Circ în Parlament pe tema fondurilor europene

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Politică / 8 aprilie 2014

Circ în Parlament pe tema fondurilor europene

Dezbaterea de ieri din Parlament, iniţiată de PDL, pe tema absorbţiei fondurilor europene în următorii 7 ani, a fost un spectacol de circ presărat cu mahalagisme şi nu o discuţie constructivă, cu soluţii concrete.

Deputatul PDL Alexandru Nazare i-a reproşat premierului Victor Ponta lipsa de viziune şi de strategie pentru atragerea fondurilor europene în perioada 2014-2020. Domnia sa a cerut ca regiunile să fie lăsate să decidă singure ce fac cu banii, iar fondurile europene să nu mai fie acaparate de puterea centrală de la Bucureşti.

În replică, Victor Ponta a declarat că PDL nu a reuşit să atragă, în cinci ani de guvernare, decât 7% din fondurile europene alocate României, pentru perioada 2007-2013, şi s-a făcut remarcat prin suspendarea a 5 programe operaţionale şi prin gradul mare de corupţie din sistem. "În urma fraudelor PDL, României i-a fost aplicată o corecţie financiară de 1 miliard de euro", a mai spus prim-ministrul.

Domnul Ponta nu a pierdut ocazia să-l atace pe preşedintele Traian Băsescu, susţinând că acesta a fost un slab negociator şi că din cauza lui România are, pentru perioada 2014-2020, cel mai mic buget din fonduri europene pe cap de locuitor.

Atacul premierului a fost întărit de ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, care a ţinut să menţioneze că tema concentrării fondurilor la centru este încontinuu "fluturată" de preşedintele Băsescu şi de Elena Udrea şi că "nu se ştie cine începe şi cine termină" pe acest subiect.

La aceste invective, deputatul Alexandru Nazare a sărit ca ars şi i-a spus premierului: "Aveţi o capacitate extraordinară de a minţi! Vă minţiţi şi pe dumneavoastră dimineaţa, când vă uitaţi în oglindă". Domnia sa a declarat că suspendarea programelor operaţionale nu s-a întâmplat în timpul guvernării PDL, ci în timpul guvernării Ponta 1, ca urmare a nerespectării planului agreat. Domnul Nazare susţine că rata de absorbţie actuală, de peste 30%, este un simplu indicator şi nu reflectă buna funcţionare a sistemului.

Parlamentarii PDL au reproşat Guvernului că această rată mare de absorbţie nu se vede în economie şi în locurile de muncă, întrucât este nevoie de 27 de noi taxe şi de introducerea unei accize suplimentare la carburanţi ca să se acopere necesarul de cheltuieli bugetare.

Ponta: "Gradul actual de absorbţie a fondurilor a ajuns la 35%"

Prim-ministrul Victor Ponta a spus ieri în Parlament că gradul actual de absorbţie a fondurilor europene este de 35% şi că în 2014 ţara noastră va depăşi absorbţia realizată anul trecut. Domnia sa a precizat că în 2013 Guvernul pe care îl conduce a primit rambursări de 3 miliarde de euro din fonduri europene.

Pentru perioada 2014-2020, ţara noastră are la dispoziţie 21,4 miliarde de euro, ceea ce reprezintă cel mai mic buget pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, mai susţine Victor Ponta, care a adăugat: "Slovacia are 13 miliarde de euro pentru 5 milioane de locuitori, Ungaria are circa 20 de miliarde de euro pentru 10 milioane de locuitori, iar Cehia are 20 de miliarde de euro pentru circa 10 milioane de locuitori. Dar ăsta e bugetul şi vom încerca să ne descurcăm cu el. Suntem a 13-a ţară din totalul de 28 de la nivelul UE care am transmis la Comisie Acordul de Parteneriat pentru următoarea perioadă de alocare. Aşteptăm acum observaţiile de la UE, ca să începem negocierile".

Şeful Executivului a mai declarat că nicio ţară europeană nu are aprobată alocarea pentru 2014-2020 şi că România propune pentru investiţiile în infrastructura mare un buget din fonduri europene de 5,7 miliarde de euro. Victor Ponta a mai menţionat că pentru mediu sunt 3 miliarde de euro, pentru educaţie şi resurse umane - 1 miliard de euro, pentru pregătirea tinerilor şi dezvoltarea locurilor de muncă - 2,2 miliarde euro, pentru dezvoltarea IMM-urilor - 800 milioane euro, iar pentru dezvoltarea urbană - 4 miliarde euro.

Liviu Dragnea a precizat că fondurile europene alocate dezvoltării regiunilor în următorii 7 ani cumulează un sfert din bugetul total şi depăşesc suma de 5 miliarde de euro. Domnia sa susţine că a făcut progrese importante în absorbţia fondurilor europene alocate Programului Operaţional Regional (POR), înlocuind rambursarea cu decontarea.

La rândul său, Daniel Constantin a amintit că Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) a ajuns la 70% grad de absorbţie şi că numai în cursul anului 2013 au fost realizate decontări pentru agricultură de 2,7 miliarde de euro din fondurile europene. Pentru acest an, domnia sa şi-a propus atragerea a încă 2,9 miliarde de euro din fondurile europene alocate agriculturii.

Deşi a fost aprinsă şi presărată din plin cu invective, dezbaterea de ieri pe tema fondurilor europene nu a stârnit deloc interesul deputaţilor, gradul de absenteism din plenul Camerei atingând 50%. În timpul dezbaterilor aprinse de ieri seară, deputaţii s-au fâţâit prin sala de plen, unii dintre ei venind la finalul discuţiilor, ca să aibă, probabil, de unde pleca.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cum sa mearga absorbtia cand nimeni nu pune piciorul in prag fata de smecherii de la avizari , unitati de management etc . Un exemplu : depun o documentatie care , conform ghidului la masura resp. si cam ca la orice , impunea avize de la N autoritati si care , toate , au termen de valabilitate 30 zile , pierd vreo cateva zile din cele 30 in care trebuie sa raspunda baietii , ca nu pot depune chiar in ziua O , si fix cand mai trec alea 3o necesare oricarui raspuns legal ( plus zilele mele pierdute , cam 5-6 ) , hop , am depasit termenul de valabilitate a avizelor si documentatia este numai buna de respins . Si mai sunt cateva scheme care se aplica , doar , doar , pleci singur .

    1. Ponta sa nu se laude cu acel grad de absorbtie ,deoarece 80% din absobtiile realizate sunt datorita proiectelor demarate si aproape finalizate din perioada anterioara guvernarii D-lui . Asa ca d-le prim ministru lasati-o mai moale Cred ca asa ar fi corect sa prezentati situatia Va spun aceasta din sursa precisa si in cunostinta de cauza.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb