CINE ÎŞI ASUMĂ RESTRUCTURAREA BURSEI SIBIENE? Nouă candidaţi pentru noul Consiliu Sibex

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 noiembrie 2012

Nouă candidaţi pentru noul Consiliu Sibex

Propunerile surpriză, de la acţionarii - persoane fizice

Ovidiu Galatanu, fost director financiar "Băneasa Investments", şi Cristina Duţu, expert al unei companii din grupul Gazprom, vor să administreze Sibex

Acţionarii Sibex vor alege un nou Consiliu, la Adunarea Generală din 19/20 noiembrie 2012, iar noii administratori vor trebui să îşi asume un plan de restructurare a bursei sibiene şi de refacere a imaginii instituţiei, lovită puternic de scandalul "Cristian Sima".

Nouă candidaţi s-au înscris în lupta pentru unul dintre cele cinci locuri din Consiliul de Administraţie, potrivit datelor publicate vineri, pe site-ul bursei.

Printre aceştia se numără nume cunoscute pieţei de capital, precum Valentin Ionescu, administrator SIF Moldova, Marius Olteanu, propus de SAI Sira, Grigore Chiş, directorul general al SSIF Broker, Irina Rădulescu, directorul general al SSIF Transilvania Capital, Iancu Stavrositu, care s-a autopropus.

Candidaturile surpriză au venit din partea acţionarilor - persoane fizice - ai Sibex.

Astfel, lista a fost completată de Ovidiu Galatanu, propus de Radu Dimofte (care are o deţinere de 4,99%), Cristina Duţu, propusă de Bogdan Baloşan (care are o deţinere de 4,99%), Andrei Suciu, propus de Ioan Alexandru Botezan, şi Daniel Grigoropol, propus de Georgeta Grecu.

Ovidiu Galatanu este director programe de dezvoltare la "Satel Consultants" SRL, companie care a depus, în 2010, scrisoare de intenţie pentru preluarea Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF), şi fost director financiar Băneasa Investments, în perioada 2004-2005.

Compania Băneasa Investments, controlată de oamenii de afaceri Gabriel Popoviciu şi Radu Dimofte, potrivit informaţiilor din presă.

Cristina Duţu este, din luna aprilie 2012, expert coordonator pentru protecţie financiară la NIS Petrol SRL, o societate care face parte din Naftna Industrija Srbije (NIS), membră a grupului Gazprom. Divizia NIS desfăşoară activităţi şi derulează proiecte de investiţii în sectorul energetic (petrol şi gaze) prin explorarea, producţia, procesarea, vânzarea şi distribuţia de produse petroliere.

Andrei Suciu are peste 16 ani de experienţă de management în companii internaţionale, bănci şi companii de real estate, iar Daniel Grigoropol este, în prezent, director general la "Andimed" SRL, după ce a fost director administrativ la ABN Amro România şi RBS Bank.

(Vezi lista candidaţilor, în insert).

Acţionarii vor să vadă un plan de restructurare

Potrivit convocatorului AGA, completat la cererea acţionarilor, actualul CA va trebui să prezinte un raport detaliat cu privire la situaţia economico-financiară la 30.09.2012, la modul cum a fost gestionată societatea în ultimele luni, deciziile adoptate, iar în cazul în care s-au constatat prejudicii, valoarea acestora şi persoanele responsabile, precum şi la influenţele ultimelor evenimente asupra societăţii şi imaginii sale.

În AGA, va trebui prezentat şi raportul auditorului financiar privind situaţiile financiare la zi, precum şi raportul privind îndeplinirea obligaţiilor legate de buna reputaţie şi experienţă profesională relevantă a membrilor consiliului de administraţie, având în vedere retragerea avizului CNVM domnului Cristian Sima (n.r. fostul preşedinte Sibex).

Consiliul va trebui să prezinte şi un plan de restructurare şi repoziţioanare a grupului Sibex, inclusiv strategii alternative.

Cristian Sima, fostul preşedinte Sibex, a primit interzis timp de cinci ani pe piaţa de capital precum şi o amendă de 50.000 de lei, pentru nereguli constatate de CNVM la SSIF WBS România, unde brokerul fusese acţionar şi preşedinte până în aprilie 2011.

Sima a declanşat un scandal de proporţii pe piaţa de capital, după ce a dispărut din ţară, în urma unor pierderi în conturile clienţilor săi.

Brokerul a susţinut în mai multe scrisori şi în intervenţii televizate că a fugit din cauza unor ameninţări, după ce şi-a depăşit mandatul acordat de clienţi.

CNVM a anunţat public că WBS Holding, off-shore-ul prin care acţiona Sima, înregistrat în Insulele Virgine, nu este o entitate aflată sub supravegherea sa. Cu toate acestea, a declanşat o anchetă la sediul WBS România, iar în urma neregulilor constatate a şi închis firma.

