Cinci milioane de pensii, recalculate în următoarele 18 luni

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 29 ianuarie 2021

Toate pensiile de stat vor fi evaluate şi recalculate în următoarele 18 luni a declarat, ieri, Raluca Turcan, ministrul Muncii. Recalcularea se va face în baza unei noi legi care va conţine o formulă ce va conţine indicatorii din dosarele reevaluate.

"Am emis astăzi ordinul de ministru prin care vom începe evaluarea dosarelor din sistemul public de pensii din România, aşa cum prevede art. 157 alin. 2 din Legea 127, publicată în Monitorul Oficial în 9 iulie 2019. Aceasta procedură trebuia demarată din octombrie 2019, când ar fi trebuit emis ordinul de ministru conform aceluiaşi articol (90 de zile după publicarea legii). Conform legii, acest ordin de evaluare a dosarelor este etapa premergătoare recalculării pensiilor. Ultima mare recalculare a dosarelor de pensii din sistemul public a fost făcută în perioada 2005 - 2010 şi a cuprins atunci aproximativ 1 milion de dosare. Am stabilit acum o perioadă de maxim 18 de luni pentru evaluarea celor aproape 5 milioane de dosare de pensii. Recalcularea pensiilor înseamnă că vor fi înlăturate situaţiile când la pregătire egală, muncă egală, contribuţie egala, pensiile sunt considerabil diferite. Recalcularea pensiilor este o măsură de reformă în sistemul public de pensii care aduce echitate pentru milioanele de oameni, într-un format sustenabil din punct de vedere economic", a precizat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a arătat că evaluarea dosarelor înseamnă crearea unei baze de date constituită pe baza informaţiilor colectate din sursele în format electronic şi/sau letric existente la nivelul caselor teritoriale de pensii şi care va fi ulterior folosită, prin sistemul informatic al CNPP, pentru realizarea operaţiunilor de recalculare şi punere în plată a pensiilor recalculate.

La evaluarea dosarelor de pensii, vor fi luate în considerare următoarele elemente, pentru determinarea numărului total de puncte care constituie elementul principal în stabilirea cuantumului pensiei:

- stagiul de cotizare/vechimea în muncă (perioada de activitate profesională pentru care s-au achitat contribuţiile de asigurări sociale de stat);

- stagiul de cotizare realizat în grupele de muncă, respectiv condiţii deosebite şi speciale de muncă, la care se adaugă suplimentul pentru aceste condiţii, respectiv 3 luni/an pentru grupa a II a de muncă, 6 luni/an pentru grupa I de muncă;

- veniturile de natură salarială (salariul de încadrare la care se adaugă sporurile care au intrat în baza de calcul a contribuţiilor de asigurări sociale);

- perioadele necontributive, denumite de legislaţie stagii asimilate stagiului de cotizare, respectiv dacă persoana: a beneficiat de pensie de invaliditate; a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă; a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat; a beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006 de indemnizaţii de asigurări sociale, acordate potrivit legii; a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale; a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani.

"Este o reformă care se va organiza în jurul a două concepte cheie: contributivitate şi echitate. Recalcularea se va face după o nouă lege care va înlocui Legea 127 şi estimăm ca în jumătate de an să avem deja un punct de vedere bine argumentat în acest sens. Discuţiile le vom începe peste maximum o lună pe noul proiect de lege a pensiilor. Trebuie să aducă sustenabilitate în sistemul de pensii. Până acum nu s-a vorbit că legea 127 presupunea un efort bugetar pe care nici o economie în stadiul economiei româneşti nu şi-ar fi putut-o permite", a spus Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a menţionat că viitoare lege a pensiilor va corecta nedreptăţile flagrante din sistem care au permis ca unii pensionari să devină mai egali decât alţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. TA-RA-GA-NA-RE ! Ceva este si e bine că se face dar ESENȚIAL este rezolvarea problemei pensiilor speciale ! Altfel povești turcane!

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb