CIA a avertizat poliţia spaniolă asupra unui posibil atac la Barcelona

Cristina Radu
Internaţional / 18 august 2017

CIA (Sursa foto: Wikipedia)

CIA (Sursa foto: Wikipedia)

Poliţia catalană a fost avertizată acum două luni despre un posibil atac terorist asupra oraşului Las Ramblas, a raportat presa spaniolă. CIA a declarat pentru Los Mossos, poliţia regională catalană, că Barcelona a reprezentat o ţintă de vârf pentru teroriştii jihadişti, în luna iunie a acestui an, a informat azi El Peridoco.

El Peridoco a scris: "Acum două luni, Agenţia Centrală de Informaţii a transmis o notificare poliţiei autonome catalane". Publicaţia a avertizat în legătură cu riscul pentru Las Ramblas, artera pietonală lovită de un atac ieri, potrivit the Telegraph.

Avertismentul a fost urmat de atacuri de vehicule în Londra, Stockholm, Berlin şi Nisa şi a venit pe fondul îngrijorării sporite dintre agenţii de informaţii spanioli şi străini, potrivit căreia capitala catalană ar putea fi următoarea pe lista de ţinte jihadiste.

Ambasada SUA la Madrid a propus în 2007 crearea unui centru de informaţii în Barcelona pentru a contracara centrul mediteranean al activităţii islamiste radicale. Agenţiile de informaţii spaniole şi străine au văzut Catalonia ca zonă cu risc ridicat.

Eduardo Aguirre, ambasadorul SUA de la Madrid, a declarat în 2010 că imigraţia puternică din Africa de Nord şi Asia a făcut regiunea un magnet pentru recrutanţii terorişti, dar autorităţile spaniole nu aveau capacitatea de a înlătura terorismul.

Poliţia catalană a intensificat în luna octombrie 2016 securitatea la Sagrada Familia, după ce o publicaţie a Isil a inclus-o în cele patru obiective-cheie ale terorii mondiale.

Colosseumul de la Roma, Statuia Libertăţii din New York şi Big Ben din Westminster, au fost celelalte locuri unde cinci persoane au fost ucise şi 49 au fost rănite înatacuri.

Poliţia consideră că concentrarea mare a turiştilor occidentali din Spania şi faptul că aceasta s-a aflat sub conducere musulmană o face o ţintă atractivă pentru jihadişti. Ultimul atac terorist islamic de succes din Spania a avut loc pe 11 martie 2004, când o celulă teroristă suspectă a al Qaeda a explodat în mai multe trenuri de la Madrid, într-o serie de atacuri coordonate, omorând 192 de oameni şi rănind peste 2.000.

Potrivit ministerului spaniol de interne, peste 180 de terorişti jihadişti au fost arestaţi din iunie 2015, când Spania a ridicat nivelul de alertă teroristă la patru din cinci.

Poliţia spaniolă şi serviciile de informaţii au alocat încă 3.000 de ofiţeri pentru a investiga potenţiale ameninţări ale ţării. Peste 150 de combatanţi din Spania au călătorit în Siria pentru a se lupta cu Isil, dar locaţia acestora rămâne necunoscută.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb