CNVM A DECIS: Conturi globale pentru emitenţii străini

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 aprilie 2009

Brokerii salută decizia CNVM, fiind de părere că implementarea conturilor globale poate aduce la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi alte produse mult aşteptate, precum short-selling-ul .

Brokerii salută decizia CNVM, fiind de părere că implementarea conturilor globale poate aduce la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi alte produse mult aşteptate, precum short-selling-ul .

Conturile globale sunt utilizate, în prezent, la tranzacţiile cu acţiuni Erste Bank

Conturile globale vor putea fi utilizate şi pentru alţi emitenţi străini, înafară de "Erste Bank", conform datelor din ultimul buletin al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Potrivit lui Victor Stănilă, purtătorul de cuvânt al instituţiei, "conturile globale au fost extinse inclusiv la valorile mobiliare care constituie obiectul unei oferte publice trans­frontaliere derulate în baza unui prospect notificat CNVM de către o autoritate competentă dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene".

Măsura va fi aplicată în cazul valorilor mobiliare înregistrate la Depozitarul Central, cu condiţia ca aces­tea să fie admise la tranzacţionare pe o piaţă dintr-un stat membru al Uniunii Europene şi pe piaţa reglementată din ţara noastră.

Brokerii salută decizia CNVM, fiind de părere că implementarea conturilor globale poate aduce la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi alte produse mult aşteptate, precum short-selling-ul (n.r. vânzare în lipsă).

"Cu siguranţă că poate fi doar o problemă de câteva luni după implementarea conturilor globale pentru a putea iniţia şi investitorii români poziţii short pe piaţa spot. Este o iniţiativă lăudabilă şi am sentimentul că aceste măsuri de ordin tehnic vor îmbunătăţi pe termen lung lichiditatea pieţei româneşti", consideră Adi Lupşan, director general adjunct în cadrul "Intercapital Invest".

Mihai Chişu, broker la SSIF "IFB Finwest", este de părere că intrăm, "în sfârşit," într-o stare de normalitate, din punctul de vedere al accesibilităţii şi uşurinţei de a lucra cu inves­titorii străini.

"Sper ca aces­ta să fie un prim pas inspirat făcut de autorităţile pieţei pentru a rezolva necesităţile stringente ale caselor de brokeraj şi investitorilor", mai spune Chişu.

Conturile globale permit caselor de brokeraj să cumpere acţiuni pentru toţi clienţii pe acelaşi cont, ulterior urmând să le distribuie pe conturile individuale.

Programul pilot al conturilor globale a fost lansat anul trecut, odată cu listarea titlurilor "Erste Bank" la Bursa de Valori Bucureşti.

Arbitrul pieţei se pregăteşte pentru lansarea CFD-urilor

Pregătirile pentru lansarea contractelor financiare pentru diferenţă (CFD) au intrat pe ultima sută de metri, Comisia lucrând în prezent la modificarea unei instrucţiuni din 2006 prin introducerea unor noi prevederi, se mai anunţă pe site-ul instituţiei.

Potrivit anunţului CNVM, "se intenţionează introducerea de dispoziţii referitoare la posibilitatea ajustării elementelor caracteristice ale instrumentelor financiare derivate, în situaţia în care au loc diferite evenimente corporative în activitatea emitenţilor ale căror valori mobiliare constituie activ suport pentru res­pectivele instrumente".

La începutul acestui an, Bursa de la Sibiu (Sibex) a anunţat că a trimis Comisiei pentru aprobare proiectul de lansare al contractelor pentru diferenţă pe piaţa de la Sibiu, acţionarii Sibex aprobând încă de anul trecut lansarea CFD-urilor, cu activul suport pe indicele DAX, al bursei din Frankfurt, pe indicele american Dow Jones şi pe preţul petrolului.

CFD-urile sunt instrumente financiare derivate, care se tranzacţionează pe o piaţă OTC (n.r. over the counter), organizată şi reglementată de o bancă de investiţii sau casă de brokeraj. Spre deosebire de contractele futures şi options, CFD-urile nu au scadenţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb