Parlamentarii au aprobat noul Cod de procedură fiscală, venind cu o serie de modificări faţă de varianta Guvernului, modificări care au fost acceptate şi de reprezentanţii Ministerului Finanţelor. Printre clarificările făcute de deputaţi se menţionează că cererea de recuzare a funcţionarului public care efectuează controlul nu duce la suspendarea procedurii de control. Mai mult, parlamentarii au ţinut să precizeze că stabilirea termenelor în exercitarea drepturilor şi obligaţiilor privind domeniul fiscal se face potrivit Codului de procedură civilă.
O îmbunătăţire a Codului s-a adus prin eliminarea obligativităţii ca evidenţele contabile să fie conduse la sediul companiei. Parlamentarii au motivat aceas-tă prevedere prin faptul că evidenţa contabilă este în multe cazuri externalizată către firme specializate de contabilitate şi nu se face la sediul companiilor. Totodată, noul text vine în întîmpinarea plătitorilor de taxe care întîrzie depunerea declaraţiei fiscale, acordînd un nou termen de 15 zile de la data înştiinţării contribuabilului privind depăşirea termenului legal de depunere a declaraţiei.
Pentru că nu sînt obligaţi să fie specialişti în contabilitate, contribuabilii au cîştigat dreptul ca pe perioada controlului fis-cal să fie asistaţi de specilişti în contabilitate sau drept. Codul mai prevede că organul de fisc poate efectua compensări din oficiu a tuturor creanţelor reciproce.
În ceea ce priveşte sancţiunile, parlamentarii au definit o categorie nouă de contravenţii şi sancţiuni în domeniul produselor accizabile şi o definire mai clară a antrepozitului fiscal.
Codul de procedură fiscală, în noua sa formulare, va intra în vigoare după ce va fi aprobat de preşedintele ţării şi publicat în Monitorul Oficial. Guvernul va trebui ca în termen de 30 de zile de la apariţia textului de lege să adopte normele metodologice de aplicare.