Cioloş: "Planul Naţional de Control al Cancerului ar putea fi adoptat prin HG, până în iunie"

Diana Popescu
Politică / 13 aprilie 2016

Actualizare 16:40 Dîncu: "Vor fi asigurate fondurile necesare pentru a pune în practică Planul Naţional de Control al Cancerului"

Vicepremierul Vasile Dîncu a anunţat, astăzi, că strategia construită prin Planul Naţional Multianual Integrat de Control al Cancerului 2016-2020 (PNCC) devine o prioritate a Guvernului şi vor fi asigurate fondurile necesare pentru punerea ei în practică, transmit surse din presă.

"Mă bucur foarte mult că avem această strategie, acest plan. Îl aşteptăm în Guvern cât mai repede posibil, probabil va primi şi în Parlament un tratament de urgenţă. Cred cu adevărat că munca dumneavoastră este foarte importantă şi merită acest gest minim din partea noastră. Vă asigurăm că vom aduce pentru acest proiect fondurile necesare pentru ca să fie pus în practică aşa cum trebuie", a declarat ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

El a adăugat că această boală îi afectează nu doar pe pacienţi, ci reprezintă o "dramă colectivă, o dramă socială care setează limitele posibilităţii omului de a domina natura şi societatea". În acest sens, a vorbit despre o schimbare a modului de trai şi adaptarea lui la noi cerinţe.

"Atunci când vorbim de cancer nu vorbim doar despre o boală, în sensul literal al termenului, ci despre o maladie care este în mare măsură produsă de modul de viaţă şi chiar de stilul de viaţă. Or, pentru aceasta cred că întreaga societate trebuie - de la şcoală, la administraţie publică, la mass media - să participe la această luptă teribilă pe care bolnavii o dau cu această boală cumplită. Nu cred că e doar problema Ministerului Sănătăţii, ci a întregii noastre societăţi. Este o problemă, până la urmă, de civilizaţie, de schimbare a modului de trai, probabil a stilului de viaţă şi adaptarea lui la alte cerinţe", a precizat Dîncu, potrivit sursei citate.

Vicepremierul a remarcat că ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a anunţat de la începutul mandatului său că profilaxia reprezintă medicina viitorului. El a apreciat în acest sens că lansarea Planului Naţional de Control al Cancerului reprezintă un eveniment important pentru societate.

"Ceea ce aţi lucrat dumneavoastră reprezintă un efort important, cred că acest efort de a construi o strategie naţională de control va fi îmbunătăţită probabil prin discuţiile de azi şi cred că măsurile şi proiectele dumneavoastră vor deveni parte a unui important proiect de societate", a adăugat el.

(D.P.)

---------

Planul Naţional Multianual Integrat de Control al Cancerului 2016-2020 (PNCC) ar putea fi adoptat printr-o hotărâre de guvern, până în luna iunie, a anunţat, astăzi, premierul Dacian Cioloş, potrivit unor surse din media.

"Planul Naţional Multianual Integrat de Control al Cancerului este o restanţă pe care trebuia să o rezolvăm de ceva vreme. Mă bucur că prin mobilizarea din această ultimă perioadă de la Ministerul Sănătăţii suntem astăzi în măsură să vă propunem în discuţie, în dezbatere, acest plan naţional multianual integrat. Doresc să mulţumesc celor care au contribuit la elaborarea lui şi să vă asigur că în cel mai scurt timp, cred că până în luna iunie, vom fi în măsură să adoptăm acest plan prin hotărâre de guvern", a spus prim-ministrul.

El a subliniat că implementarea planului presupune o implicare mai largă, care nu poate fi limitată la nivelul Ministerului Sănătăţii.

"Avem nevoie de toate resursele umane, atât la nivel guvernamental, cât şi la nivelul autorităţilor locale, de mediul universitar, de domeniul cercetării, de sindicatele din acest domeniu pentru ca acest program să fie o reuşită. Sperăm să fie o reuşită cu atât mai mult cu cât se înscrie într-un proces mai larg european, beneficiază şi de un program european de luptă împotriva cancerului finanţat de Comisia Europeană", a subliniat premierul.

El a adăugat că Guvernul doreşte ca până în toamnă să fie realizată o cartografiere a întregii infrastructuri de sănătate din România, acesta fiind un angajament asumat faţă de Comisia Europeană.

Dacian Cioloş a reamintit că Guvernul şi-a asumat angajamentul de a începe construcţia celor trei spitale regionale finanţate prin fonduri europene, două dintre ele fiind plasate în zone cu risc mare de sărăcie, în nord-estul ţării (la Iaşi) şi în sud-vestul României (la Craiova). Pe de altă parte, el a remarcat că şi în regiunea din care face parte Cluj Napoca există un potenţial de sărăcie ridicat şi aşteptări mari în ceea ce priveşte infrastructura medicală.

Premierul a vorbit despre importanţa unei schimbări de paradigmă în România, astfel încât în centrul atenţiei să se afle pacientul cu grijile şi problemele sale. De asemenea, "sunt necesare concentrarea energiei şi resurselor asupra politicii de prevenţie, precum şi asigurarea unor condiţii decente de muncă celor care lucrează în domeniul sanitar", a punctat el.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb