Circa trei milioane de ferme nu vor putea accesa fonduri europene

Nataşa Negru
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 23 aprilie 2008

Circa trei milioane de ferme nu vor putea accesa fonduri europene

Aproximativ trei milioane de ferme din ţara noastră nu vor putea accesa niciun sprijin prin intermediul Politicii Agricole Comune (PAC), deoarece nu îndeplinesc condiţiile impuse, a declarat ieri, doamna Daniela Giurca, coordonator cercetare în cadrul proiectului "Modernizarea sistemului de informare şi cunoaştere agricolă", finanţat de Banca Mondială şi implementat de Minis-terul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Din totalul fermelor, doar 1,2 milioane (29%) sunt eligibile pentru plăţi directe, a adăugat domnia sa.

Referitor la iniţiativa Guvernului de a oferi condiţii de muncă avantajoase în ţară pentru a-i determina pe muncitorii români plecaţi în străinătate să se întoarcă, doamna Giurca a subliniat: "Acestora trebuie să li se asigure stabilitatea economică şi venituri sigure". Daniela Giurca a spus că există posibilitatea ca aproa-pe jumătate din muncitorii români plecaţi peste hotare să provină din mediul rural.

Domnul Luca Lucian, cercetător ştiinţific în cadrul Insitutului de Economie Agrară, a precizat că muncitorii români de peste hotare care provin din mediul rural şi care lucrează preponderent în domeniul construcţiilor, ar avea posibilitatea să acceseze fondurile PAC, prin Măsura 322 - pentru modernizarea infras-truc-turii rurale.

Transferul fondurilor de la Pilonul I la Pilonul II - soluţie pentru reforma PAC

Doamna Cristina Cionga, director al departamentului de Afaceri Publice şi Guvernamentale pentru România şi Bulgaria, din cadrul "Monsanto" Europa, a declarat că o soluţie eficientă privind reforma PAC şi evoluţiile recente din agricultura României ar fi transferul fondurilor de la Pilonul I la Pilonul II. Totodată, ca urmare a liberalizării PAC, este absolut necesară "reducerea nivelului intervenţiilor pe pieţe, care determină dereglări în agricultură".

Din cauza structurii extrem de polarizate a agriculturii din ţara noastră (dintr-un total de 1.229.365 ferme eligibile, 1.001.409 de ferme - circa 80% - au o structură între 1-5 ha şi doar 10.819 au peste 100 ha - circa 8%), 1.001.409 de ferme primesc 26% din totalul alocării, iar restul, până la 1.229.365, primesc 50%. Astfel, circa 10.000 de ferme care deţin între 100-1000 de hectare vor primi plăţi directe - naţionale şi UE - în sumă de 300 de milioane de euro. Cele 38 de ferme din ţara noastră care cultivă o suprafaţă de peste 5000 ha vor putea accesa între 0,5 şi 3 milioane de euro (37 milioane de euro în total). Doamna Cristina Cionga susţine limitarea cu până 10% a fondurilor oferite fermelor ce cultivă o suprafaţă de peste 100 ha.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb