CNVM nu reuşeşte să-şi mute procesul "Mobinvest" de la Oradea

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 ianuarie 2011

CNVM nu reuşeşte să-şi mute procesul "Mobinvest" de la Oradea

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a primit o lovitură grea, după ce judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-au res-pins solicitarea de strămutare a procesului cu 108 investitori de pe piaţa de capital, aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea. Avocaţii CNVM au încercat să convingă judecătorii de la ICCJ că există şanse mari să nu aibă parte de un proces echitabil, după ce au descoperit că unii judecători de la Oradea erau, la rândul lor, investitori la bursă ori aveau rude care tranzacţionaseră pe piaţa de capital.

Arbitrul pieţei de capital a pierdut deja, la prima instanţă, procesul, fiind obligat, de Tribunalul Bihor, să despăgubească cu câteva milioane de lei foştii clienţi ai "Mobinvest" care nu au putut să îşi tranzacţioneze acţiunile, deoarece Comisia a blocat conturile societăţii de intermediere pentru aproape jumătate de an, în 2008. Instanţa a decis că CNVM va plăti 7,5 milioane de lei în solidar cu "Mobinvest", sumă la care se adaugă dobânda legală din 10 iulie 2008 (data la care a dispus blocarea conturilor "Mobinvest") până la plata efectivă a sumei, dar şi cheltuielile de judecată. Obligarea la plata unei sume de 7,5 milioane de lei a luat prin surprindere avocaţii CNVM în condiţiile în care foştii clienţi ai "Mobinvest" ceruseră despăgubiri ceva mai mici, de 4,48 milioane lei.

Avocaţii Comisiei au făcut recurs la sentinţa Tribunalului Bihor, procesul ajungând pe rolul Curţii de Apel Oradea. Aici, avocaţii CNVM au descoperit cu stupoare că vicepreşedintele instanţei ar putea să aibă un interes în judecarea cauzei, în condiţiile în care soţul judecătoarei în cauză era jucător la Bursa de Valori Bucureşti (potrivit declaraţiei de avere).

Refuzul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a aproba strămutarea procesului "Mobinvest" de la Curtea de Apel Oradea îngrijorează Comisia, în condiţiile în care aceasta încearcă să obţină strămutarea de la Oradea şi a altor procese deschise şi de investitori care reclamă că au fost prejudiciaţi prin blocarea conturilor "Mobinvest".

Unul dintre aceste procese se află tot pe rolul Tribunalului Bihor, dis-juns din dosarul celor 108 investitori, însă repartizat aceluiaşi judecător care a dat deja dreptate foştilor clienţi ai "Mobinvest" şi care a obligat CNVM să plătească, în solidar, daune de 7,5 milioane de lei. Un alt proces este pe rolul Judecătoriei Oradea, unde avocaţii CNVM au descoperit că judecătorul de caz era cât pe ce să îşi judece propria reclamaţie, el fiind şi printre cei care chemaseră CNVM în judecată, cerându-i des-păgubiri. Ulterior, judecătorul a decis să se abţină să judece propria cauză, însă a chemat din nou Comisia în judecată, împreună cu alţi patru reclamanţi, printre care se află şi soţia sa, judecător la Tribunalul Bihor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb