Actualizare 19:40 Dacian Cioloş: "România a sprijinit răspunsul coordonat al UE de a participa la procesul de transfer şi de realocare al refugiaţilor"
În calitate de stat membru al Uniunii Europene, ţara noastră a sprijinit răspunsul coordonat al Uniunii de a participa la procesul de transfer şi de realocare al refugiaţilor pe bază de voluntariat, a declarat astăzi premierul Dacian Cioloş la Summit-ul pe tema refugiaţilor organizat la iniţiativa Statelor Unite ale Americii.
"Procesul de revizuire a politicilor relevante în România se bazează pe convingerea că cel mai eficient mod de a face faţă crizei refugiaţilor este acela de a aborda cauzele sale principale şi pentru a sprijini ţările de origine ale refugiaţilor şi ţările de tranzit.În calitate de stat membru al Uniunii Europene, România a sprijinit răspunsul coordonat al Uniunii, de a participa la procesul de transfer şi de realocare pe bază de voluntariat. România contribuie în mod substanţial, cu resurse umane şi mijloace tehnice la controlul frontierelor, precum şi la operaţiunile de căutare şi salvare în Marea Mediterană. În acest an, 49 de experţi naţionali în materie de azil au fost detaşaţi la FRONTEX şi la Biroul European de Sprijin pentru Azil (BESA)", a afirmat Dacian Cioloş.
El a precizat că ţara noastră a căutat să atenueze presiunea umanitară prin furnizarea de contribuţii financiare pentru organizaţiile umanitare internaţionale, cum ar fi: Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (ICRC), Agenţia ONU de Ajutorare a Palestinienilor Refugiaţi din Orientul Apropiat (UNRWA) şi Programul alimentar mondial. Totodată, potrivit premierului, România a acordat ajutor umanitar bilateral statelor afectate: Turcia, Iordania, Liban, Irak şi Afganistan.
(G.F.)
--------
România are vocaţia unui actor important în relaţiile internaţionale multilaterale, a afirmat premierul Dacian Cioloş, pe pagina sa de Facebook, care participă în aceste zile la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite.
"Prima zi la Organizaţia Naţiunilor Unite, o zi plină, încheiată cu convingerea că România are vocaţia unui actor important în relaţiile internaţionale multilaterale. Am participat la deschiderea Adunării Generale, la întâlnirea liderilor organizată de preşedintele SUA, Barack Obama, pe tema crizei globale a refugiaţilor şi la conferinţa despre Guvernare Deschisă găzduită de Franţa şi Africa de Sud. În marja reuniunii ONU, am avut întâlniri cu premierul canadian Justin Trudeau, cu preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto, cu preşedintele Egiptului, Abdel Fattah El Sossi, cu secretarul general ONU, Ban Ki-moon, şi cu Directorul Executiv UNEP, Erik Solheim", a scris Cioloş.