Noii solicitanţi de azil sosiţi în Cipru nu vor mai putea beneficia de mecanismul de redistribuire către alte state din UE, au anunţat astăzi autorităţile cipriote, decizie menită să descurajeze migraţia clandestină şi abuzarea de acest sistem, relatează Agepres.
Situată la intersecţia a trei continente, insula Cipru se confruntă de mai mulţi ani cu o creştere a migraţiei ilegale dinspre Asia şi Africa. În baza unui mecanism voluntar de redistribuire a migranţilor către alte state membre ale Uniunii Europene, printre care se numără Franţa, Germania, Bulgaria şi România, aceste ţări au acceptat să preia din Cipru un anumit număr de solicitanţi de azil.
Dar pentru a descuraja de acum înainte sosirile migranţilor, autorităţile cipriote au decis ca migranţii ce au debarcat în Cipru din luna ianuarie 2023 să nu mai poată beneficia de acest mecanism. "Scopul acestei politici este de a asigura că programul de redistribuire nu atrage cetăţeni străini care, posibil abuzând de sistem, folosesc astfel Cipru ca ţară de tranzit către alte state membre ale UE", a explicat într-o declaraţie Ministerul cipriot de Interne.
Conform agenţiei ONU pentru refugiaţi, UNHCR, anul acesta până în luna mai au debarcat în Cipru 4.828 de migranţi, faţă de 21.565 pe toată durata anului trecut, dar se remarcă o creştere a sosirilor de migranţi sirieni pe mare.