CNVM dă amenzi peste amenzi, dar nu poate urmări rezultatele

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 mai 2012

Gabriela Anghelache, preşedinte CNVM

Gabriela Anghelache, preşedinte CNVM

161 de amenzi pentru nederularea de oferte publice obligatorii la 31 de emitenţi, în 2011-2012

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a aplicat un număr de 161 de sancţiuni pentru nederularea de oferte publice obligatorii pentru acţionarii/administratorii acţionarilor, în cazul a 31 de emitenţi, în perioada 2011-2012, potrivit reprezentanţilor CNVM. Valoarea acestora a fost de 1.198.669,9 lei.

Deşi Comisia este nevoită, deseori, să amendeze aceleaşi persoane de mai multe ori pentru aceeaşi faptă, potrivit buletinelor săptămânale, autoritatea pieţei de capital nu este abilitată să urmărească plata acestor amenzi.

Reprezentanţii Comisiei ne-au declarat: "Având în vedere prevederile O.G. nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor cât şi ale O.G. nr. 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală conform cărora sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor juridice se fac integral venit la bugetul de stat, iar sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor sancţionate se fac integral venit la bugetele locale unde persoanele sanc-ţionate îşi au domiciliul (cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor art. 36 din O.G. nr. 92/2003 referitoare la persoanele fizice străine nerezidente în România), respectivele ordonanţe sunt transmise unităţilor teritoriale ale ANAF/primăriilor pentru urmărirea şi încasarea sumele rezultate. Menţionăm totodată faptul că CNVM nu are atribuţii în ceea ce priveşte încasarea şi urmărirea sumelor rezultate din respectivele ordonanţe sau dispunerea de măsuri în ve-derea exe-cutării silite".

Aproape lunar, Comisia acordă amenzi către Jovline LTD şi Zalois Ltd din Belize, acţionarii "Amonil", care nu s-au conformat obligaţiei să facă ofertă publică de preluare a companiei, după depăşirea deţinerii de 33% din titlurile AMO. Vizat de Comisie este şi omul de afaceri Cătălin Chelu, care nu a derulat OPP la diverse societăţi.

Legea pieţei de capital obligă acţionarii care deţin direct sau indirect peste 33% din titlurile unei companii să deruleze o ofertă publică de preluare obligatorie.

Potrivit legislaţiei pieţei de capital, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) are dreptul să aplice persoanelor fizice amenzi cuprinse între 500 şi 50.000 de lei.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. CNVM = o institutie penala si incompetenta.

    Da amenzi care nu se platesc. 

    Daca eu nu imi platesc o datorie la fisc SAU o amenda cat de mica ori nu depun o declaratie si primesc amenda pe care nu o platesc, MI SE BLOCHEAZA CONTUL, AM POPRIRE PE CONT, AUTOMAT. 

    CNVM nu e in stare sa faca nimic. O sleahta de incompetenti, pe salarii imense.  

    Nu am vazut amenzi ca procent din capitalul social, CARE SA CREASCA GRADAT! 

    Cel mai grav e faptul ca aceste amenzi nu sunt luate in serios de majoritari (normal, de ce sa fie, din moment ce ele nu se platesc!? ). 

    "Legea" aplicata de cnvm e dupa cum sare cu banu' majoritaru. 

    Sa se explice oferta SCTB, cum s-a calculat.

    1. Pe investitori cine dracu ii mai protejeaza ?

    Toti comisarii sunt numiti POLITIC! Nu au alt interes decat sa-si ridice lunar salariile de mii de euro. De ce ar deranja pe cineva, mai ales in situatia in care cei care trebuie sa lanseze oferte de preluare sunt implicati politic sau au legaturi cu mediul politic, de cele mai multe ori? In cazul Amonil, amintit in articol, CNVM nu a fost in stare sa ajunga la concluzia ca mai mult de 33% din firma este controlata de actionari care actioneaza concertat decat dupa ce COMBINATUL AMONIL A RAMAS FARA ACTIVE! Chiar si in ziua de azi, cu toate ca informal comisarii spun exact cine este in spatele off-shorurilor prin care a fost preluat combinatul in 2007, CNVM se face ca nu stie. Toata tara si toata Slobozia stie cine controleaza de fapt AMONILUL! Doamna Ardeleanu, de ce nu investigati un pic toate documentele de pe bursa din ultimii 4 ani depuse de Amonil. Veti gasi multe contracte care va vor mira, care favorizeaza INTERAGRO, in detrimentul AMONIL...

    CNVM zice ca nu ii intra in atributii urmarirea platii, dar chiar in deciziile prin care amendeaza srcie ca dovada achitarii trebuie depusa la CNVM. Pai atunci, cum nu poate urmari?? Nu va mai dura foarte mult pana cand cei care sunt numiti pe criterii politice vor ramane fara servici si in Romania, ca si in alte tari, daca nu stiu sa faca ceva cu adevarat. Si tare ma tem ca e cazul multora din CNVM... 

    Pai la cate nenorociri a facut Chelu pe la societatile pe care le detine, trebuia sa stea in inchisoare sute de ani, nu sa primeasca amenzi. Adevarul este ca CNVM este o institutie corupta pana-n maduva oaselor, altfel nu imi explic pasivitatea in fatza unor penali de teapa lui Chelu. Iar cand o sa fie rascoala la Electroarges din cauza lui Chelu, CNVM trebuie sa raspunda penal impreuna cu interlopul Chelu. SE va sparge buba la Electroarges, muncitorii sunt extrem de nemultumiti si vor sa declanseze greva generala. Aici e nevoie de un investitor strain puternici si serios, nu de o panarama care sa toace banii societatii pe bursa!!!!

    1. Total de acord. Chelu trebuie sa stea in puscarie, alaturi de coruptii de la CNVM

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb