Cluj: Guvernul va promova trei legi ale descentralizării

A.G.R.
Ziarul BURSA #Politică / 23 februarie 2009

""Observ că există tot mai puţine şcoli profesionale care răspund nevoilor de dezvoltare ale comunităţilor locale, observ că 80% dintre absolvenţii de învăţământ superior lucrează în alte domenii decât cele pentru care s-au pregătit"", a concretizat Emil Boc.

""Observ că există tot mai puţine şcoli profesionale care răspund nevoilor de dezvoltare ale comunităţilor locale, observ că 80% dintre absolvenţii de învăţământ superior lucrează în alte domenii decât cele pentru care s-au pregătit"", a concretizat Emil Boc.

Executivul intenţionează promovarea, în curând, a unui pachet de legi privind descentralizarea în educaţie, sănătate şi poliţia locală. "Sunt trei componente care vor da putere comunităţii locale, sunt trei domenii care vor da posibilitatea acesteia să aibă un important cuvânt de spus", a precizat recent premierul Emil Boc.

Şeful Executivului consideră că descentralizarea va influenţa în bine viaţa românilor, dar pentru aceasta ar trebui depăşită inerţia declaraţiilor.

"Atât de mult s-a vorbit despre acest proces, încât cetăţeanul nu mai are încredere că se mai poate întâmpla ceva. Nu cred că a fost vreun demnitar numit în orice poziţie ministerială sau locală care să nu vorbească despre descentralizare în ultimii 10 ani. Din nefericire, foarte puţine lucruri s-au întâmplat", deşi, după cum a subliniat premierul, "în realitate, lucrurile sunt simple" în ceea ce priveşte descentralizarea, fiind necesară aplicarea cu bună crediţă şi rapidă a "principiului subsidiarităţii, existent în UE, care solicită autorităţilor ca decizia să fie luată de forurile cele mai apropiate de cetăţean".

Concretizând intenţia Guvernului, premierul Emil Boc s-a referit la domeniile poliţiei comunitare şi educaţiei, menţionând, mai întâi, faptul că "actualul cadru legislativ poziţionează în cadre diferite"" consiliul local, primăria şi serviciul poliţiei rutiere, ""deşi acestea ar trebui să se afle la aceeaşi masă"", pentru a asigura "coerenţa de zi cu zi într-un oraş".

Primul-ministru a subliniat, în acelaşi context al preocupărilor sale pentru descentralizare, faptul că a observat "din ce în ce mai mult o adâncire a prăpastiei dintre cerinţele comunităţii locale şi cerinţele pe care guvernele le-au impus şcolilor"".

"Observ că există tot mai puţine şcoli profesionale care răspund nevoilor de dezvoltare ale comunităţilor locale, observ că 80% dintre absolvenţii de învăţământ superior lucrează în alte domenii decât cele pentru care s-au pregătit"", a concretizat Emil Boc citat de Agerpres, pledând, de asemenea pentru revitalizarea învăţământului profesional şi precizând că din cele 1.100 de asemenea instituţii de învăţământ existente în anii 90, în prezent, mai sunt circa 200. "Aceste meserii sunt considerate neimportante de sistemul educaţional, dar piaţa economică le cere", a afirmat premierul.

Emil Boc a mai spus că primăriile trebuie să aibă "un cuvânt sporit" în managementul instituţiilor şcolare, deoarece ele alocă bani bunei lor funcţionări.Şeful Executivului a subliniat, însă, că eficienţa demersurilor întreprinse de Guvern în privinţa descentralizării "depinde de modul în care, la nivel local, aceste măsuri se vor implementa rapid şi în colaborarea factorilor autorizaţi".

În altă ordine de idei, primul-ministru Emil Boc a anunţat că a mandatat Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti să aibă discuţii cu oficialităţile italiene pentru rezolvarea situaţiei românilor din Peninsulă.

"Infractori sunt în toată lumea, de toate culorile şi de toate etniile. Ei trebuie să fie sancţionaţi şi nu trebuie blamate comunităţile în ansamblu. Autorităţile române au sub control relaţia cu autorităţile italiene pentru ca lucrurile să rămână în normalitate, în cadru european. Suntem cetăţeni europeni, trebuie să fim trataţi ca cetăţeni europeni, iar bătălia împotriva infractorilor trebuie să fie comună, indiferent de ce etnie are infractorul", a precizat Emil Boc. În opinia şefului Executivului, românii din Italia nu trebuie să sufere din cauza unor infractori.

"Românii nu trebuie să sufere pentru că există un infractor acolo. Infractorul, în orice ţară, trebuie să fie sancţionat, potrivit legii penale, iar ceilalţi cetăţeni trebuie să beneficieze de protecţie şi siguranţă, pentru că asta înseamnă Uniunea Europeană", a precizat Emil Boc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb