Cocor Turism - "închisoare" pentru minoritari, de cinci ani de zile

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 noiembrie 2013

Investitorii minoritari de la "Cocor Turism" (simbol GALA) sunt captivi de aproape cinci ani de zile în acţionariatul companiei, potrivit surselor din piaţa de capital. Aceştia au dorit să se retragă din societate, însă nu au reuşit să o facă nici după atâta timp.

Acţionarii vor să primească acelaşi tratament ca SIF "Transilvania" (simbol SIF3), care, în 2009, a primit dreptul de retragere în schimbul sumei de 2,26 de lei pentru fiecare acţiune dintre cele 2,25 de milioane de titluri pe care le deţinea la compania hotelieră.

Decizia acordării SIF3 a dreptului de retragere a fost luată în AGA din august 2009, în contextul în care acţionarii companiei au aprobat fuziunea "Cocor Turism" cu societăţile "Cocor Estival" şi "Ovidiu Estival 2002".

Acţionarii care nu erau de acord cu această mişcare au primit atunci posibilitatea să se retragă din societate, însă hotărârea AGA menţionează un preţ de retragere doar pentru SIF "Transilvania", precizând că preţul de retragere pentru oricare alt acţionar va fi stabilit de către un expert independent, numit de judecătorul delegat la Oficiul Registrului Comerţului.

Cu toate că s-au încercat discuţii şi cu societatea emitentă, dar şi cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), nu s-a ajuns la niciun rezultat, nici până la momentul actual, potrivit lui Laviniu Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pentru Piaţa de Capital (AIPC). Domnia sa ne-a declarat: "Situaţia de la «Cocor Turism» reprezintă unul dintre marile abuzuri de pe piaţa de capital. Situaţia este la fel ca în 2008-2009.

SIF-ul s-a înţeles cu Cocor, SIF3 a primit nişte bani, anumiţi acţionari, prieteni cu managementul, au primit nişte bani, iar restul, în număr majoritar, de altfel, nu au primit preţul de ieşire. Autoritatea (n.r. actuala Autoritate de Supraveghere Financiară - ASF) nu a pedepsit acest emitent. I-a dat doar o amendă de 5.000 de lei şi atât. Între timp, compania a fost băgată în insolvenţă. ASF nu a luat nicio măsura de atunci încoace. Chiar mâine (n.r. astăzi) voi discuta şi cu ASF despre acest subiect. Nu ştiu ce să spun având în vedere că a trecut atât de mult timp. Este foarte grav pentru investitorii de bună credinţă. Nu vă ascund că am încercat să discut şi cu emitentul care, pur şi simplu, şi-a bătut joc de noi. Acesta este unul din acele cazuri în care nici perspective nu mai sunt. Desigur, aceasta nu înseamnă că nu vom continua să luptăm. Sunt acţionari care sunt în proces de doi ani cu acest emitent. Unii au şi câştigat".

Contactat de ziarul BURSA, avocatul Mihai Duţu, reprezentantul "Cocor Turism", ne-a spus că nici nu ştia de cazurile câştigate în instanţă de unii acţionari, cu toate că anunţul a fost transmis Bursei de Valori Bucureşti vinerea trecută, pe 15 noiembrie. Domnia sa, însă, pare să nu ştie nimic nou faţă de ce ne preciza în urmă cu doi ani: "Din câte ţin minte, de ceva mai multă vreme, exista o cerere în scopul evaluării pentru a stabli cota lor (n.r. a acţionarilor minoritari). Era o chestie în curs de soluţionare, dar la care nici astăzi nu există răspuns de la Registrul Comerţului cu privire la suma care li se cuvine. Întrebaţi Registrul Comerţului despre întârziere. Nu s-a terminat nici azi expertiza cu expertul numit de ei".

Unii dintre păgubiţi au acţionat în instanţă emitentul, cu toate că, potrivit acestora, cel mai corect era să se autosesizeze Autoritatea de Supraveghere Financiară. Investitorii ne-au transmis: "Cu toate că avem câştig de cauză în instanţă, verdictul nu se poate pune în practică. Nu înţeleg de ce. Noi nu am avut o relaţie directă cu ASF. Înainte de a ajunge în instanţă, trebuia ca Autoritatea să se sesizeze şi să îi sancţioneze pe cei de la «Cocor Turism», aşa era normal. Situaţia deja se tergiversează de prea mult timp".

"Cocor Turism" a raportat pierderi de circa 12,14 milioane de lei, în primele nouă luni ale anului, cu 41% mai mari faţă de cele din perioada similară a anului trecut.

Societatea este deţinută, în proporţie de 69,1079% de compania "Cocor" Bucureşti.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul Bursei, SIF "Transilvania" figurează în continuare ca acţionar, cu 26,6022% din societate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sif 3 a aplicat aceasta regula la mai multe societati, s-a inteles cu actionarul majoritar si si-a vandut pachetul sau de 10 - 20 % iar ceilalti minoritari au ramas captivi pentru ca actionarul majoritar nu a mai facut oferta sau retragere . Asta sub ochii si cu permisivitatea cnvm care trebuia sa se autosesizeze. Ce sa faca un minoritar ? sa se judece pentru 100 de actiuni cu majoritarul care a incalcat legea !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb