• Miza o reprezintă o piaţă estimată la câteva sute de milioane de euro
CNVM a fost înfrântă în instanţă de "KDF Energy", unul dintre cei mai influenţi traderi de certificate de emisii de gaze locali, după ce s-a judecat aproape un an de zile pentru calificarea certificatelor CO2 drept valori mobiliare.
Traderul a obţinut în instanţă anularea avizului Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) de la începutul anului trecut prin care certificatele de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) erau calificate drept valori mobiliare cărora li se aplicau prevederile legislaţiei pieţei de capital autohtone. Decizia instanţei poate fi atacată, însă cu recurs, potrivit informaţiilor de la Curtea de Apel Bucureşti.
"KDF Energy" a fost, încă de la început, unul dintre cei mai aprigi contestatari ai avizului CNVM, obţinând, în prima jumătate a anului trecut, suspendarea actului şi ulterior, anularea lui. Motivul invocat de conducerea KDF a fost că avizul CNVM ar fi blocat piaţa de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, jucătorii nemaiştiind după ce reguli să tranzacţioneze, având în vedere că Ministerele de Finanţe şi cel al Economiei au calificat certificatele CO2 drept "mărfuri", în consecinţă, purtătoare de TVA, având un regim fis-cal diferit de cel aplicabil valorilor mobiliare.
Arbitrul pieţei de capital a susţinut, în mai multe rânduri, că tranzacţionarea certificatelor CO2 prin bursă, ca valori mobiliare, ar duce la o mai mare transparenţă a schimburilor cu aceste instrumente şi ar elimina companiile de intermediere, nesupravegheate de vreo autoritate.
Avizul CNVM a venit şi într-o perioadă în care piaţa de capital autohtonă părea amorţită, iar mutarea tranzacţiilor cu certificate CO2 de pe piaţa OTC pe piaţa reglementată a bursei ar fi adus comisioane noi pentru brokeri, bursă şi, implicit şi pentru Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.
În prezent, contracte futures având ca activ suport certificate CO2 sunt tranzacţionate la Bursa de la Sibiu.
La finele anului trecut, KDF Energy a fost selectat să fie membru în două grupuri de lucru care fac lobby pe lângă Comisia Europeană, compania anunţând că specialiştii săi vor fi în poziţia de a participa la deciziile care conturează politicile viitoare ale UE şi ONU în reglementarea pieţei emisiilor de gaze cu efect de seră.
• Cum sunt calificate certificatele CO2 în Uniunea Europeană
Directiva 2003/87/EC privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisie de gaze cu efect de seră a instituit cadrul legal aferent pieţei primare referitor la emiterea, alocarea, transferul şi anularea certificatelor de emisii, dar nu a stabilit natura juridică a acestor certificate.
Claudia Sava, comisar CNVM, ne-a declarat: "De aceea nu a existat la nivel european o poziţie comună referitoare la tratamentul certificatelor de emisii cu efect de seră din punctul de vedere al naturii legale şi al tratamentului fiscal. Din punctul de vedere al reglementărilor fiscale, au existat între statele membre opinii diferite privind natura legală a acestor certificate. În state precum Austria, Cehia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Polonia, Portugalia şi Spania acestea s-au tranzacţionat pe bursele de mărfuri. Tranzacţiile cu certificate de emisii de gaze cu efect de seră au fost subiect al taxei pe valoare adăugată, cu mici particularităţi specifice în fiecare stat. Însă derivatele pe certificate de emisii de gaze cu efect de seră sunt considerate instrumente financiare, iar tranzacţiile cu acestea sunt supravegheate de autorităţile pieţei de capital. De exemplu, la sfârşitul lunii octombrie 2010, Franţa a modificat legislaţia în domeniul bancar şi financiar pentru a asigura posibilitatea tranzacţionării certificatelor cu emisii de gaze pe pieţe reglementate, modificând în consecinţă definiţia pieţei reglementate. De asemenea, a extins aplicabilitatea regulilor ce guvernează funcţionarea pieţei reglementate şi a regulilor privind abuzul de piaţă şi asupra tranzacţiilor cu aceste certificate, introducând prevederi clare care să extindă competenţele de supraveghere şi control ale autorităţii de supraveghere în domeniul financiar (AMF) şi asupra tranzacţiilor cu acestea. În acest context, consider că şi România trebuie să ţină pasul cu tendinţa europeană de actualizare şi modificare a legislaţiei pentru a asigura participanţilor naţionali facilitarea accesului la această piaţă a carbonului, în condiţii de competitivitate şi transparenţă".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2011, 00:37)
CNVM ati zis? Ce e aia? Aaaaaa....cele patru cadine, brokerul unguresc si gigolo-ul romanesc? Acum am inteles...Au incercat si ei sa isi rotunjeasca veniturile.Ca e scumpe deplasarile la Paris. Si sedintele la Burj'al Arab....
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2011, 00:43)
Propun ca titlu alternativ...Ignorind propriile norme CNVM s-a sufocat cu emisiile de CO2.....
Au mincat gogosile Farmaklik, si au avut gaze....
3. o2
(mesaj trimis de clorofila în data de 31.03.2011, 09:58)
Certificate verzi negociabile direct pe piata ,pentru detinatorii de paduri chiar persoane fizice, ca sa nu si le mai taie prosteste si sa mai puna si un puiet cand e nevoie
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2011, 13:36)
Certificatele de emisii de gaze sunt in foarte multe tari europene definite ca instrumente financiare. Ele se tranzactioneaza doar pe piete reglementate si supravegheate. Dealtfel, exista un proiect de directiva europeana care le reglementeaza ca instrumente. dar....nu-i asa, cum ar mai putea KDF sa incaseze zeci de milioane din aranjamentele cu companiile de stat?
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2011, 13:42)
Daca dati o simpla cautare pe Google despre KDF, veti afla de ce nu vrea sa fie instrumente financiare. vedeti cate sute de milioane de euro a facut un SRL obscur din aceste diferente. Romanii nu stiu care este pretul real al acestora. Pe Sibex pretul este cu 30% mai mic decat cel real si cine credeti ca are ordinul de cumparare? ati ghicit: KDF
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2011, 13:49)
In Romania totul trebuie sa fie la negru. Altfel nu se pot castiga bani multi si repede. Se spune ca este UDREA si cu Stanisoara in spatele KDF. Altii spun ca sunt rusi in spate. Eu cred ca sunt doar bani. Nu stiu ai cui, dar este foarte profitabil. Daca nu stiti, de aceea s-a scumpit energia electrica de la 1 aprilie si nu e pacaleala. Pacaleala este ca scumpirea nu este de 4,5% ci 1,8 ron/100KW/ora care inseamna mult mai mult. Noi platim poluarea, cica. In realitate, bagam bani in buxzunarul KDF. Multa bafta romani!
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2011, 13:54)
Pai cum credeti ca s-ar mai fi putut fura cerificate in valoare de peste 100 milioane de EURO in doar cateva zile. Ce, puteau fi furate din bursa? nu cred...Si vom vedea probabil si cum a crescut profitul KDF. Doar ca de data asta, cred ca CE nu va mai inchide ochii.