CNIPMMR susţine majorarea salariului minim, din 2022

A.V.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 septembrie 2021

Florin Jianu, preşedinte CNIPMMR

Florin Jianu, preşedinte CNIPMMR

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din Româ­nia (CNIPMMR) susţine majorarea cu 200 de lei a salariului minim brut pe economie din 2022, fără impozitarea de către stat a acestei sume, astfel încât toţi banii să ajungă la angajaţi, conform preşedintelui organizaţiei, Florin Jianu.

Domnia sa a declarat ieri: "Poziţia noastră este o creştere a salariului minim cu 200 de lei, dar impozitele şi taxele să rămână la nivelul salariului minim brut actual, de 2.300 de lei. Astfel, aceşti 200 de lei ar ajunge la oameni, pe lângă cei 1.386 de lei, cât este salariul minim net actual".

Liderul CNIPMMR a subliniat că, în cazul în care majorarea salariului minim cu 200 de lei ar fi realizată cu grila actuală de impozitare, angajaţii ar beneficia de o majorare netă de 100 de lei, iar cealaltă sută de lei ar fi încasată de stat.

Florin Jianu a subliniat: "Propunerea susţinută de CNIPMMR este creşterea salariului minim pe economie, fără creşterea contribuţiile la Buget. Întotdeauna Guvernul are de câştigat atunci când măreşte salariul minim pe economie, pentru că aduce bani suplimentari la Bugetul de Stat. Ori, dacă ne dorim să existe o responsabilizare şi o responsabilitate din partea Guvernului, banii trebuie să ajungă la oameni. Mai propunem ca în următorii trei ani să existe două măriri consecutive, până la 3.000 de lei, dar Guvernul să pună nivelul impozitelor şi taxelor de la 2.300 de lei".

Amintim că, la finalul anului trecut, Guvernul a decis ca salariul minim pentru anul curent să rămână la nivelul celui din 2020.

Sondaj CNIPMMR: 33,3% dintre antreprenori vor ca salariul minim brut să rămână la nivelul actual

Consiliul Naţional al IMM-urilor din România a efectuat, în perioada 26.08-03.09.2021, un sondaj pentru identificarea opiniei antreprenorilor cu privire la salariul minim brut pe ţară din 2022, iar acesta arată că 33,3% vor ca salariul minim brut să rămână la nivelul actual; 22,2% - să crească cu peste 200 de lei; 18,5% - cu 100 de lei; 15,7% - cu 200 de lei; 10,3% - cu 150 de lei.

Potrivit aceluiaşi sondaj, 50,5% dintre întreprinzători consideră că activitatea lor se va menţine la acelaşi nivel odată cu eventuala mărire a salariului minim brut începând cu anul 2022, în vreme ce 33% cred că activitatea le va scădea ca urmare a impactului ridicat al costurilor salariale. Totodată, 16,5% consideră că activitatea lor va creşte ca urmare a sporirii motivaţiei angajaţilor.

Principalele bariere care nu ar permite o creştere a salariului minim brut pe ţară, din anul 2022, sunt, potrivit antreprenorilor chestionaţi: 59,3% - scumpirile din ultima perioadă (energie electrică, gaz etc.) şi impactul lor în activitatea societăţii; 48,1% - lipsa unor măsuri active de susţinere pe piaţa forţei de muncă; 36,1% - costul prea ridicat al resurselor umane; 33,3% - lipsa unor fonduri europene care să asigure creşterea competitivităţii; 30,6% - lipsa investiţiilor publice care limitează existenţa contractelor pentru IMM-uri; 15,7% - existenţa unor contracte ce nu permit modificări ale structurii lor.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.108 antreprenori.

CNIPMMR susţine creşterea salariului minim brut pe economie din anul 2022 având la bază următorii piloni:

- solidaritatea - creşterea salariului minim trebuie să asigure salariaţilor acoperirea creşterilor de preţuri;

- competitivitatea - creşterea salariului minim nu trebuie să afecteze capacitatea de a intra/rămâne pe piaţă a întreprinderilor româneşti;

- sustenabilitatea - evoluţiile salariului minim brut pe economie trebuie puse în contextul evoluţiei productivităţii muncii;

- complementaritatea - salariul minim brut pe economie trebuie stabilit pe baza coeziunii cu politicile publice de susţinere a mediului economic.

----

CNS Cartel ALFA susţine creşterea salariului minim garantat în plată pentru anul 2022 la valoarea brută de 2.550 de lei, reprezentând o creştere netă de 143 lei. Organizaţia consideră că o creştere robustă a salariului minim anul acesta şi susţinută în următorii ani este nu doar necesară, dar şi pe deplin justificată. Potrivit CNS Cartel ALFA, majorarea salariului minim trebuie să urmărească convergenţa în două direcţii: corelarea valorii nete a salariului minim cu valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent şi realizarea unui raport între salariul minim şi salariul mediu de 50%, conform prevederilor proiectului de directivă privind salariile minime adecvate.

----

Premierul Florin Cîţu a afirmat, ieri, după şedinţa Consiliului Tripartit, că salariul minim trebuie să crească şi că este nevoie de o formulă predictibilă şi transparentă.

Cîţu a anunţat că, până la finalul lunii octombrie, va exista o formulă clară de calcul.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Curat liberalism sa discuti de majorarea salariului minim. Tinand cont de inflatia galopanta doar asta ar trebui natural sa ridice salariile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb