Un proiect de ordin al Ministrului Transporturilor, care îşi propune să reglementeze transportul cu autocarul în ţara noastră, va afecta grav turismul autohton, blocând accesul la vacanţe al turiştilor cu venituri modeste, susţine agenţia de turism Christian Tour, într-un comunicat remis Redacţiei.
Turoperatorul mai afirmă: "În acelaşi timp, dacă va fi aprobat, acest proiect va limita participarea românilor la pelerinaje şi va îngreuna totodată circulaţia turiştilor străini în ţara noastră".
Totodată, compania îi solicită public Ministrului Transporturilor să nu aprobe acest proiect "nociv pentru turism".
Recent, pe site-ul Ministerului Transporturilor a fost publicat, pentru dezbatere publică, un proiect de ordin prin care se doreşte reglementarea suplimentară a transportului cu autocarul.
Proiectul propune inclusiv obligativitatea comunicării către Autoritatea Rutieră Română (ARR) a datelor cursei cu cel puţin 24 de ore anterior începerii efectuării călătoriei.
Potrivit comunicatului, unul dintre articolele proiectului prevede că "pe tot parcursul călătoriei, în cazul transportului de persoane prin servicii ocazionale, componenţa grupului trebuie să rămână aceeaşi".
Christian Tour precizează: "Cu alte cuvinte, dacă o agenţie de turism vrea să transfere turişti din zona Moldovei la Bucureşti pentru o cursă charter către Grecia sau Turcia, autocarului îi va fi interzis prin lege să oprească în oraşele prin care trece pentru a îmbarca turiştii. Astfel, un turist din Bârlad va fi obligat să se urce într-o cursă regulată până la Iaşi pentru a prinde autocarul de transfer către Bucureşti care, culmea, va trece prin oraşul său fară să poată opri".
Totodată, agenţiile de turism sunt obligate să completeze formularul de călătorie, cu lista completă a pasagerilor, cu 24 de ore înainte de începerea călătoriei.
"Dacă acest proiect, aflat acum în dezbatere publică, va fi aprobat de către Ministrul Transporturilor, autocarele care transferă turiştii de la aeroport la hoteluri, între staţiuni sau în circuite interne şi pelerinaje, nu îi vor mai putea îmbarca pe turiştii care s-au hotarât să călătorească cu mai puţin de 24 de ore înainte de începerea programului turistic", se arată în comunicat.
Potrivit companiei, nici ofertele "Last Minute" nu vor fi ocolite de efectele "nocive" ale acestui proiect legislativ.
Agenţia adaugă: "În situaţia în care un turist găseşte un pachet de vacanţă cu autocarul foarte ieftin, lansat cu doar o zi înainte de plecare şi redus substanţial, ofertă des întâlnită în rândul agenţiilor de turism, nu va putea beneficia de această oportunitate. Limitând accesul la ofertele Last Minute şi îngreunând transferurile cu autocarul, proiectul blochează accesul la vacanţe şi relaxare în primul rând turiştilor cu venituri mici".
Reprezentanţii companiei mai spun că acest proiect va afecta imaginea ţării noastre în ochii turişilor străini.
"Din dorinţa unor grupuri de interese de a bloca accesul la piaţa de transport al unor companii care efectuează curse turistice ocazionale în mod legal şi de a-i proteja astfel pe cei care deţin de mulţi ani monopolul de facto asupra acestei industrii, vor fi afectaţi în primul rând simplii turişti, români sau străini care ne vizitează ţara. Christian Tour (...) apelează la Premierul Dacian Cioloş pentru a face lumină în toată această situaţie. Şi, totodată, să protejeze atât turiştii, cât şi această industrie în creştere şi cu mare potenţial", declară Marius Pandel, CEO Christian Tour.
Christian Tour, împreună cu toate companiile din grupul său, a înregistrat în anul 2015 o cifră de afaceri de peste 70 de milioane de euro.
Agenţia deţine în acest moment 30 de agenţii proprii în toată ţara, plus patru filiale în Ungaria, Polonia, Serbia şi Republica Moldova.