CANDIDAŢII

Valentin Ionescu

SIF Moldova, care deţine 4,99% din Sibex, l-a propus pentru CA-ul Sibex pe Valentin Ionescu, administrator SIF2, din luna aprilie a acestui an.

Domnul Ionescu a fost directorul general al Bursei de Valori Bucureşti până în noiembrie 2011, când a fost demis de Consiliul Bursei de la acea dată, a cărui schimbare fusese cerută de unii dintre acţionari.

Marius Olteanu

SAI Sira, care administrează fondurile FDI Omninvest şi FDI Omnitrust - acţionari Sibex, l-a propus pe Marius Olteanu, preşedintele-director general al SAI, pentru noua conducere Sibex. Domnia sa are o experienţă de 13 ani în piaţa de capital şi de patru ani în piaţa de produse financiare derivate.

Grigore Chiş

Directorul general al SSIF Broker, Grigore Chiş, este candidatul casei de brokeraj.

Grigore Chiş a fost şi membru în Consiliul de Administraţie al Casei Române de Compensaţie.

Irina Rădulescu

Directorul general al Transilvania Capital, Irina Rădulescu, figurează, de asemenea, pe lista candidaţilor pentru Consiliul Sibex. Doamna Rădulescu este şi membru al CA la compania de brokeraj.

Transilvania Capital are o deţinere de 0,73% din Sibex.

Irina Rădulescu a fost director CSSPP în perioada 2009-2011.

Iancu Stavrositu

Preşedintele Interfinbrok Corporation, Iancu Stavrositu, care deţine 0,003% în bursa sibiană, s-a autopropus pentru Consiliul Sibex.

Iancu Stavrositu este şi vicepreşedintele Asociaţiei Brokerilor.

Ovidiu Galatanu

Omul de afaceri Radu Dimofte, care deţine 4,99% din Sibex, l-a propus pentru conducerea Sibex pe Ovidiu Galatanu, administrator IFN Extra Finance şi director programe de dezvoltare Satel Consultants SRL.

Între 2008-2010, Ovidiu Galatanu a fost Director al Departamentului Bancassurance şi Leasing în cadrul companiei ASTRA Asigurări.

Anterior, Ovidiu Galatanu ocupase timp de trei ani funcţia de Director de Operaţiuni, IT şi Sisteme pentru AVIVA Asigurări de Viaţă.

În perioada 2004-2005, Galatanu a fost director financiar la Băneasa Investments, iar în 2003-2004, şeful reprezentanţei BCR Moscova.

Galatanu a fost şi consultant pentru Banca Mondială, între 1997-1999.

Compania Băneasa Investments, controlată de oamenii de afaceri Gabriel Popoviciu şi Radu Dimofte, potrivit informaţiilor din presă.

Cristina Duţu

Cristina Duţu este, din luna aprilie 2012, expert coordonator pentru protecţie financiară la NIS Petrol SRL, o societate care face parte din Naftna Industrija Srbije (NIS), membră a grupului Gazprom. Divizia NIS desfăşoară activităţi şi derulează proiecte de investiţii în sectorul energetic (petrol şi gaze) prin explorarea, producţia, procesarea, vânzarea şi distribuţia de produse petroliere.

Doamna Duţu are experienţă în sectorul bancar, ocupând funcţii în Credit Europe Bank şi BCR.

Cristina Duţu este şi practician în insolvenţă, din 2009.

Andrei Aurel Suciu

Ioan Alexandru Botezan, care deţine 1,44% din Sibex, l-a propus pe Andrei Aurel Suciu pentru un loc în Consiliul de Administraţie al Bursei sibiene.

Domnul Suciu este, în prezent, director general la "interventii.com", o afacere ce oferă servicii de mentenanţă a domiciliilor pentru persoane fizice şi firme mici.

În perioada 2010-2011, Andrei Aurel Suciu a fost managing director la BCR Real Estate Management şi Executive Director of Property Management Directorate.

În 2006-2010, a ocupat funcţia de Development Director la "Red Management Capital", după ce fusese Director Direcţia Logistică la Raiffeisen Bank. Anterior, a lucrat şi ca Şef serviciu administrativ la ABN AMRO Bank.

Daniel Grigoropol

Daniel Grigoropol este, în prezent, director general la "Andimed" SRL, după ce a fost, în perioada 2001 -2008, director administrativ la ABN Amro România şi RBS Bank (care a preluat ABN).

Domnia sa a fost propus de Georgeta Grecu, care deţine 0,0013% din Sibex.

În perioada 2000-2001, domnia sa a fost director tehnic la "World Trade Center Bucharest".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. BVB acum e momentul !

    Faceti o oferta de preluare a SIBEX si gata cu tampenia cu doua burse.

    Ionescu si chis la sibex, paltineanu la compensare, clienti ioc, faliment cert. Doar sifurile nu pierd banii salariatilor, actionarii sa suporte!

    1. corect...absolut corect

      corect...absolut corect

      corect...absolut corect

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb