CLAUDIU NĂSUI: "Legea prin care MO devine disponibil în format PDF este un pas înainte pentru transparenţă şi digitalizare"

C.I.
Politică / 2 aprilie 2021

"Legea prin care MO devine disponibil în format PDF este un pas înainte pentru transparenţă şi digitalizare"

Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului afirmă că Legea 57/2021, prin care Monitorul Oficial devine disponibil în format PDF, este un pas înainte pentru transparenţă şi digitalizare, informează Agerpres.

Claudiu Năsui a scris astăzi pe pagina sa de Facebook: "Am crede că în secolul 21 nu ar trebui să fie nevoie de o lege pentru asta şi nici că e un mare motiv de laudă să dai acces la documentul central al statului, legea, în format electronic, liber şi care să permită funcţii de bază ale oricărui document electronic. Este un pas înainte pentru transparenţă şi digitalizare. Este o victorie pentru toţi cei care se chinuiau până acum la publicarea actelor normative să le folosească textul oficial."

Potrivit acestuia, legea face parte din pachetul de legi pentru debirocratizare şi transparentizare depus în vara anului trecut de USR.

"Ultima lege care mai rămâne de adoptat din pachet este cea referitoare la transparentizare", a adăugat ministrul.

În opinia acestuia, lupta pentru transparentizarea statului român este una grea, iar ultima lege din pachet ar crea un registru public al transparenţei, ar da sancţiuni la răspunsurile în bătaie de joc şi ar obliga instituţiile să dea datele în format electronic.

"Adică să nu mai primim sute de pagini de tabele scanate, ci fişierul electronic simplu. Este un lucru de bun simţ, exact ca publicarea Monitorului Oficial în format PDF. Sunt fişiere care există deja în instituţii, dar pur şi simplu nu sunt comunicate solicitanţilor. Cu toate acestea, legea aceasta a fost retrimisă deja de două ori la comisie. Statul care ne ia banii trebuie să fie transparent cu ei. Dacă suntem suficient de buni cât să plătim taxe şi impozite mari, suntem şi suficient de buni cât să ştim şi ce face statul cu ei (statul ne ia jumătate din orice salariu, avem cele mai mari taxe pe salariul minim din toată Europa)", a subliniat ministrul.

El a atras atenţia că, în România, politica a fost prea mult "arta compromisului".

"Ştiu lucrul acesta şi, câteodată, poate e nevoie de el, din pragmatism. Dar dintre toate compromisurile politice posibile, transparenţa este principiul la care chiar nu putem renunţa. Întreg pachetul de debirocratizare şi transparentizare a fost gândit ca unul coerent, de legi în interesul românilor. Nu doar declaraţii şi principii, ci efectiv reformă. Odată adoptată şi ultima lege din pachet, putem spune că statul român va fi făcut un pas înainte în lupta pentru debirocratizare şi transparentizare - două din principiile care stau la baza USR PLUS şi pentru care ne-aţi votat", a concluzionat ministrul.

Monitorul Oficial, Partea I şi a II-a, devine gratuit la publicare, copiere, reproducere, au anunţat vineri preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, şi directorul MO, Liviu Moraru, într-o declaraţie de presă.

Ludovic Orban a precizat că a ţinut să facă o vizită la sediul Monitorului Oficial, în mod simbolic, chiar în ziua în care iniţiativa legislativă depusă de deputatul USR PLUS Claudiu Năsui, care a fost adoptată de Parlament şi promulgată de preşedinte, intră în vigoare.

"Este un pas important în conformitate cu dreptul de informare publică al cetăţeanului şi cu transparenţa în funcţionarea autorităţilor şi instituţiilor publice. Practic, orice cetăţean va putea să folosească tot ceea ce publică Monitorul Oficial Partea I, Partea a II-a. Toate actele normative emise de autorităţi vor putea fi cunoscute de cetăţeni direct", a declarat Orban, la finalul vizitei la Monitorul Oficial.

Liviu Moraru a anunţat la rândul său că legile vor putea fi citite direct pe computer.

"Prin Legea 57, care a apărut astăzi, Monitorul Oficial devine gratuit la publicare, copiere, reproducere. Deci toate legile vor putea fi citite pe calculatorul dumneavoastră într-un PDF portabil gratuit de pe site-ul nostru. Mulţumim domnului preşedinte că ne-a sprijinit şi suntem la datorie în apărarea interesului public şi a statului de drept", a afirmat Liviu Moraru.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care prevede că formatul electronic al Monitorului Oficial, Partea I şi a II-a, este disponibil în mod gratuit şi liber, permanent, acesta fiind accesibil tuturor utilizatorilor în aceeaşi zi cu publicarea, inclusiv pentru căutare, salvare, distribuire şi imprimare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. O initiativa corecta ! Publicitatea la poarta virtuala a cetatii, ne intoarcem la sfantul drept roman !

    cand vor transperentizate si costurile institutiilot de stat?

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb