Ciolacu şi Tăriceanu acuză proiectul de lege privind izolarea că atentează la drepturile omului

A.P.
Politică / 8 iulie 2020

Ciolacu şi Tăriceanu acuză proiectul de lege privind izolarea că atentează la drepturile omului

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că proiectul de lege al Guvernului Orban privind carantinarea şi izolarea este "un alt zombi legislativ" şi că va invita în Parlament societatea civilă pentru a repara "haosul PNL", scrie g4media.

Reacţia vine după ce luni guvernul a transmis Parlamentului proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea persoanelor în caz de pandemie, în condiţiile în care în România este în prezent vide legislativ în urma deciziei Curţii Constituţionale că izolarea şi carantinarea nu pot fi impuse prin ordin de ministru, ci doar prin lege. În urma deciziei CCR, sute de persoane au plecat din spitale şi au ieşit din carantină, unii fiind chiar infectaţi cu coronavirus.

"Guvernul Orban naşte un alt zombi legislativ şi ne impune dezbatere în regim de urgenţă. Invităm în Parlament societatea civilă să reparăm împreună haosul PNL! Doar la prima lectură, colegii mei au găsit în legea privind carantina şi izolarea aberaţii majore ce atentează grav la drepturile şi libertăţile românilor. Enumăr câteva exemple din gândirea unui partid care îşi spune liberal, dar vrea să transforme statul într-un regim totalitar. Izolarea prevede nu doar separarea fizică, ci şi aplicarea obligatorie a unui tratament inclusiv asimptomaticilor - cum s-a întâmplat deja, neconstituţional, în multe spitale. Formularea "probabilitate ridicată de apariţie şi propagare a unui agent patogen' permite oricând Guvernului să instituie carantina şi s-o menţină oricât. Oricine şi orice poate fi suspectat ca "potenţial expus' virusului şi intră în carantină, se aplică restricţii şi unor bunuri ale românilor, precum automobilele, de exemplu", a scris Ciolacu pe Facebook.

El a adăugat că în proiect nu există nici un fel de claritate asupra duratei lipsirii de libertate, iar "datele ştiinţifice" nu pot constitui un criteriu valid juridic când e vorba de lipsirea de libertate, fiindcă nu oferă deloc predictibilitate. Ciolacu a spus proiectul oferă "puteri discreţionare" ministrului Sănătăţii "de a dispune cele mai grave măsuri de privare de libertate când există un risc iminent, la simpla propunere a Institutului Naţional de Sănătate Publică, care de altfel îi este subordonat", completează sursa.

"Am auzit azi cele mai importante voci ale societăţii civile punctând alte exemple de derapaje dramatice pe care această lege le provoacă. De aceea, vom invita mâine principalele ONG-uri din România specializate în apărarea drepturilor omului la dezbaterea acestei legi în comisii. Îi vom asculta şi le vom prelua propunerile. Să vedem dacă PNL va considera şi societatea civilă un "duşman al poporului', pe modelul CCR", a afirmat Ciolacu.

Tăriceanu afirmă că proiectul Guvernului trebuie modificat pentru a le lăsa autorităţilor o libertate de mişcare mai mică

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, afirmă că Parlamentul va trebui să modifice mai multe articole din proiectul de lege aprobat de Guvern privind carantinarea şi izolarea persoanelor, care lasă "o mare marjă de manevră" autorităţilor în "a defini şi identifica evenimentul neobişnuit sau neaşteptat identificat", şi îşi exprimă speranţa într-o "dezbatere serioasă" în Parlament şi nu la "un aranjament subteran" care să facă legea trecută precum "gâsca prin apă", citează g4media.

"Am făcut, împreună cu parlamentarii ALDE, o primă citire a proiectului de lege privind carantinarea şi izolarea persoanelor şi bunurilor suspecte de infectare cu viruşi sau agenţi biologici. Ca de obicei, la acest guvern, orice piesă legislativă pe care o emit este o nouă portiţă deschisă abuzurilor, controlului subiectiv al autorităţilor şi strângerii şurubului privind drepturile şi libertăţile cetăţeanului. Vom avea de modificat în Parlament cel puţin articolele care lasă o mare marjă de manevră autorităţilor în a defini şi identifica "evenimentul neobişnuit sau neaşteptat identificat şi constatat de structurile aflate în coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau ale Ministerului Sănătăţii'. Având deja experienţa îngrijorătoare cu cei care ne conduc, credem că va trebui să găsim definiţii care să le lase o libertate de mişcare mai mică, pentru că altfel nu avem dubii că vor folosi această libertate în scopuri politico-electorale sau pentru afaceri dubioase. A lăsa acestor guvernanţi prea multă libertate, înseamnă că în orice clipă să riscăm să fim ridicaţi cu izoleta din ordin de partid!", afirmă Tăriceanu, miercuri, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

El a adaugă că, de asemenea, va trebui analizat articolul care instituie carantina asupra bunurilor.

"De asemenea, articolul care instituie carantina asupra bunurilor va trebui examinat, pentru a nu ne trezi că unor guvernanţi le plac atât de mult maşina, computerul sau telefonul nostru, încât o să le carantineze până când o să le facă dispărute. Precis găsesc ei pe cineva care să strănute pe telefon ca să aibă motiv să-l carantineze! (recunosc că această exprimare am găsit-o la un fan de-al meu de pe Facebook!). Sau o să scoată din ele informaţiile de care au nevoie. De la Orban & Co. ne putem aştepta la orice!", susţine Tăriceanu.

Preşedintele ALDE îşi exprimă speranţa într-o "dezbatere serioasă în Parlament" şi nu la "un aranjament subteran care să facă legea trecută precum gâsca prin apă!".

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. ciolanu si moliceanu sunt piromani si pompieri simultan! Daca creste numarul imbolnavirilor si deceselor urla ca guvernul e vinovat! Daca guvernul cere parghii pentru combaterea pandemiei, psd, alde, ccr, nu i le ofera ca cica restrang drepturile oamenilor! Eu tare as vrea sa bage motiune si apoi sa conduca ei, dar nu sunt chiar asa prosti, e mai bine sa stai pe bara si sa critici continuu! Mai rau e ca nu o sa ne mai primeasca nimeni prin Europa!

    1. Exact asta a fost planul lichelelor psd si afiliatilor de la inceput in contextul alegerilor care urmeaza. Sa stea pe margine si sa discrediteze tot ce face guvernul. Daca iau masuri pentru comabaterea pandemiei, nu sunt bune, priveaza oamenii de libertate etc. Daca nu luau masuri, i-ar fi acuzat ca sunt niste criminali care nu ii intereseaza sanatatea oameniilor, lasa romanii sa moara etc. Niste jeguri umane.

    Ciolacule, Taricene, sunteti niste analfabeti care sper ca veti disparea din politica. Gunoierilor.

    Jigodia aia, tiganoasa si securistica, numita Ciolacu urla tota ziua ca, sub pretextul acestei Pande-escrocherii, Lepra Galbena ca incalca drepturile romanilor(ceea ce este perfect adevarat), dar pe sest(la ordinele Sistemului) cu toti securistii si ciumpalacii din PSD care-l sustin, voteaza intotdeauna de partea Plavanului!

    Sokeres, Bulibaso? 

    Politruci , da' prosti

    ,,lipsirii de libertate " ,etc.....

    Psd si alde , întrebați și voi medicii !!! 

    veti fi judecati si voi, alaturi de CCR pentru genocid

    1. Genocid economic! Subminarea economiei Romaniei se pedepseste cu inchisoare pe zeci de ani! Care pandemie? 1800 de morti din Covid din care peste 95% au avut comorbiditati raportat la 140.000 de decese in primele sase luni(citeste statistica oficiala cu nr de morti in primele sase luni) E o facatura cat Casa Poporului pandemia de Covid!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb