CNSAS îl acuză pe Isărescu că a turnat la Securitate două persoane

A.P.
Politică / 25 iunie 2020

CNSAS îl acuză pe Isărescu că a turnat la Securitate două persoane

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) susţine în documentul trimis instanţei că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, ar fi fost recrutat de Securitate pe când era cercetător la Institutul de Economie Mondială. Documentele din dosarele Securităţii, invocate de CNSAS, arată că Isărescu ar fi fost folosit de Securitate ca persoană de sprijin / sursă încă din 1979. El ar fi dat note cu numele conspirativ Manole, CONFORM g4media.ro.

Pe parcursul colaborării cu Securitatea, el a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai în România sub regimul comunist în comparaţie cu alte ţări, susţine CNSAS, care indică două note informative: una din 16 decembrie 1987 şi una din 5 martie 1985.

CNSAS arată că informaţiile furnizate de către Isărescu vizează îngrădirea dreptului la viaţă privată şi a dreptului la libertatea cuvântului.

În cele două note redactate de mână şi semnate cu numele conspirativ, acesta informa Securitatea despre comentariile negative ale unor persoane la adresa nivelului de trai.

Astfel, în legătură cu atitudinea unui anume I.D., Isărescu a scris că "are răbufniri destul de dese de nemulţumire faţă de aspecte sociale precum transportul în comun din Drumul Taberei (acuză că îi răpeşte mai mult de o oră), încălzirea locuinţei, aprovizionarea cu alimente, programele de televiziune. Are tendinţa de a face comparaţii cu situaţia din alte ţări".

A doua notă, din 1985, se referă la un anume D.W.: "În discuţii a menţionat dificultăţile întâmpinate de membrii comunităţii diplomatice din Bucureşti în această iarnă (în legătură cu asigurarea gazelor şi căldurii). A arătat că diplomaţii acreditaţi la Bucureşti îşi exprimă nedumerirea în legătură cu acest lucru, întrucât de regulă membrii corpului diplomatic sunt protejaţi în orice ţară, în România însă ei au stat în condiţii mai dificile decât populaţia. A manifestat interes faţă de eventualele măsuri care vor fi luate în România pentru depăşirea acestor dificultăţi".

CNSAS arată că "comentariile legate de nivelul de trai reprezintă atitudini potrivnice regimului totalitar comunist".

Consiliul arată că, pe baza informaţiilor furnizate "cu solicitudine" de către Isărescu, ofiţerii Securităţii au dispus "notă de verificare şi cunoaştere" şi verificarea relatării acestuia cu înregistrările făcute pe bandă de la discuţia cu diplomatul străin. CNSAS nu indică însă dacă Securitatea a luat măsuri coercitive împotriva celor două persoane despre care Isărescu a dat note informative.

Consiliul mai susţine că Isărescu "nu a menajat interesele persoanei denunţate, nu a avut o atitudine precaută şi nici de protejare a celui denunţat. A vizat îngrădirea dreptului la viaţă privată a celui denunţat, atât timp cât a acceptat că persoana denunţată putea să facă obiectul unor investigaţii suplimentare ale Securităţii, ca rezultat al denunţului său".

CNSAS cere Curţii de Apel Bucureşti să constate că Isărescu a făcut poliţie politică în regimul comunist.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. De aici se trage : tot toarnă în găleată....

    Mai mult ca sigur vor sa-l distruga deoarece nu mai raspunde la comenzi. Astfel cei care l-au susținut orbește până acum se vor debarasa de el probabil din dorința de a investi pe cineva care va executa fără comentarii si remușcări tot ce se dorește cu finanțele țării.

    1. curios atacul la Isarescu. frontal, intr-o perioada dificila.

    Rușine CNSAS! Dacă pt voi colaborarea lui Isărescu cu Securitatea înseamnă doua note de 2 bani în 10 ani (1979-1989), atunci concluzia nu poate fi decât una: primiți o grămadă de bani de la statul roman pentru "2 descoperiri/dezvăluiri de o importanta extraordinara pentru securitatea nationala". Sunt sigur ca cetățeanul roman care se plângea că-i trebuie o ora sa ajungă la serviciu era unul care întârzia zilnic la locul de munca și inventa scuze pt orice. Diplomatul străin care se plângea de condițiile din România a fost chiar ajutat de Isărescu, pentru ca autoritățile vremii au aflat părerea sincera a reprezentanților diplomatic straini acreditați la București. La fel de sigur sunt ca Securitatea nu a dat nicio importanta celor doua note informative primite de la Isărescu. Dacă Isărescu ar fi dat o nota ca o ruda sau coleg ar vrea sa fuga în strainatate(cum a dat Dan Voiculescu), puteam aprecia descoperirile CNSAS. Poate ne spun cei de la CNSAS cați bani au primit ca salariu în anii în care au studiat activitatea lui Isarescu de informator al Securitatii. Acum, când majoritatea celor care au colaborat cu Securitatea au murit sau sunt la o vârstă la care nu mai pot influenta viata romanilor, e momentul desființării CNSAS, iar cei care lucrează acolo să-și găsească de lucru conform pregătirii (cred ca în domeniul privat nu i-ar angaja nimeni). Ce instituție controlează CNSAS? E mulțumit Parlamentul de activitatea CNSAS?

    1. si cine va studia atrocitatile comise dupa 89 va descoperi ca sunt de cateva ori mai grave decat cele de pana in 89

      pentru ele cine va plati? 

    Si dreptul meu mi l-a ingradit, prin atitudinea pro banci, avocat din oficiu a intereselor actionarilor straini, prin lipsa de masuri si reglementari de protejarea a mea, in calitate de client (parte a sistemului financiar reglementat de BNR) imprumutat in CHF. O caruta de adrese i-am facut si la el si la Cinteza, in care il informam de abuzurile bancii care in 2009 mi-a marit unilateral marja "fixa" a bancii cu 50% si in care solicitam masuri de protejare a mea. Si ce a facut? NIMIC!!!!! Si eu ma simt tradat, vandut, batjocurit, umilit de el, de cel care trebuia prin fisa lui de post sa ma protejeze de orice risc.

    1. Sa-ti fie invatatura de minte si sa nu mai calci in vreo banca vreodata, pur si simplu nu ai inteles niciodata despre ce este vorba. Pune bani la ciorap si cumparati ce ai nevoie.

    bearish for $RON

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb