Premierul Dacian Cioloş a cerut astăzi Ministerului Economiei să analizeze concluziile întâlnirilor pe care oamenii de afaceri români, care l-au însoţit în vizita sa oficială în Vietnam, le-au avut în această ţară, potrivit unor surse din presă.
La începutul şedinţei de Guvern, premierul a făcut o informare legată de turneul său asiatic, care a cuprins vizita oficială în Vietnam (11 - 14 iulie) şi participarea la cel de-al 11-lea Summit ASEM (Europe-Asia Meeting), care a avut loc în Mongolia, la Ulan Bator (15 - 16 iulie).
"Am efectuat o vizită oficială în Vietnam, prima vizită a unui prim-ministru din România în ultimii 21 de ani, într-o ţară care cunoaşte o dinamică de dezvoltare economică aş spune impresionantă. (...) Am întâlnit acolo peste 3.200 de vietnamezi care ocupă poziţii importante în stat şi în economia vietnameză, care au studiat în România în ultimele patru decenii şi care reprezintă un atu pe care România îl are (...) şi pe care sper să fim în măsură să îl valorificăm. Am avut discuţii cu preşedintele Vietnamului, cu prim-ministrul, cu secretarul Partidului din Vietnam. Am discutat cu prim-ministrul mai ales proiecte potenţiale de cooperare în domenii cum ar fi schimburile comerciale, energie, sectorul bancar, sectorul agroalimentar, în turism, infrastructură, tehnologia informaţiei. Am fost însoţit de un grup de oameni de afaceri, un grup pregătit de Camera de Comerţ şi Industrie a României. Au fost aproape 18 - 20 de firme care au fost reprezentate. Din câte ştiu, unele dintre discuţii chiar s-au concretizat şi aş ruga aici Ministerul Economiei să aveţi o discuţie cu cei de la Camera de Comerţ (...) să vedem care sunt concluziile întâlnirilor pe care oamenii de afaceri le-au avut ca să avem o situaţie a ceea ce s-a convenit deja", a spus Cioloş.
Premierul a precizat că au fost semnate şi memorandumuri de cooperare între Transgaz şi Transelectrica şi companii de profil din Vietnam.
"În Vietnam, (...) am asistat şi la semnarea unor memorandumuri de cooperare între Transgaz, Transelectrica cu companii de profil de acolo, care presupun şi schimburi de experienţă şi transfer de tehnologie, dar şi posibile investiţii care urmează să fie explorate în perioada imediat următoare", a afirmat Dacian Cioloş.
Prim-ministrul a cerut totodată Ministerului Culturii şi Ministerului Educaţiei să urmărească implementarea acordurilor semnate în Vietnam, care vizează întărirea cooperării în cele două domenii.
"Au fost semnate memorandumuri de înţelegere între Camera de Comerţ şi Industrie din România şi Camera de Comerţ şi Industrie din Vietnam şi acorduri pentru întărirea cooperării în domeniul culturii şi educaţiei. (...) Aş ruga cele două ministere, Cultură şi Educaţie, să urmăriţi implementarea lor, pentru că în continuare tineri de acolo sunt interesaţi să vină să studieze în România şi sunt institute de cercetare interesate să lucreze, să colaboreze cu institute de profil din România", a explicat Cioloş.
În ceea ce priveşte Summitul ASEM de la Ulan Bator, Dacian Cioloş a informat că a prezentat argumentele în favoarea transformării României într-un punct nodal pentru proiecte de interconectare şi de infrastructură de transport.
"În discuţiile din plen, în care subiectul dezbaterii a fost legat de parteneriatul în cadrul ASEM pentru o mai bună conectivitate, am prezentat argumentele în favoarea transformării României într-un punct nodal pentru proiecte de interconectare şi de infrastructură de transport, dar şi de comunicaţii între Europa şi Asia, dată fiind poziţionarea României în această zonă cu deschidere la Marea Neagră, dar şi cu avantajul acordat de Dunăre pentru partea de conectivitate între căi de comunicaţii care vin din Asia şi care merg spre Europa, spre Uniunea Europeană, dar şi de potenţialul pe care îl are România pe celelalte căi de comunicaţii, legat de transfer şi de circulaţia informaţiei", a arătat Cioloş.
Premierul a precizat că în marja reuniunii a avut întâlniri bilaterale şi discuţii informale cu oficiali din mai multe ţări.
"În marja întâlnirilor oficiale din cadrul summitului am avut întâlniri bilaterale cu premierii din Mongolia, China, Kazahstan, Singapore şi Polonia şi totodată cu preşedintele Elveţiei şi cu preşedintele Comisiei Europene. (...) Cu toţi am discutat, în primul rând, chestiuni legate de cooperarea bilaterală între România şi ţările sau instituţiile respective. Şi am avut discuţii informale în marja summitului cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, cu prim-miniştri din Olanda, Luxemburg, Slovacia, Malta, Rusia, cu vicepreşedintele Indiei, cu care am convenit să ne coordonăm pe propunerea pe care România a înaintat-o deja în urmă cu aproape doi ani şi pe care am susţinut-o şi la acest summit, în contextul discuţiilor asupra combaterii terorismului, ideea de a susţine constituirea unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului, susţinută de România şi Spania şi se pare că şi India ar susţine-o", a declarat Dacian Cioloş.
El a menţionat că a participat şi la reuniuni de coordonare cu ceilalţi şefi de stat şi de guvern din Uniunea Europeană pentru a stabili poziţia UE în privinţa atentatului de la Nisa şi a evenimentelor din Turcia.
"Acest summit (...) a fost marcat de evenimentele pe care le cunoaşteţi - atentatul care a avut loc la Nisa şi lovitura de stat eşuată în Turcia. Am participat în marja acestui summit şi la reuniuni de coordonare cu ceilalţi şefi de stat şi de guvern din Uniunea Europeană pentru a stabili poziţia UE legat de aceste evenimente", a precizat premierul Cioloş, conform sursei citate.