Cinci administratori şi un consilier, reţinuţi în urma percheziţiilor din patru judeţe

Ioana Dogaru
Anticorupţie / 3 martie 2016

Cinci administratori de firme şi un consilier al Direcţiei Generale Pescuit - Centrul Regional Braşov au fost reţinuţi pe 24 de ore pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi spălare de bani, în urma percheziţiilor care au avut loc miercuri, în judeţele Mureş, Cluj, Harghita şi Braşov.

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de DNA, procurorii Serviciului Teritorial Târgu Mureş au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pe 24 ore a lui Galfalvy Zoltan, administrator al S.C. Hidroizolaţii S.R.L. Târgu Mureş, acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, folosirea şi prezentarea cu rea-credinţă de documente false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, participaţie improprie la evaziune fiscală în formă continuată, spălare de bani, în formă continuată şi dare de mită.

De asemenea, au fost reţinuţi Kontes Lorand şi Ciuraru Janos, administratori ai unor societăţi comerciale, acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani în formă continuată, precum şi Fabian Levente şi Fodor Vilmos Elemer, administratori ai unor societăţi comerciale de tip "fantomă", acuzaţi de sprijinirea unui grup infracţional organizat şi de spălare de bani în formă continuată.

În plus, a fost reţinut George Liviu Mihalca, consilier în cadrul Direcţiei Generale Pescuit - Centrul Regional Braşov, acuzat de luare de mită.

Totodată, procurorii anticorupţie au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Demeter Attila, angajat al unei unităţi bancare, acuzat de divulgarea unor informaţii secrete de serviciu sau nepublice şi faţă de SC Hidroizolaţii SRL Târgu Mureş, acuzată de folosirea şi prezentarea cu rea-credinţă de documente false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată şi evaziune fiscală în formă continuată.

Procurorii susţin că, Galfalvy Zoltan, Kontes Lorand şi Ciuraru Janos au constituit, în luna octombrie 2014, un grup infracţional organizat care şi-a desfăşurat activitatea până în luna februarie a.c., acţionând în mod coordonat în scopul săvârşirii mai multor infracţiuni legate de utilizarea fondurilor alocate de la bugetul Uniunii Europene. În perioada respectivă, grupul a fost sprijinit şi de Fabian Levente şi Fodor Vilmos Elemer.

Concret, la data de 23 aprilie 2014, Galfalvy Zoltan, în calitate de administrator al SC Hidroizolaţii SRL, a încheiat cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale un contract de finanţare nerambursabilă, valabil şi în prezent, având ca obiect "Creşterea în sistem superintensiv a somnului african şi procesarea acestuia", valoarea proiectului fiind de 10.253.501,93 lei.

În perioada octombrie 2014 - decembrie 2015, Galfalvy Zoltan, beneficiind de sprijinul celorlalţi membri ai grupului infracţional, a depus, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în cuprinsul documentaţiei, facturi fiscale, cunoscând că acestea reprezintă cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale. Ca urmarea a acestei conduite infracţionale, SC Hidroizolaţii SRL a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în sumă totală de 2.862.422,43 lei care a fost virată în conturile mai multor firme fantomă.

Ulterior, Galfalvy a retras sumele respective şi le-a introdus în circuitul economico-financiar cu titlu de împrumut asociat. Repetarea operaţiunilor de virare a sumelor de bani, retragerea din conturile firmelor fantomă şi depunerea în contul SC Hidroizolaţii SRL cu titlu de împrumut asociat a condus la cumularea sumei totale de 5.568.490 lei cu titlu de împrumuturi acordate de asociaţi (Galfalvy Zoltan şi o altă persoană).

În aceeaşi perioadă, Galfalvy Zoltan a determinat-o pe contabila SC Hidroizolaţii SRL să înregistreze în evidenţele firmei 20 de facturi fiscale, reprezentând cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale, în valoare totală de 8.962.765 lei.

La data de 21 decembrie 2015, Galfalvy Zoltan a remis produse alimentare şi nealimentare în valoare totală de 390 lei lui George Liviu Mihalca, în calitate de consilier în cadrul Direcţiei Generale pentru Pescuit - Centrul Regional Braşov din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru îndeplinirea, de către acesta, a atribuţiilor privind verificarea şi avizarea documentaţiei depuse pentru proiectul respectiv precum şi monitorizarea proiectului şi verificarea lucrărilor executate la punctul de lucru al S.C. Hidroizolaţii S.R.L..

În data de 03 decembrie 2015, Demeter Attila, în calitate de şef al Direcţiei de Clienţi Externi din cadrul unei unităţi bancare, aflând că se solicită datele financiare ale firmei administrate de Kontes Lorand, a divulgat acest lucru lui Galfalvy Zoltan.

Procedând în acest mod, suspectul a afectat activitatea de urmărire penală desfăşurată de procurorii anticorupţie.

Galfalvy Zoltan, Kontes Lorand, Ciuraru Janos, Fabian Levente, Fodor Vilmos Elemer şi Mihalca George - Liviu urmează să fie prezentaţi, joi, Tribunalului Mureş cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Miercuri, procurorii DNA din Târgu Mureş au făcut percheziţii la Centrul Regional Braşov din cadrul Direcţiei Generale de Pescuit, într-un dosar în care se investighează infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani în legătură cu accesarea fondurilor europene, prejudiciul fiind estimat la 5 milioane de lei.

Procurorii DNA anunţau, miercuri, printr-un comunicat de presă, că "sunt efectuate percheziţii domiciliare în 31 locaţii, situate în judeţele Mureş, Cluj, Harghita şi Braşov, din care una este sediul unei instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice", instituţia publică fiind Centrul Regional Braşov din cadrul Direcţiei Generale de Pescuit, potrivit unor surse judiciare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb