China va elimina, de anul viitor, restricţiile de deţinere impusă asupra băncilor străine, respectiv companiilor de brokeraj şi asigurări şi de management de active din alte ţări, a anunţat, recent, televiziunea de stat chineză, după şedinţa săptămânală a Guvernului condus de premierul Li Keqiang. Conform planului, societăţile financiare vor putea fi deţinute integral de companiile străine ce activează în piaţa chineză, nemaifiind valabilă condiţia de a crea un joint-venture cu o contraparte locală şi nici limita de deţinere de 51%. Dereglementarea va avea loc în mai multe etape pe parcursul lui 2020, în funcţie de pieţe.
"Capitalul străin joacă un rol unic şi important în dezvoltarea economică a Chinei. Pentru a promova o dezvoltare de înaltă calitate şi modernizare, trebuie să ataşăm întotdeauna o importanţă ridicată folosirii capitalului străin", se precizează într-o declaraţie a Consiliului de stat chinez ce reafirmă angajamentul pentru deschiderea economiei.
Totodată, potrivit Agerpres, China va sprijini eforturile guvernelor locale de a atrage mai multe investiţii străine şi de a permite firmelor străine să fie mai flexibile în alegerea modului în care împrumută fonduri de peste hotare. China va face eforturi şi pentru a nu mai fi permise transferuri forţate de tehnologie ale companiilor străine, au informat autorităţile de la Beijing.
Stabilizarea investiţiilor străine face parte din politicile autorităţilor chineze de sprijinire a creşterii economiei, afectată de războiul comercial cu SUA.
Decizia chinezilor vine pe fondul negocierilor comerciale dintre Statele Unite şi China, liberalizarea sectorului financiar fiind vestită la Washington ca un mare succes al ultimelor discuţii ce s-au încheiat week-end-ul trecut. Discuţiile comerciale au pus într-adevăr presiune pe China, însă, în fapt, propuneri pentru a elimina restricţiile cu privire la deţinerile capitalului străin în companiile care activează în sectorul financiar chinez au apărut prima dată în noiembrie 2017. Totodată, la 20 iulie 2019, Consiliul de stat al Chinei a anunţat că va accelera procesul relaxării limitelor impuse capitalului străin.
Calendarul iniţial viza eliminarea restricţiilor, precum limita de deţinere de 25% în cazul companiilor de asigurări, în 2021.
Deşi ridicarea plafonului de deţinere este aşteptată să crească activitatea în piaţa chineză şi implicit să întărească competiţia, firmele străine se vor confrunta în continuare cu obstacole precum regulile privind expansiunea regională sau aprobarea produselor de către reglementatori, arată un studiu al KPMG din vara acestui an.
Pe termen lung, Beijingul plănuieşte deschiderea mai multor sectoare economice pentru competiţie, însă la momentul oportun când companiile locale se vor fi transformat deja în campioni naţionali.
Decizia, în esenţă benefică pentru companiile financiare americane, vine într-o perioadă în care există discuţii la Casa Albă ce privesc posibilitatea impunerii de restricţii pe fluxurile de capital pe ruta Washington-Beijing, acuzaţia adusă capitalului american fiind că finanţează creşterea economică a Chinei.
Beijingul este, aşadar, aşteptat să continue reformele de deschidere pe termen lung, reforme pe care Washingtonul şi Bruxellesul le consideră lente. În piaţa serviciilor de plăţi de exemplu, giganţii americani Mastercard şi Visa încă aşteaptă aprobarea autorităţilor de reglementare pentru a efectua decontări în yuani în China.
În domeniul finanţelor, mişcarea apare şi în condiţiile în care deficitele bugetare ale Beijingului sunt estimate să crească semnificativ în anii următori, necesarul de finanţare sporindu-se substanţial.
Preşedintele american şi omologul său chinez sunt aşteptaţi să semneze tratatul comercial în primă fază, la care au ajuns recent negociatorii celor două părţi, la summitul APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation) ce se va desfăşura pe 16-17 noiembrie la Santiago, Chile.
Secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, a precizat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că nu au fost primite invitaţii pentru noi negocieri la Beijing, însă Mnuchin şi Robert Lightlizer, negociatorul şef al părţii americane, sunt programaţi să se întâlnească cu vicepremierul chinez Liu He înainte de startul oficial al summitului APEC în cazul în care negociatorii adjuncţi nu vor definitiva textul legal al acordului iniţial.