COALIŢIA PENTRU DEZVOLTAREA ROMÂNIEI: Transferul gratuit către CCIR a terenului de la Romexpo - o decizie îndoielnică şi discriminatorie

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 10 septembrie 2020

Proiectul de lege adoptat de Parlament cu privire la transferul cu titlu gratuit al terenului din zona Romexpo eludează mediul concurenţial din România şi creează un precedent grav, atât prin valoarea prejudiciului economic generat, cât şi prin implicarea celui mai înalt for legislativ al României într-un proiect cu impact major la nivelul Capitalei, fără derularea de consultări transparente cu toate părţile interesate, consideră membrii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, într-un comunicat de presă remis Redacţiei.

"Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) dezaprobă decizia Parlamentului României de a transfera cu titlu gratuit un teren cu suprafaţa de 46 hectare din zona de nord a Capitalei din proprietatea statului în proprietatea unei entităţi private. Lipsa de fundament economic, de transparenţă procedurală într-un moment în care economia României traversează o perioadă dificilă conferă acestei decizii un caracter îndoielnic şi ridică semne de întrebare privind corectitudinea întregului proces, indiferent care ar fi numele beneficiarului", se mai arată în documentul citat.

Conform membrilor CDR, transferul cu titlu gratuit al terenului din zona Romexpo este "profund discriminatoriu faţă de alţi investitori interesaţi de valorificarea potenţialului economic al acestei zone" şi transmite un mesaj de neîncredere în climatul investiţional pe care România îl oferă.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României este o iniţiativă privată construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi şi reuneşte organizaţii cum sunt Camera Americană de Comerţ în România (AmCham), Camera Franceză de Comerţ în România (CCIFER), Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerţ şi Industrie Română Germană (AHK), Romanian Business Leaders (RBL), Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Confederaţia Patronală Concordia (CPC) şi Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Companiile reprezentate de cele 25 de organizaţii de afaceri membre CDR angajează peste un milion de oameni şi generează aproximativ 50% din Produsul Intern Brut.

Amintim că, la mijlocul săptămânii trecute, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, un proiect de act normativ care prevede transmiterea cu titlu gratuit Camerei de Comerţ şi Industrie a României a terenurilor proprietate privată a statului aflate în folosinţa gratuită a acestei instituţii, inclusiv terenul de la complexul expoziţional Romexpo. S-au înregistrat 178 voturi "'pentru'', 45 "'împotrivă'' şi 13 abţineri. Proiectul de lege, iniţiat de parlamentari de la PMP şi PSD, modifică în acest sens Legea camerelor de comerţ din România.

Reprezentanţii USR şi UDMR au atacat la Curtea Constituţională legea votată de Parlament.

Camera de Comerţ şi Industrie a României beneficiază, pentru o perioadă de 49 de ani, până în anul 2053, de un drept de folosinţă gratuită a terenurilor corespunzătoare complexului expoziţional Romexpo, potrivit expunerii de motive a proiectului.

Referitor la contestarea proiectului legislativ, Camera de Comerţ şi Industrie a României afirmă că transmiterea cu titlu gratuit a dreptului de proprietate a terenului din cadrul complexului expoziţional Romexpo şi realizarea proiectului de dezvoltare reprezintă o oportunitate certă pentru statul român, care ar urma să încaseze peste 200 de milioane de euro în cei 5 ani ai perioadei de construcţie şi peste 345 milioane de euro anual în perioada de operare.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Ati vrea si voi sa va infruptati un pic!Ce va mai doare sufletul dupa pierderea unei asa combinatii!Sper sa mearga legea si proiectul inainte.Am vazut cu totii ce a facut Iulius pe unde a mers.Este un proiect intr adevar grandios,care va schimba fata Bucurestiului ,dar va afecta pana la urma si puzderia de "zgarie nori "de 4-5 etaje existente acum,dezvoltate complet anapoda prin tot Bucurestiul..

    1. Adica dupa parerea ta un aranjament pe sub masa politica prin care un privat beneficiaza gratuit de averea statului e de preferat unei proceduri transparente si competitive, din care statul sa vanda la valoarea pietei acel teren?

      Tu esti angajatul aluia sau ai luat si tu ceva la treaba asta? 

      Nu s implicat în niciun fel.Dar ca simplu cetatean nu mi place place deloc cum s a dezvoltat în București office ul(cu mici exceptii).Imaginati vă ce ghiveci urbanistic ar fi făcut iar acesti "binevoitori" si în acea zonă.Cred totodata ca cele 250mil E vehiculate ca valoare a terenului ,sunt putin lipsite de importanta, pe lângă potențialul urbanistic ,economic si social al proiectului ,pe termen mediu și lung.Nu e neaparat sa fie ceva ilegal.Puteti sa l priviti si ca un parteneriat pp.Nu am descoperit noi roata.Sunt exemple mii in lume.Nu vi le dau eu acum.Dar e foarte posibil să greșesc.

    eu zic Dascalu sa conteste la CCR definitia deciziei "indoielnice si discriminatorii".

    au aparut sacalii adunati sub umbrela "CDR"?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb