Codul Fiscal nu se modifică în 2007

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 aprilie 2007

Codul Fiscal nu se modifică în 2007

Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală nu se vor modifica anul acesta, cu excepţia prevederilor care vizează combaterea evaziunii fiscale, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, fos­tul ministru al Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, în prezent secretar de stat în noul Minister al Economiei şi Finanţelor.

Actualul ministru al Economiei şi Finanţelor, Varujan Vos­ganian, a precizat la rândul său că, în eventualitatea în care ar exista o modificare, aceasta ar viza reducerea unor taxe. Potrivit lui Varujan Vosganian, dintre statele Uniunii Europene, România este ţara care practică unele dintre cele mai reduse niveluri atât ale impozitului pe profit cât şi ale impozitului pe venit. Singurele taxe care ar trebui reduse sunt, în opinia ministrului de Finanţe, contribuţiile la asigurările sociale.

Ţara noastră a adoptat, în 2005, sistemul cotei unice de impozitare de 16%, pentru veniturile persoanelor fizice şi profiturile companiilor. Cota standard de TVA este de 19%, iar cota redusă, care se aplică pentru medicamente, ziare etc. este de 9%.

Varujan Vosganian: "Biroul meu este ţara"

Ministerul Finanţelor va funcţiona în forma actuală încă 60 de zile, a declarat ieri ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, adăugând că astăzi va solicita Guvernului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care să reglementeze activitatea viitoare a Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF). Toţi secretarii de stat proveniţi de la cele două minis­tere a căror activitate a fost comasată vor rămâne în funcţii.

Potrivit ministrului, în timpul celor 60 de zile, întregul Guvern se va reorganiza şi, odată cu el, se vor trasa şi atribuţiile noului minister.

Vosganian a mai spus că există suprapuneri între Direcţii, cum ar fi cea juridică, dar, în acelaşi timp, există şi direcţii complementare. "Ministerul Economiei şi Finanţelor va avea foarte multe sarcini şi nu se pune problema unor disponibilizări. Este adevărat că există nişte suprapuneri, pe care le vom discuta", a spus Vosganian.

Ministrul a mai arătat că apariţia Ministerului Economiei şi Finanţelor face parte din strategia Guvernului de reducere a numărului de ministere, de comasare a unor activităţi şi de utilizare mai bună a fondurilor europene.

Vosganian a declarat că Ministerul Economiei şi Finanţelor va asigura predictibilitatea strategiei fiscale şi o viziune fiscală coerentă, va îmbunătăţi activitatea de absorbţie a fondurilor comunitare, va coordona mai bine activitatea de atragere de investiţii şi va elabora strategia energetică. Ministrul a mai arătat că fuziunea celor două ministere va duce şi la îmbunătăţirea politicii de subvenţionare.

În opinia lui Vosganian, comasarea celor două ministere nu va aduce cheltuieli suplimentare, ci chiar o diminuare a acestora, pentru că vor exista mai puţini directori generali în Direcţiile care se suprapun.

În privinţa secretarilor de stat ai PD, care au demisionat săptămâna trecută din cele două ministere, Vosganian a spus că, în locul lui Bogdan Drăgoi, secretar de stat în finanţe, a fost numit Sebastian Vlădescu, iar în locul secretarului de stat din Ministerul Economiei, Cosmin Popescu, primul-ministru urmează să numească pe altcineva în acest post.

Referitor la biroul unde îşi va desfăşura activitatea zilnică de ministru, Vosganian a spus "biroul meu este ţara", după care a revenit, spunând că sediul principal va fi la Ministerul de Finanţe, iar sediul secundar, la Ministerul Economiei.

Termoelectrica ar putea fi reorganizată, prin strategia energetică

Termoelectrica trebuie restructurată prin închiderea capacităţilor neviabile şi păstrarea celor funcţionale, dar nu va mai beneficia de ştergeri de datorii, a declarat ieri ministrul Economiei şi Finanţelor, domnul Varujan Vosganian. O decizie în acest sens se va lua prin strategia ce urmează să fie aprobată de Guvern la finele lunii mai, a mai spus Varujan Vosganian, adăugînd: "În privinţa Termoelectrica, noi avem decizia, prin strategia energetică, să o desfiinţăm sau să îi dăm altă formă".

Soluţia pe care o va găsi Ministerul Economiei şi Finanţelor referitoare la Termoelectrica trebuie să elimine posibilitatea ca aceasta să continue să fie un furnizor de datorii. "Va funcţiona doar ceea ce este fiabil din Termoelectrica şi vom închide tot ceea ce nu e fiabil", a precizat Varujan Vosganian.

Acesta a precizat că datoriile producătorului de energie electrică şi termică provin din anii 1997-2001, când energia se vindea la un preţ sub costul de producţie. Ministrul a mai arătat că proiectul de strategia energetică va fi propus spre aprobare Guvernului la finele lunii mai.

Vosganian a adăugat că, prin strategia energetică, România va încuraja producţia de energie din resurse regenerabile, prin anumite scheme de finanţare. Ministrul a mai spus că decizia ştergerii datoriilor Termoelectrica este una politică şi că toate partidele sunt vinovate, colectiv, pentru acumularea acestor debite enorme. "În bugetul pe anul 2007, nu au fost incluse venituri care să provină din aceste datorii", a punctat oficialul.

Guvernul a aprobat, la sfârşitul lunii decembrie 2006, o ordonanţă de ştergere a datoriilor pentru 34 de societăţi, printre care se află şi Termoelectrica. Cele 34 de societăţi au datorii cumulate de două miliarde euro, potrivit estimărilor ministrului finanţelor, Sebastian Vlădescu. Termoelectrica deţine jumătate din totalul acestor datorii. În plus, Ministerul Economiei a mai iniţiat un act normativ pentru această societate de stat, prin care intenţionează să şteargă şi alte datorii, în vederea restructurării.

Vosganian a arătat că atât el cât şi fostul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, numit secretar de stat în noul minister, consideră că nu mai trebuie şterse alte datorii.

Vosganian: Evitarea procedurii de infringement este soluţia optimă pentru România în privinţa taxei auto

Ministerul Economiei şi Finanţelor va prezenta Guvernului mai multe variante privind taxa de primă înmatriculare, Executivul urmând să opteze pentru una dintre propuneri, a mai spus ieri secretarul de stat Sebastian Vlădescu.

Comisia Europeană a trimis recent autorităţilor de la Bucureşti o scrisoare de notificare referitoare la taxa de primă înmatriculare, acesta fiind primul pas al procedurii oficiale de constatare a încălcării Tratatului Uniunii de către România - infringement. "Evitarea procedurii de infringement este soluţia optimă pentru România", a declarat noul ministru al Economiei şi Finanţelor.

Varujan Vosganian, la acea dată ministrul Economiei şi Comerţului, a afirmat cu cîteva săptămîni în urmă că Guvernul va menţine taxa auto, pentru că aceasta va contribui la dezvoltarea industriei auto din România şi la înnoirea parcului, cel mai vechi din Europa, însă trebuie să găsească o soluţie pentru a nu ajunge la Curtea Europeană de Justiţie.

Vosganian: Deficitul bugetar ar putea rămâne neschimbat în 2007, la 2,8% din PIB

Deficitul bugetar s-ar putea încadra în ţinta de 2,8% din PIB prevăzută pentru 2007, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

Domnia sa a explicat că până în luna martie veniturile bugetare se încadrează în limitele propuse. "Este greu de spus că am putea majora deficitul bugetar propus pentru acest an", a precizat Vosganian, invocînd necesitatea menţinerii nivelul deficitului în limitele criteriilor Tratatului de la Maastricht.

"Dacă vom avea o creştere economică cel puţin la nivelul înscris în legea bugetului, atunci încasările ne vor permite să creştem cheltuielile, prin rectificări, fără să majorăm deficitul bigetar, fixat şi aşa la un nivel foarte înalt", a afirmat Vosganian.

Execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat, în 2006, cu un deficit de 5,6 miliarde lei, reprezentând 1,68 la sută din Produsul Intern Brut (PIB), în condiţiile în care pentru 2006 a fost programat un deficit de 2,5% din PIB.

O singură plată pentru contribuţiile sociale

Firmele vor achita contribuţiile sociale printr-un singur ordin de plată, iar distribuţia sumelor către diversele fonduri va fi realizată de Trezorerie, a menţionat ieri secretarul de stat în Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) Sebastian Vlădescu. "Va exista o singură plată în contul celor opt fonduri, iar distribuţia către fiecare domeniu va fi realizată de Trezorerie. Se lucrează la structura informatică, care va fi gata, probabil, până în a doua parte a anului", a spus Vlădescu. Prin unificarea plăţii, fiecare fond special va primi procentul care îi revine din suma achitată de contribuabil.

"Se vor simplica procedurile. Pe de altă parte, dacă o firmă nu-şi achită integral contribuţiile, atunci va fi datoare la toate fondurile şi nu va mai putea alege unde îşi acoperă obligaţiile şi unde nu", a declarat Sebastian Vlădescu.

Sebastian Vlădescu: Comisia Europeană va aproba programele operaţionale ale României până la jumătatea acestui an

Programele Operaţionale Sectoariale ale României vor fi aprobate de Comisia Europeană până la jumătatea acestui an, a declarat ieri, fostul ministru al Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, în prezent secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor. Domnia sa a spus: "Suntem în discuţii tehnice normale cu Comisia. Programele operaţionale vor fi adoptate de CE până la jumătatea anului".

Autorităţile de la Bucureşti au trimis, la începutul acestui an, la Comisia Europeană, şapte programe operaţionale, pe care Comisia urma să le analizeze într-un interval de circa patru luni.

Recent, reprezentantul Reprezentanţei Permanente a Comisiei Europene în România, Giorgio Ficarelli, a declarat că trei dintre cele şapte programe operaţionale trimise de România la Comisia Europeană pentru accesarea de fonduri structurale şi de coeziune au fost suspendate pentru moment. Potrivit acestuia, cele trei programe vizau transporturile, creşterea competitivităţii economice şi dezvoltarea regională. Ulterior, înalţi oficiali europeni au arătat că programele operaţionale transmise de România Comisiei Europene nu au fost suspendate.

România va beneficia, în perioada 2007-2013, de fonduri structurale şi de coeziune în valoare de 19,7 miliarde euro, însă problema României rămâne capacitatea de a utiliza aceşti bani.

Vosganian: Temerile presei străine legate de mediul economic românesc sunt întemeiate

Prelungirea situaţiei tensionate de pe scena politică duce la percepţii negative asupra economiei româneşti, a declarat ieri Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor. Domnia sa a spus că sunt întemeiate temerile presei străine faţă de mediul politic şi, implicit, cel economic din ţara noastră. "Rolul noului Guvern este să înlăture aceste temeri şi să reconfere mediului economic încrederea de care s-a bucurat în anul 2006, cel mai bun an al României post-decembriste din punct de vedere economic", a precizat Varujan Vosganian.

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor"s Ratings Services a revizuit în scădere, pe 5 aprilie, perspectiva ratingului României de la pozitiv la stabil.

La rândul său, revista britanică The Economist scria, recent, că a face din România un candidat credibil în vederea aderării la Uniunea Europeană a fost o realizare remarcabilă, dar a menţine această ţară ca membru credibil se poate dovedi şi mai dificil.

Aceasta este lecţia deprimantă a convulsiilor de moarte pe care coaliţia aflată la guvernare de trei ani a dat-o României, membră a UE din ianuarie 2007, preciza The Economist.

De asemenea, cotidianul francez Le Figaro aprecia că România a plonjat într-o criză politică ce relevă, potrivit opoziţiei, ""vendeta"", la trei luni de la intrarea în clubul european.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb