Aproximativ trei milioane de ferme din ţara noastră nu vor putea accesa niciun sprijin prin intermediul Politicii Agricole Comune (PAC), deoarece nu îndeplinesc condiţiile impuse, a declarat ieri, doamna Daniela Giurca, coordonator cercetare în cadrul proiectului "Modernizarea sistemului de informare şi cunoaştere agricolă", finanţat de Banca Mondială şi implementat de Minis-terul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Din totalul fermelor, doar 1,2 milioane (29%) sunt eligibile pentru plăţi directe, a adăugat domnia sa.
Referitor la iniţiativa Guvernului de a oferi condiţii de muncă avantajoase în ţară pentru a-i determina pe muncitorii români plecaţi în străinătate să se întoarcă, doamna Giurca a subliniat: "Acestora trebuie să li se asigure stabilitatea economică şi venituri sigure". Daniela Giurca a spus că există posibilitatea ca aproa-pe jumătate din muncitorii români plecaţi peste hotare să provină din mediul rural.
Domnul Luca Lucian, cercetător ştiinţific în cadrul Insitutului de Economie Agrară, a precizat că muncitorii români de peste hotare care provin din mediul rural şi care lucrează preponderent în domeniul construcţiilor, ar avea posibilitatea să acceseze fondurile PAC, prin Măsura 322 - pentru modernizarea infras-truc-turii rurale.
Transferul fondurilor de la Pilonul I la Pilonul II - soluţie pentru reforma PAC
Doamna Cristina Cionga, director al departamentului de Afaceri Publice şi Guvernamentale pentru România şi Bulgaria, din cadrul "Monsanto" Europa, a declarat că o soluţie eficientă privind reforma PAC şi evoluţiile recente din agricultura României ar fi transferul fondurilor de la Pilonul I la Pilonul II. Totodată, ca urmare a liberalizării PAC, este absolut necesară "reducerea nivelului intervenţiilor pe pieţe, care determină dereglări în agricultură".
Din cauza structurii extrem de polarizate a agriculturii din ţara noastră (dintr-un total de 1.229.365 ferme eligibile, 1.001.409 de ferme - circa 80% - au o structură între 1-5 ha şi doar 10.819 au peste 100 ha - circa 8%), 1.001.409 de ferme primesc 26% din totalul alocării, iar restul, până la 1.229.365, primesc 50%. Astfel, circa 10.000 de ferme care deţin între 100-1000 de hectare vor primi plăţi directe - naţionale şi UE - în sumă de 300 de milioane de euro. Cele 38 de ferme din ţara noastră care cultivă o suprafaţă de peste 5000 ha vor putea accesa între 0,5 şi 3 milioane de euro (37 milioane de euro în total). Doamna Cristina Cionga susţine limitarea cu până 10% a fondurilor oferite fermelor ce cultivă o suprafaţă de peste 100 ha.