"Chrysler" a obţinut aprobarea pentru vânzarea activelor către "Fiat"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 iunie 2009

"Chrysler", cel mai mic dintre cei trei producători auto majori ai SUA, după "General Motors" şi "Ford", a solicitat protecţia Legii falimentului la data de 30 aprilie. Compania ar putea ieşi de sub protecţia faţă de creditori cel mai devreme la finele săptămânii curente.

"Chrysler", cel mai mic dintre cei trei producători auto majori ai SUA, după "General Motors" şi "Ford", a solicitat protecţia Legii falimentului la data de 30 aprilie. Compania ar putea ieşi de sub protecţia faţă de creditori cel mai devreme la finele săptămânii curente.

Producătorul auto american "Chrysler" LLC a obţinut, în instanţă, aprobarea pentru vânzarea tuturor activelor sale către un grup condus de "Fiat" SpA din Italia. Drept urmare, compania ar trebui să poată ieşi în curând de sub protecţia faţă de creditori.

Arthur Gonzalez, judecător al Curţii de Falimente, a aprobat vânzarea activelor "Chrysler" către o nouă companie, deţinută de "Fiat", un trust al sindicaliştilor, Trezoreria SUA şi guvernul canadian. Compania, cu sediul în Auburn Hills, Michigan, va fi controlată în proporţie de 20% de "Fiat". Guvernul american şi cel canadian vor deţine, împreună, 12%, iar restul de 68% va reveni sindicaliştilor.

Potrivit termenilor vânzării, creditorii, care deţin 6,9 miliarde dolari din datoriile "Chrysler", vor primi numai două miliarde dolari. Oricum, 90% dintre creditori au sprijinit afacerea.

"Niciun cent din valoarea activelor debitorilor nu va merge la altcineva decât la creditori", a declarat Gonzalez, adăugând: "SUA şi Canada au luat o hotărâre în interesul lor naţional, în vederea salvării industriei auto".

"Fiat" nu plăteşte nimic pentru cota sa şi are opţiunea de majorare a deţinerii la noul grup "Chrysler", la o dată ulterioară, în funcţie de realizarea ţintelor de performanţă. Compania italiană va beneficia de acces pe pieţele SUA, iar "Chrysler" - de expertiza privind fabricarea autoturismelor de capacitate mică.

"Fiat" trebuie să finalizeze tranzacţia până la data de 15 iunie.

Compania americană nu a primit alte oferte pentru activele sale. Odată finalizată vânzarea, cele opt fabrici pe care "Fiat" nu le preia vor fi lichidate, prin procedura falimentului. Cele 22 de fabrici "Chrysler" din SUA, cu aproape 26.800 de lucrători, au fost închise la data de 1 mai.

Judecătorul Gonzalez a declarat că singura alternativă la aprobarea vânzării ar fi fost "lichidarea imediată" a companiei, acesta declar­ându-se îngrijorat cu privire la menţinerea operaţiunilor "Chrysler".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb