CNA 2017: România TV şi Realitatea TV, amendate cu cele mai mari sume - 387.500 de lei, respectiv 250.000 de lei în total

V.D
Miscellanea / 29 decembrie 2017

România TV şi Realitatea TV, amendate cu cele mai mari sume - 387.500 de lei, respectiv 250.000 de lei în total

România TV, Realitatea TV şi Kanal D ocupă primele trei locuri în topul televiziunilor care au fost amendate de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) cu cele mai mari sume în anul 2017, sancţiunile lor însumând 387.500 de ei, 250.000 de lei, respectiv 210.000 de lei.

Televiziunea România TV a fost sancţionată cu nouă amenzi, pe prima dintre acestea primind-o în ianuarie, în cuantum de 100.000 de lei. Sancţiunea a fost dată deoarece în unele emisiuni difuzate în perioada 6 noiembrie - 10 decembrie 2016 au fost încălcate prevederile legale privind informarea corectă, precum şi cele potrivit cărora moderatorii programelor au obligaţia să solicite interlocutorilor să probeze acuzaţiile aduse unor persoane. Această serie de emisiuni au avut ca unic ori principal subiect o presupusă implicare a omului de afaceri american George Soros în campania electorală din România, precum şi finanţarea de către acesta a unor ONG-uri, politicieni şi personalităţi publice, în scopul influenţării deciziilor lor referitoare la probleme de interes ale societăţii româneşti. Sancţiunea a fost aplicată şi pentru că, în cadrul unor emisiuni, au fost făcute comentarii cu caracter xenofob, promovându-se o atitudine de respingere faţă de străini şi o atitudine de advertisitate, de ostilitate faţă de maghiari şi comunitatea maghiară din România, reprezentată politic de UDMR, relatează News.ro.

Kanal D a primit amenda maximă în februarie, 200.000 de lei, întrucât în noiembrie 2016 a depăşit durata de publicitate permisă, cu un total de aproximativ 4 ore şi 48 de minute. O altă amendă, de 10.000 de lei, a fost aplicată în noiembrie, deoarece, în ediţia din 21 mai a emisiunii "Roata norocului", a fost folosit un limbaj trivial, într-un interval orar accesibil minorilor.

Antena 1 a primit cinci amenzi, de 30.000 de lei, 10.000 de lei, 40.000 de lei, 60.000 de lei şi 30.000 de lei. Prima amendă a fost aplicată în februarie, pentru că în cadrul mai multor ediţii ale emisiunii "Acces direct" din septembrie 2016 s-a încălcat legislaţia audiovizualului, potrivit căreia programele de natură să afecteze dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor pot fi difuzate numai în intervale orare în care aceştia nu au acces la vizionarea lor. Sancţiunea a fost aplicată şi pentru modul în care au fost difuzate informaţii despre o presupusă ambulanţă neagră apărută pe străzile din Bucureşti, despre care s-a afirmat că există suspiciunea că ar răpi copii pentru prelevarea de organe - lipsit de bună credinţă, lăsându-se impresia că o astfel de ambulanţă există.

Antena 3 a mai fost sancţionată cu 30.000 de lei, în noiembrie, deoarece în "Sinteza zilei" din 24 mai au fost aduse acuzaţii nedovedite unei persoane publice şi fără punctul de vedere al acesteia. Unul dintre subiectele dezbătute s-a referit la acuzaţii aduse Monicăi Macovei de către fostul procuror-şef al PNA, generalul Ion Panaitescu, sens în care a fost difuzată înregistrarea interviului telefonic cu acesta. Alte amenzi primite de Antena 3 au fost de 12.000 de lei, în februarie, şi de 25.000 de lei, în martie.

B1 TV a primit cinci amenzi, cu un cuantum însumat de 117.000 de lei. Prima amendă, de 10.000 de lei, a fost aplicată în ianuarie, deoarece în ediţiile "Dosar de politician" din 17, 24 şi 27 noiembrie 2016 şi ediţia "Talk B1" din 30 noiembrie 2016 au fost încălcată obligaţia de a asigura o informare corectă şi obiectivă şi favorizarea liberei formări a opiniilor. În plus, moderatorul nu şi-a respectat obligaţia de a solicita interlocutorilor să probeze sau să indice probele care susţin acuzaţiile formulate la adresa unor persoane sau instituţii. Consiliul a apreciat că afirmaţii de natură acuzatoare precum: "linia antinaţională" a unor partide sub "coordonarea lui George Soros", "reţeaua Soros în fruntea statului Român", "oamenii din Parchete primesc mii de euro pe lună de la Soros", "experimentul Piteşti, de exemplu. Aceleaşi metode, aceleaşi activităţi, aceleaşi acţiuni", pe care invitaţii emisiunilor analizate le-au făcut în cadrul acestora, au fost confirmate indirect prin lipsa unei atitudini ferme a moderatorului în sensul solicitării probării de către invitaţi a acestor acuzaţii.

Pro TV a primit trei amenzi, de câte 10.000 de lei. Una dintre aceste amenzi a fost dată pentru difuzarea unui spot pentru NetBet, în cursul lunii septembrie, la ore accesibile minorilor. În spot se afirma că NetBet este sponsorul oficial al echipei Steaua, în timp ce pe ecran era titrat că este sponsorul oficial al FCSB.

Între ale televiziuni sancţionate cu amenzi de CNA în anul 2017 se numără Antena Stars, cu 10.000 de lei, respectiv 15.000 de lei, şi TVR 1, cu 10.000 de lei, respectiv 5.000 de lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Realitatea TV oricum nu plateste nimic.

    In insolventa de 7 ani si la 110+ milioane datorii la stat ii va durea la pedala de 210 mii lei. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb