CÎŢU: "Sper ca România în intre în Schengen anul acesta"

J.P.
Politică / 19 februarie 2021

"Sper ca România în intre în Schengen anul acesta"

Premierul Florin Cîţu şi-a exprimat speranţa, joi, ca România să intre anul acesta în zona Schengen, menţionând că totul depinde de un raport MCV favorabil, de respectarea recomandărilor Comisiei Europene, ale Comisiei de la Veneţia şi de corectarea a "ceea ce au stricat pesediştii în justiţie", relatează Agerpres.

"Eu sper că anul acesta (să intre România în Schengen - n.r.). România este gata să intre în zona Schengen din 2011. A apărut această discuţie cu MCV, trebuie să corectăm această problemă anul acesta. Vom face tot ce este posibil să avem un raport favorabil MCV, după aceea putem să discutăm despre Schengen. Dacă lucrurile merg bine, şi am început astăzi cu desfiinţarea SIIJ, şi avem un raport favorabil în ceea ce priveşte MCV, putem să sperăm să continuăm discuţiile pentru a adera la zona Schengen chiar de anul acesta. Dar, repet, depinde de noi, vrem să facem acest lucru? Vrem să facem reformă? Haideţi să respectăm recomandările Comisiei Europene, Comisiei de la Veneţia, să corectăm ce au stricat pesediştii în justiţie şi, apoi, veţi vedea că ne îndreptăm foarte repede spre zona Schengen", a afirmat Cîţu, într-o emisiune la Digi24.

El a spus că, dacă va fi făcut tot ce trebuie, raportul MCV din vară va fi pozitiv.

"Vreau să facem acest lucru (să intrăm în Schengen anul acesta - n.r.). Depinde de noi, de nimeni altcineva. Ar trebui să intrăm cu totul, dacă intrăm, dar s-ar putea să fie doar aeroporturile mai întâi, dar eu sper să intrăm cu totul dacă ne ţinem de ceea ce am promis, de respectarea recomandărilor MCV", a adăugat premierul.

Şeful Guvernului a mai spus că recomandarea MCV este desfiinţarea Secţiei Speciale din justiţie. "Au fost discuţii despre avizul CSM. Eu vreau să aduc aminte românilor că CSM a dat un aviz negativ şi la înfiinţarea Secţiei Speciale. (...) Cred că o secţie care a apărut prin lege trebuie corectată tot în Parlament, prin lege. Avem un for legislativ, dezbateri transparente", a mai spus Cîţu.

Cât priveşte aderarea României la zona euro, prim-ministrul a precizat că acest proces a fost întârziat din cauza crizei din 2020, dar va fi recuperat.

"Parcursul pentru euro a fost puţin întârziat de această criză din 2020. Vom face totul şi este nevoie de convergenţă reală. Vom recupera timpul între 2021 - 2024, dar trebuie să fim conştienţi că această aderare la zona euro va fi după 2024. (...) După cum văd lucrurile, am putea să intrăm în zona euro după 2024 - 2025 şi să putem să adoptăm moneda euro în 2027 sau 2028", a adăugat premierul.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. nu-i nici o smecherie cu schengenul asta , cel mult ne alegem cu imigranti mai multi , adica hotie , trandavie si violuri in plus .

    sper sa nu!

    Totul in cadrul ,,marii digitalizari" orwelliene, care va lichida contactele fata in fata ale oamenilor,transf, prin exagerare, in roboti supusi si usor manevrabili, nu?

    eu cred ca nu va fi acceptata in Schengen Romania.

    acum e in zona gri a UE (non-schengen si non-euro)  

    daca intra in schengen va deveni principalul canal de migratie catre Europa.  

    nu cred ca stapanii de la Bruxelles vor accepta asa ceva 

    e o idee buna sa intram in schengen si sa depunem eforturi sa trecem la euro (nu neaparat sa si trecem , finalmente :D)

    dar sa vedem cat de mare e gap-ul intre ce vrem si ce iese.  

    bai citule, cu schengen sau fara nu cred ca vom fi mai destepti. poate ne uitam mai cu spor pe la polonezi, cehi si unguri si mai invatam si de la ei ce sa mai facem ca mi se pare ca nu traiesc mai rau decat noi, sclavii-model ai ue. chiar nu invatam nimic de la astia? ar fi rau sa ai modelul de dezvoltare al bursei din polonia? sau modelul industrial si energetic din polonia, cehia si ungaria? sau modelul de investitii in infrastructura de toate tipurile din ungaria? sau sporurile de natalitate pe care le da statul ungar pentru a combate declinul populatiei prin forte proprii nu prin import de africani si asiatici? sau modelul dupa care polonia a ajuns sa exporte prin toata lumea asta? nimic, nimic nu ne intereseaza?

    1. nu are de ce sa se uite , unde spui , pentru ca el are alta misiune , de a servi stapanii lui cu ce a mai ramas bun in tara . in pdl si usr este un adevarat concurs , care sa pupe mai vartos pantoful strainului .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb