Codul Administrativ, vot decisiv în Camera Deputaţilor

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 9 iulie 2018

Codul Administrativ, vot decisiv în Camera Deputaţilor

Proiectul Codului administrativ va fi supus, astăzi, votului în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor. Viitorul cod a fost votat de Senat la sfârşitul lunii iunie, iar joia trecută a fost dezbătut în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Potrivit prevederilor din acest proiect de act normativ, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene vor beneficia de pensie specială, dacă îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare şi dacă nu au fost condamnaţi definitiv, în această calitate, pentru fapte de corupţie. Vor fi luate în calcul persoanele alese începând cu anul 1992. Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. Pensiile speciale vor fi suportate din bugetul de stat, prin bugetul ministerului în domeniul administraţiei publice şi se va plăti de către acesta.

În proiectul de Cod Administrativ este schimbată şi definiţia majorităţii pentru aprobarea unor hotărâri de consiliu. Se instituie majoritatea simplă pentru aprobarea hotărârilor privind bugetul local, contractarea de împrumuturi, hotărârilor prin care se stabilesc impozite şi taxe locale, celor privind participarea la programe de dezvoltare judeţeană, regională, zonală sau de cooperare transfrontalieră şi în cazul celor privind organizarea şi dezvoltarea urbanistică a localităţilor şi amenajarea teritoriului. Până acum era nevoie de majoritatea calificată, absolută de 2/3 din voturile consilierilor.

Primarii, liber la afaceri

Aleşii locali vor avea dreptul să deruleze afaceri de familie prin intermediul întreprinderilor individuale de familie sau PFA-urilor, eliminând un text de la articolul referitor la incompatibilităţi, care prevedea că aceştia nu pot avea calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială, dacă intră în relaţii comerciale cu instituţii publice. Condiţia este ca aceste afaceri să nu aibă legătură cu acivitatea desfăşurată în Primărie şi în Consiliul Local sau Judeţean.

Un alt amendament controversat este cel privind acordarea rangului de ministru, respectiv secretar de stat persoanelor care deţin funcţiile de secretar general al Guvernului/secretar general adjunct al Guvernului, fiind votate de Parlament, odată cu echipa guvernamentală. Totodată, vor avea rang de subsecretari de stat toţi directorii instituţiilor de deconcentrare din ţară, fapt care va spori cu cel puţin 2000 de oameni numărul funcţionarilor de rang înalt, cu o creştere considerabilă a veniturilor salariale.

Prin viitorul Cod Administrativ se reduce drastic termenul de verificare de către prefecturi a legalităţii actelor administraţiei publice locale. Astfel, angajaţii prefecturilor vor fi nevoiţi să verifice lunar mii de hotărâri de consiliu local şi de consiliu judeţean, pentru că termenul va fi de 30 de zile de la primirea raportului de la secretarul unităţii-administrativ teritoriale faţă de 6 luni cât este în prezent. Practic, dacă după 30 de zile de la primirea actelor normative ale consiliilor locale sau consiliului judeţean prefectul nu le atacă în contencios administrativ, aceste hotărâri intră în vigoare cu efecte depline.

Proiectul este vehement contestat de reprezentanţii opoziţiei. Atât Ludovic Orban, preşedintele PNL cât şi preşedinţii USR şi PMP, Dan Barna, respectiv Eugen Tomac, au declarat la sfârşitul săptămânii trecute că, dacă acest act va fi votat de Camera Deputaţilor, îl vor ataca la Curtea Constituţională a României. Cu toate acestea, există destule voci în interiorul celor trei partide, care susţin că acest nou Cod Administrativ trebuie votat, pentru că îmbunătăţeşte situaţia aleşilor locali. Printre aceste voci se numără şi Nicolae Robu, primarul municipiului Timişoara şi membru marcant al filialei judeţene a PNL, care i-a solicitat lui Ludovic Orban să îşi schimbe decizia şi să îi lase pe parlamentarii liberali să voteze în favoarea Codului Administrativ.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb