Coaliţia anti-Iran a început să scârţâie

O.D.
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 noiembrie 2011

Nicolas Sarkozy, preşedintele francez (stânga), alături de omologul său american Barack Obama

Nicolas Sarkozy, preşedintele francez (stânga), alături de omologul său american Barack Obama

  • document ataşat siturile nucleare iraniene
    apasă aici pentru a descărca.

    Situaţia legată de o posibilă intervenţie în Iran se complică de la o zi la alta. Nici cei care se află în aceeaşi tabără nu "vorbesc mereu aceeaşi limbă" existând divergenţe de opinie evidente. Un astfel de exemplu a fost oferit după summitul G20. Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, i-ar fi spus omologului său american Barack Obama că nu îl mai "suportă" pe premierul israelian Benjamin Netanyahu şi crede că acesta "este un mincinos". Potrivit site-ului francez Arret sur Images, după ce au susţinut o conferinţă de presă, joi, la summitul G20, cei doi preşedinţi s-au retras într-o cameră privată pentru a discuta în continuare despre subiectele zilei. Conversaţia a fost începută de preşedintele Obama care l-a criticat pe Sarkozy pentru că nu l-a avertizat că Franţa va vota în favoarea aderării palestiniene la UNESCO, în pofida obiecţiilor Statelor Unite. Discuţia s-a îndreptat apoi către Netanyahu, moment în care Sarkozy a declarat: "Nu îl mai suport. Este un mincinos". Potrivit aceleiaşi surse, Obama ar fi replicat: "Tu te-ai săturat de el, dar eu trebuie să tratez cu el în fiecare zi!". Aceste remarci ar fi trebuit să fie confidenţiale, însă microfoanele celor doi lider au fost lăsate deschise în mod accidental. Problema de comunicare a rămas neobservată câteva minute, iar discuţia celor doi lideri, care a deviat rapid către alte subiecte, a putut fi ascultată de câţiva jurnalişti, care încă aveau în posesia lor căştile oferite de preşedinţia franceză pentru traducerile simultane din timpul conferinţei de presă. Iniţial, reporterii prezenţi la eveniment ar fi convenit să nu publice aceste comentarii din cauza naturii lor sensibile. Este ştiut faptul că premierul israelian militează intens pentru o intervenţie în Iran.

    Ministrul Apărării israelian, Ehud Barak, a încercat, ieri, să minimalizeze speculaţiile refereritoare la o posibilă acţiune militară a Israelului împotriva instalaţiilor nucleare iraniene: "Războiul nu este o distracţie (...) Noi nu vrem un război". Tot acesta a adaugat că ambiţiile nucleare ale Iranului nu trebuie să depăşească stadiul de proiect. Conform lesechos.fr, surse diplomatice occidentale afirmă că Agenţia Internaţională de Energie Atomică (AIEA) va publica informaţii care confirmă suspiciunile occidentale despre caracterul militar al programului nuclear iranian, în ciuda negării vehemente a Iranului. Există fotografii din satelit care arată că la baza militară din Parchin, 30 de kilometri de Teheran, ar putea func-ţiona o instalaţie nucleară. China şi Rusia consideră că AIEA ar trebui să se abţină să prezinte un raport foar-te critic la adresa Teheranului. Deşi tranşant în privinţa Iranului, guvernul francez, prin vocea şefului diplomaţiei sale, Alain Juppe, consideră că un atac preventiv israelian "ar avea un rol destabilizator pentru întreaga regiune", şi insistă pentru continuarea sancţiunilor economice care să pună presiune pe regimul de la Teheran.

    Pe de altă parte, premierul Rusiei, Vladimir Putin, a lansat un atac la adresa "puterilor mondiale arogante" în cursul reuniunii Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai: "Aces-te puteri mondiale arogante au susţinut regimurile precedente din nordul Africii şi, ceea ce este mai curios, aceleaşi ţări au susţinut revoltele care au înlăturat aceste regimuri. Lumea este construită într-un mod ciudat, dar este interesantă". Trebuie precizat că Putin a reacţionat astfel după o declaraţie a ministrului iranian de Externe, Ali Akbar Salehi, care acuzase "marile puteri arogante" că ar fi responsabile de revoltele din lumea arabă după ce au sus-ţinut "regimuri ostile popoarelor". Această reacţie se încadrează pe aceeaşi linie a Moscovei, care se opune unei intervenţii militare în Iran.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    digi.ro
    aages.ro
    danescu.ro
    librarie.net
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    21 Noi. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9766
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
    Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Mirosul Crăciunului
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    petreceriperfecte.ro
    targuldeturism.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb