ClusterPower a inaugurat, oficial, investiţia de aproape 40 de milioane de euro de la Mischii, judeţul Dolj, într-un parc tehnologic în care se vor construi cinci centre de date şi o unitate de producere a energiei electrice necesară pentru asigurarea consumului întregului campus, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
Vizita la şantier a fost precedată de un eveniment de prezentare a companiei care a avut loc la Universitatea din Craiova, la care au participat reprezentanţi ai mediului academic, ai autorităţilor publice şi ai mediului de afaceri, atât din ţară cât şi din străinătate. În deschiderea evenimentului a luat cuvântul Prof. univ. dr. Cezar Ionuţ Spînu, rectorul Universităţii din Craiova, instituţie cu care ClusterPower a încheiat un parteneriat pentru atragerea de talente în vederea angajării în centrul de date, care a declarat: "Sunt onorat că mă aflu aici, la inaugurarea unui proiect care sunt convins că va deveni emblematic pentru regiunea noastră şi care crează premisele unei adevărate autostrăzi destinate proiectelor colaborative, cercetării şi dezvoltării. Îmi doresc pentru Universitatea din Craiova şi pentru toată Oltenia ca astfel de evenimente să fie din ce în ce mai dese".
Cosmin Georgescu, CEO ClusterPower a vorbit despre potenţialul semnificativ pe care România îl oferă acestei industrii şi despre avantajele pe care centrul de date de la Mischii le va oferi economiei şi societăţii.
"Vorbim despre valori pe care ClusterPower le imbrăţişează şi cea mai importantă este încrederea. Încrederea este elementul central al relaţiei cu clienţii, partenerii şi toţi cei implicaţi în acest proiect. De aceea, sunt mândru că avem parteneriatului cu Universitatea din Craiova, pentru că vorbim despre inovaţie, cercetare şi aplicabilitate pentru clienţii noştri. Cred că România are multe de spus în tot ceea ce înseamnă inovaţie, cercetare, digitalizare. Avem în ţară multe industrii foarte specializate care au nevoie de instrumentele pe care noi le creăm la Mischii şi mă refer la supercomputerul pe care îl vom aduce în România, un supercomputer similar cu cel utilizat de Pfizer pentru crearea vaccinului anti covid. Un astfel de instrument cu siguranţă va putea fi folosit în industria farma din România sau în domeniul fizicii nucleare sau în sectorul energetic", declară Cosmin Georgescu, CEO ClusterPower.
La rândul său, Vladimir Ester CTO ClusterPower, a evidenţiat necesitatea creării unei astfel de infrastructuri, care nu există în acest moment în România, şi care va permite interconectarea cu alte 750 de centre de date din toată lumea.
"Tehnologia a progresat enorm în ultimii ani şi îşi face simţită prezenţa din zona astronomiei, la medicină, transporturi şi până la agricultură. Tehnologia este în mâinile noastre, o folosim zilnic prin multiplele aplicaţii pe care le avem la îndemână. Ce au toate astea în comun? Infrastructura. Toate au nevoie de infrastructură, de o putere mare de procesare, de telecomunicaţii şi de un mediu colaborativ care să poată accesa această infrastructură de oriunde din lume. Avem o comunitate care îşi doreşte astfel de proiecte ca al nostru şi care vrea să se apropie de tendinţele din Europa de Vest sau SUA, iar proiectul nostru de la Mischii exact asta va face: va crea această infrastructură care ne va permite un nivel de interconectivitate globală care în acest moment nu există în România", spune Vladimir Ester, CTO ClusterPower.
ClusterPower construieşte lângă Craiova o infrastructură de Inteligenţă Artificială one-stop-shop, cea mai mare din România şi din regiune prin care va crea contextul pentru stimularea creşterii economice a regiunii, permiţând găzduirea şi dezvoltarea de soluţii digitale de ultimă generaţie, cu valoare adăugată ridicată.