Cinci operatori economici care deţin instalaţii de prevenire şi control al poluării nu au depus documentaţia pentru solicitarea autorizaţiei integrate de mediu, care trebuie obţinută până cel târziu la data de 30 octombrie 2007, a declarat ieri ministrul mediului, Attila Korodi.
Cei cinci operatori economici care nu au depus documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei integrate de mediu (AIM) sunt Cerola SA, AXM Prod 93 SRL Craiova, IPCM SA Baia Mare, Cerealprod SA Galaţi şi Casirom SA Turda.
"Aceştia intră sub incidenţa directivei IPPC (prevenirea şi controlul integrat al poluării), potrivit căreia, până la data de 30 octombrie 2007, toate instalaţiile IPPC din România sau din orice stat membru UE trebuie să deţină autorizaţia integrată de mediu", a spus ministrul.
Potrivit acestuia, începând cu 30 octombrie, instalaţiile IPPC care nu deţin autorizaţia integrată nu mai pot funcţiona şi, dacă vor continua să funcţioneze, Comisia Europeană declanşează procedura de infringement împotriva statului respectiv. "Procedura de infringement înseamnă amenzi foarte mari, pe care ar trebui să le plătească statul român şi tocmai de aceea autorităţile de mediu nu vor tolera ca agenţii economici să-şi continue activitatea şi dacă nu se vor conforma până la temenul stabilit vor fi închişi", a spus Korodi.
Potrivit ministrului, în România există 660 instalaţii IPPC, toate trebuie să aibă AIM până la 30 octombrie 2007. Din acestea, 195 au obţinut o perioadă de tranziţie pentru conformarea la normele europene de mediu, cea mai lungă dintre ele fiind până în 2014. Firmele care nu au perioadă de tranziţie trebuie să se conformeze normelor europene de mediu până la data de 30 octombrie 2007, în caz contrar riscă să fie închise.
Bilanţul firmelor care nu au perioadă de tranziţie va fi făcut public la 30 octombrie.