Cipru: Decizia privind vânzarea de aur va fi luată lunile viitoare

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 aprilie 2013

Cipru: Decizia privind vânzarea de aur va fi luată lunile viitoare

Rezervele valutare ale băncilor centrale din lume, depreciate cu 560 miliarde dolari

Guvernul Ciprului vrea să vândă o parte din rezervele de aur ale ţării în următoarele luni, însă decizia trebuie aprobată de către banca centrală de la Nicosia, potrivit declaraţiilor ministrului de finanţe Haris Georgiades.

"Detaliile vor fi formulate la timpul potrivit, în principal de către banca centrală. În mod evident, este o decizie importantă", a afirmat Georgiades, citat de Bloomberg TV, menţionând că va fi necesară colaborarea cu banca centrală în acest sens.

Preşedintele cipriot Nicos Anastasiades încearcă să deblocheze împrumuturile de 10 miliarde de euro de la zona euro şi FMI, iar ca să obţină această finanţare, statul trebuie să asigure o contribuţie de 11 miliarde de euro prin impunerea de pierderi depozitelor bancare de pes-te 100.000 euro, prin majorări de taxe, privatizări şi vânzarea de aur.

Conform unui document al Comisiei Europene, scurs în presa internaţională săptămâna trecută, Ciprul trebuie să vândă aur în valoare de circa 400 de milioane de euro din rezervele "în exces" ale băncii centrale.

Banca centrală a Ciprului a informat că o astfel de variantă nu a fost luată în discuţie, însă Executivul de la Nicosia a recunoscut că ia în considerare această posibilitate, dar decizia finală aparţine băncii centrale.

Posibilitatea ca o astfel de decizie a Ciprului să fie urmată şi de alte bănci centrale din ţările îndatorate ale zonei euro a cauzat declinul puternic al cotaţiei aurului, pe pieţele internaţionale.

Rezervele de aur ale băncilor centrale: 1.400 miliarde dolari

Scăderea preţului aurului, care a atins nivelul minim al ultimilor doi ani săptămâna aceasta, a redus cu 560 de miliarde de dolari, la 1.400 miliarde dolari, valoarea rezervelor deţinute de băncile centrale şi de Fondul Monetar Internaţional (FMI), conform Bloomberg.

Băncile centrale deţin 31.694,8 tone de aur, reprezentând 19% din producţia de la nivel global, potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului.

Preţul aurului a crescut timp de 12 ani la rând, până în 2012, iar în septembrie 2011, atingea recordul istoric de 1.923,7 dolari uncia. Acum, însă, cotaţia este cu aproape 30% sub nivelul record menţionat.

La preţurile record din vara lui 2011, rezervele băncilor centrale şi ale FMI valorau aproape 2.000 miliarde de dolari.

SUA şi Germania controlează cele mai mari rezerve de aur, care reprezintă 70% din rezervele totale ale băncilor centrale din aceste ţări.

Preţul aurului era de 1.389,80 dolari uncia, ieri, la ora 10.37, la New York, mai mic cu 0,01% faţă de ziua precedentă.

Valoarea deţinerilor de aur la nivel mondial a scăzut cu 773 miliarde de dolari în ultimele zile, la 7.500 miliarde de dolari, potrivit Consiliului Mondial al Aurului.

Rezervele de aur ale Ciprului se ridică la 13,9 tone, potrivit Consiliului Mondial al Aurului. Panicos Demetriades, guvernatorul băncii centrale cipriote, a declarat săptămâna trecută că Guvernul nu are dreptul să vândă aur fără consimţământul său. În plus, acesta a afirmat că administraţia ţării nu l-a implicat în planul de vânzare a rezervelor de aur.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb