Citigroup: Preţul scăzut al petrolului oferă economiei mondiale un stimul de 1.100 miliarde dolari

E.D.
Internaţional / 17 octombrie 2014

Preţul petrolului, aflat la cel mai redus nivel din ultimii patru ani, oferă economiei mondiale un stimul de 1.100 miliarde de dolari, prin reducerea costurilor carburanţilor şi altor mărfuri, potrivit estimărilor Citigroup, transmite Bloomberg.

Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, este în urcare vineri cu 62 de cenţi, la 86,44 dolari pe baril, pentru contractele cu livrare în decembrie.

Cotaţia petrolului Brent este în prezent cu circa 20% sub media ultimilor trei ani, ceea ce generează economii de circa 1,8 miliarde de dolari pe zi, la nivelul producţiei actuale, estimează Citigroup.

Economiile la nivel mondial vor urca la 1.100 de miliarde de dolari pe an, în condiţiile în care preţul mai mic al ţiţeiului reduce costurile altor mărfuri, lăsând mai mulţi bani consumatorilor şi companiilor pentru alte cheltuieli, a arătat Ed Morse, director pentru cercetări în domeniul mărfurilor la Citigroup.

Preţul petrolului scade în lipsa unor indicii că OPEC, furnizorul a 40% din ţiţeiul mondial, va interveni pentru eliminarea surplusului de ofertă.

Livrările combinate de petrol ale Statelor Unite şi Canadei au crescut anul trecut la cel mai ridicat nivel atins după 1965, datorită exploatării zăcămintelor de şist.

"Scăderea preţului petrolului are ca rezultat şi declinul preţurilor altor mărfuri, începând cu gazele naturale, dar şi pentru cupru, oţel şi produse agricole", a spus Morse.

Preţul mediu al benzinei regular din SUA a scăzut la 3,163 dolari galonul, cel mai redus nivel din ultimii trei ani şi jumătate, potrivit asociaţiei AAA a automobiliştilor din Heathrow, Florida.

Bloomberg Commodity Index se află la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani, fiind cu 50% sub un nivel maxim atins în iulie 2008. Cotaţiile cuprului, gazelor naturale şi minereului de fier sunt toate cu mult sub nivelurile lor maxime.

Preţurile mici ale energiei contribuie la reducerea preţurilor mărfurilor, dar şi la încetinirea inflaţiei, iar acest fapt poate provoca îngrijorare în regiuni precum Europa, unde guvernele încearcă să evite deflaţia, care poate amplifica declinul economic.

Potrivit analiştilor intervievaţi de Bloomberg, inflaţia din zona euro ar putea atinge în acest an 0,5%, iar cea la nivel global un nivel de 2,47%, similar cu cel de anul trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb