Cloaca europeană UE

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 3 iulie 2019

Cornel Codiţă

Ceea ce se întîmplă în politica Europei sub ochii noştri, ai celor vreo 500 de milioane de cetăţeni ai Uniunii, a căzut mult sub nivelul jenant, a trecut de ridicol şi se scaldă undeva între... licenţios şi scabros. Duşmanii cei mai înrăiţi ai construcţiei europene şi ai instituţiilor sale pot dormi liniştiţi. Farage şi ai lui pot să iasă la pensie, ori să emigreze în America trumpificată. Nu mai este nevoie de ei. Europa "europeană" îşi sapă singură groapa, cu frenezie. Politicienii din vîrful piramindei, aleşi între aleşi, cei care ar trebui să construiască viitorul numit UE, se arată în văzul lumii aşa cum sunt: doar o adunătură de şacali jigăriţi care se bat între ei la marginea stîrvului, fiecare preocupat de un sigur lucru, să fugă în gură cu o halcă cît mai mare, în orice caz, mai mare decît a vecinului.

Vremurile sunt grele! Pentru toată lumea. Şi pentru Europa şi pentru proiectele sale, desigur. Tocmai în asemenea vremuri, însă, este nevoie mai mult decît oricînd de oameni politici capabili de cumpătare, de măsură, de standarde, de viziune, de eficienţă şi eleganţă a punerii în pagină a soluţiilor. Chiar dacă nu sunt neapărat cele mai bune, chiar dacă nu pot mulţumi niciodată pe toată lumea. Ar fi trebuit să fie un exerciţiu de politică şi diplomaţie, fără greşeală. De nota zece, mai ales pentru că este un unul din categoria celor "impuse". Toată lumea ştie despre ce este vorba, nimic surprinzător, nimic neaşteptat, nimic imprevizibil. Ai timp să exersezi, vreo patru ani! La sfîrşitul mandatului, prevăzut fără nici un fel de ambiguităţi de tratatele în vigoare, toate instituţiile majore ale UE îşi schimbă echipa de la vîrf: Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul European, ba chiar şi Banca Europeană. Cum ar arăta tabloul într-o lume europeană? Simplu! Cu un an înainte de soroc, liderii politici, brokerii politici, oamenii şi echipele de negociere, pe baza unui mandat iniţial, ar fi început consultările şi explorările pentru conturarea soluţiei. Desigur, cu un an înainte, în joc sunt suficient de multe necunoscute. Tocmai de aceea trebuie început din timp şi trasate încet încet, mai întîi, condiţiile de maxim, de minim şi de optim ale soluţiilor căutate. În plus, acesta ar trebui să fie, măcar în parte, un exerciţiu public, de implicare a cetăţeanului european. Principiile de căutare şi formulare a soluţiilor pentru funcţiile din vîrful piramidei instituţionale a UE nu pot fi "secrete de stat". După cum, nici numele celor care sunt luaţi în considerare pentru aceste mandate de uriaşă putere şi răspundere. Mă rog, într-o lume mai aşezată, ar fi timp pentru a trece candidaturile prin malaxorul unor alegeri preliminare, ca în sistemul american, în orice caz prin mai multe site ale evaluării publice, respectiv ale marilor formaţiuni politice din Europa.

Nimic din toate acestea! Europa europeană nu există! Cel puţin în această secvenţă. Esenţială. În locul a ceea ce ar trebui să fie, vedem o ceată de năuci şi ameţiţi care dau buzna în avioane să se mai întîlnească o dată şi încă o dată şi ultima dată şi peste ultima dată, doar doar vor reuşi să se înţeleagă. Cine să se înţeleagă cu cine? Expiraţii cu Demolatorii! Cine ar fi ieşit altădată din cuvîntul doamnei Merkel? Astăzi, Merkel este doar o umbră tremurătoare. La propriu! Preşedintele Franţei, altădată un cuvînt greu. Macron încă nu s-a hotărît al cui preşedinte este, iar Franţa îl contestă aproape din toate unghiurile politicii sale. Credibilitatea lui internaţională este undeva sub zero. Premierul Regatului Unit, poate, doamna May!!! Da, dar dumneaei este de fapt demisionară cu acte în regulă, mai are doar vreo două trei zile de stat la Downing Street nr. 10 şi toată lumea ştie asta. În plus, Marea Britanie se pregăteşte pentru saltul în prăpastie. Singurul lucru rămas de lămurit, de către viitorul guvern şi/sau Parlament, este doar dacă acrobaţia se va executa cu plasă de siguranţă sau fără plasă!!! În rest? Spania? Italia? Polonia? Ori te pomeneşti că Ungaria, România ori Cehia şi Slovacia??? Haida...! În locul unui proces transparent şi cît de cît credibil pentru alegerea funcţiilor celor mai importante din ierarhia instituţională a UE, suntem martorii unor flashmob-uri la nivel înalt. O învălmăşală de sfori şi de sforari mai dezordonată decît o grămadă liberă la rugby. O ruşine fără de margini pentru tot ceea ce înseamă cultură politică şi instituţională, reguli şi standarde diplomatice. O crîncenă jignire la adresa mulţimii celor cinci sute de milioane de cetăţeni europeni, scuipaţi în faţă de aceşti maimuţoi pe care politica i-a făcut "oameni de stat" înainte de a fi învăţat măcar să se poarte civilizat într-o adunare publică. O jalnică degradare a ceea ce ar fi trebuit să fie astăzi o maşinărie elegantă, funcţională şi performantă, numită Uniunea Europeană. O cloacă!

Opinia Cititorului ( 21 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Cine sa ii invete cum sa se poarte civilizat? Mai pot invata ceva? Niciodata nu e prea tarziu!

    M-as imbarca in avion daca ar accepta lectii de comportament civilizat....macar sa ne minta frumos! 

    Cei care ar trebui să construiască viitorul numit UE, se arată în văzul lumii aşa cum sunt: doar o adunătură de şacali jigăriţi care se bat între ei la marginea stîrvului, fiecare preocupat de un sigur lucru, să fugă în gură cu o halcă cît mai mare, în orice caz, mai mare decît a vecinului.

    Sa ii demascam! Impostori oportunisti! Sa le luam locul!!! Posibil sa devenim... 

    1. Salomeeo, pana acum ii ridicai in slavi. Vai de capul tau!

      Nu ai inteles nimic din comentariu! Redus!

      Esti marginita! Nu intelegi nuantele! Su puterea de intelege te poate corupe de aceea te feresti de ea! Inteleg!

      Cand iubesti nu ranesti pe celalalt, nu ceri si nu astepti nimic de la celalalt! Politicienii nu dau fovada ca ne iibesc di nici ju se iubesc intre ei! Lupta pentru putere, pentru acces la resurse limitate defineste politica mare sau mica! Asta foreste sa explice mai plastic decat mine editorialul! Si noi daca ajungem la putere vom proceda la fel, ne luptam pentru ciolan! Solutia este sa inlocuim politicul cu alt model societal! Profesorul Dulcan spunea ca politicul este cel mai mare rau, el...

      Cloaca comentatorilor cu un neuron!

    Cine întoarce spatele unei capodopere muzicale este capabil să întoarcă spatele şi democraţiei, şi valorilor umaniste, şi chiar şi ideii de civilizaţie.

    1. OK. Cine a intors spatele? Carei opere muzicale? Ce-i prostia asta de comentariu? Iar s-a trezit proasta aia noaptea?

      Hai, baga cu iubirea si escrocul Ignatenko! Hai ca venim la blog la tine sa ne inveti acupunctura.

      Parlamentarii europeni pe 2 iulie, pro-brexitisti englezi. Ai ramas in urma !

      Nu mai semnaliza! Cand nu ajungi la struguri, dpui ca sunt acri!

      Acest mesaj nu are legatura cu editorialul.. de ce nu il eliminati?

      Editorialul face aluzie la acest aspect. Eu explic, ca la scoala.. inainte sa predai explici si definesti termenii, cuvintele cheie si apoi comentezi.Sltfel e greu sa intelegi un text, atunci cand se fac aluzii culturale. In asta consta si frumusetea scrierii Aitorului. Ma fascineaza, de fiecare data.

      Ar trebui sa nu mai semnalezi ignoranta, mai bine ai pune mana sa citesti mai mult in domeniul medicinei holistice, de studiat nu poate fi vorba, pentru ca nu ai aplecare.

    1. Din păcate, statusul, competența și încăierarea dintre așa zișii 'lideri europeni' a fost așa încă de pe vremea când în loc de UE aveam 'Comunitățile europene'. Marea diferență între ce a fost până acum și ce este astăzi este că, până de curând, realitatea jegoasă a luptei pentru putere era ținută în culise,...

    1. Mai Schwein, sefa ta, Vasilica Viorica Dancila, stie ca esti asa destept?

      Autorule (schimbacios) , mai antart , cand "adunatura de sacali jigariti care se bat intre ei la marginea starvului ...etc ...etc " tinea lectii de " democratie si corectitudine politica" unui guvern inghesuit de protestatari de profesie stimulati de ficusul cotrocean ,ii prezentai pe ei ,sacalii , ca pe niste oameni politici moderni si onorabili , niste modele demne de urmat .Ei ,ce sa faci , sic tranzit glo...P.S. Multumesc pentru lectia despre perenitatea criteriilor de...

      Mai analfabetule functional, seful tau, Orban natangul, stie ca nu ti-ai luat pastilele pentru cap?

      Dialog evoluat!

      Nu trebuie sa lăsăm pe nimeni sa ne supere pentru ca ne inbolnavesc! Atentie la exprimare si tonul ei!Cuvantul este viu si poate face mult bine dar si mult rau! Poate ucide!

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb