este timpul pentru un dialog", a declarat miercuri ambasadorul chinez la ONU, Zhang Jun, după aprobarea de către Consiliul de Securitate a unei declaraţii care condamnă junta militară pentru prima dată, informează Agerpres.
"A sosit vremea pentru diplomaţie", a mai subliniat el într-un comunicat, afirmând că "China a participat la negocierea" organizată timp de şase zile de Marea Britanie în cadrul Consiliului de Securitate pentru această declaraţie "într-un mod constructiv".
"Este important ca membrii Consiliului să vorbească pe o singură voce. Sperăm că mesajul Consiliului va fi de natură să amelioreze situaţia din Myanmar", a insistat diplomatul chinez.
"Comunitatea internaţională ar trebui să creeze un mediu favorabil pentru părţile interesate din Myanmar de a soluţiona disputele în cadrul constituţional şi juridic", a adăugat Zhang Jun.
"Sprijinim în acest scop eforturile diplomatice şi de mediere ale ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est) şi ale emisarului special al secretarului general" al ONU, diplomata elveţiană Christine Schraner Burgener, a afirmat ambasadorul chinez.
"Politica de prietenie a Chinei faţă de Myanmar este pentru întreg poporul din Myanmar. China este dispusă să se angajeze şi să comunice cu părţile implicate şi să joace un rol constructiv pentru atenuarea situaţiei actuale", a precizat Zhang Jun.
Într-un comunicat omoloaga sa americană, Linda Thomas-Greenfield, şi-a exprimat satisfacţia că membrii Consiliului de Securitate "au vorbit pe o singură voce pentru a condamna violenţa continuă împotriva manifestanţilor paşnici din Myanmar".
"Salutăm curajul şi hotărârea lor în faţa atacurilor brutale şi continue ale forţelor militare şi de securitate", a adăugat diplomata americană, promiţând că responsabilii pentru violenţă vor fi traşi la răspundere.
În declaraţia sa, Consiliul de Securitate "a condamnat cu tărie violenţa împotriva manifestanţilor paşnici, incluzând femei, tineri şi copii" în Myanmar. De asemenea, acesta şi-a exprimat "profunda îngrijorare cu privire la restricţiile impuse personalului medical, societăţii civile, membrilor sindicatelor, jurnaliştilor şi profesioniştilor din mass-media" şi a solicitat "eliberarea imediată a tuturor celor reţinuţi în mod arbitrar", potrivit Agerpres.