CIFRE PENTRU MAI 2006 Vînzările de autoturisme au crescut cu aproape 10% în Europa

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 iunie 2006

Vînzările de autoturis-me au crescut cu 9,6% în Europa, în luna mai, cele mai cău-tate vehicule fiind produse de "Fiat" SpA, "Toyota Motor" Corp. şi "Volkswagen" AG. Creşterea s-a datorat faptului că unele state din regiune au vîndut în zile în care anul trecut nu au putut face acest lucru (sărbători religioase), iar în Italia achiziţiile nu au mai fost afectate de greva transportatorilor, aşa cum s-a întîmplat în 2005. Greva respectivă a afectat sectorul transporturilor vreme de o lună.

Aşadar, în Europa au fost vîndute, în mai 2006, 1,42 milioane de vehicule, faţă de 1,3 milioane în mai 2005, potrivit cifrelor Asociaţiei Producătorilor Europeni de Automobile (APEA), cu sediul în Bruxelles. În primele cinci luni din acest an, vînzările de profil au cres-cut cu 2,4%, la 6,83 milioane de unităţi.

De precizat că, în Italia, livrările auto au sporit cu 50% în luna mai a acestui an. În Germania, vînzările au crescut cu 8,7%, piaţa fiind impulsionată de faptul că unele sărbători religioase care, anul trecut, au avut loc în mai, în 2006 se regăsesc în luna iunie.

Producătorii auto, printre care "Volkswagen" şi "Fiat", atrag clienţi cu noile modele pe care le lansează. În plus, europenii cumpără din ce în ce mai multe maşini ca o consecinţă a creşterii economiei regiunii. Pentru anul în curs, Comisia Europeană anticipează o expansiune economică de 2,1% pentru zona euro (cele 12 state din UE care împart moneda unică), după ce, în 2005, regiunea consemnase o creştere de 1,3%.

Grupul italian "Fiat" şi-a majorat la 7,8% cota de piaţă în Europa, în luna mai, de la 5,5% în aceeaşi lună a anului trecut. În primele cinci luni ale anului, compania a avut o cotă de piaţă de 7,9%, comparativ cu 6,6% în intervalul similar din 2005. La sfîrşitul anului trecut, "Fiat" a lansat modele Punto (varianta cu un design nou), respectiv Alfa Romeo 159 sedan.

În ceea ce priveşte producătorul auto nipon "Toyota", al doilea din lume, evoluţia vînzărilor arată o creştere de 22% în mai, la 82.925 de unităţi. Livrările acestei companii au sporit datorită noilor modele Yaris subcompact şi RAV4.

"Volkswagen", al treilea producător european în domeniu, şi-a majorat vînzările cu 13%, în baza modelului Passat. Cota de piaţă a companiei a fost de 20,5% în mai 2006, comparativ cu 19,9% anul trecut. Şi alţi producători auto germani şi-au majorat vînzările luna trecută. BMW, spre exemplu, a raportat o creştere de 9,2% a livrărilor în luna mai, la 75.055 unităţi. Compania germano-americană "Daimler-Chrysler", al cincilea producător auto din lume, şi-a majorat vînzările cu 13%, iar drept urmare cota sa de piaţă a crescut la 5,9% în mai 2006, de la 5,7% în mai 2005.

În schimb, producătorii de profil francezi nu se bucură de aceeaşi situaţie. "PSA Peugeot Citroen", al doilea constructor auto din Europa, a înregistrat un declin al vînzărilor de 0,3% în mai, iar "Renault", al doilea constructor auto din Franţa, şi-a micşorat livrările cu 2,6%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb