Producătorul auto american "Chrysler" LLC a obţinut, în instanţă, aprobarea pentru vânzarea tuturor activelor sale către un grup condus de "Fiat" SpA din Italia. Drept urmare, compania ar trebui să poată ieşi în curând de sub protecţia faţă de creditori.
Arthur Gonzalez, judecător al Curţii de Falimente, a aprobat vânzarea activelor "Chrysler" către o nouă companie, deţinută de "Fiat", un trust al sindicaliştilor, Trezoreria SUA şi guvernul canadian. Compania, cu sediul în Auburn Hills, Michigan, va fi controlată în proporţie de 20% de "Fiat". Guvernul american şi cel canadian vor deţine, împreună, 12%, iar restul de 68% va reveni sindicaliştilor.
Potrivit termenilor vânzării, creditorii, care deţin 6,9 miliarde dolari din datoriile "Chrysler", vor primi numai două miliarde dolari. Oricum, 90% dintre creditori au sprijinit afacerea.
"Niciun cent din valoarea activelor debitorilor nu va merge la altcineva decât la creditori", a declarat Gonzalez, adăugând: "SUA şi Canada au luat o hotărâre în interesul lor naţional, în vederea salvării industriei auto".
"Fiat" nu plăteşte nimic pentru cota sa şi are opţiunea de majorare a deţinerii la noul grup "Chrysler", la o dată ulterioară, în funcţie de realizarea ţintelor de performanţă. Compania italiană va beneficia de acces pe pieţele SUA, iar "Chrysler" - de expertiza privind fabricarea autoturismelor de capacitate mică.
"Fiat" trebuie să finalizeze tranzacţia până la data de 15 iunie.
Compania americană nu a primit alte oferte pentru activele sale. Odată finalizată vânzarea, cele opt fabrici pe care "Fiat" nu le preia vor fi lichidate, prin procedura falimentului. Cele 22 de fabrici "Chrysler" din SUA, cu aproape 26.800 de lucrători, au fost închise la data de 1 mai.
Judecătorul Gonzalez a declarat că singura alternativă la aprobarea vânzării ar fi fost "lichidarea imediată" a companiei, acesta declarându-se îngrijorat cu privire la menţinerea operaţiunilor "Chrysler".