Codul Fiscal nu se va modifica nici anul viitor, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor. Domnia sa a precizat: "Este al doilea an consecutiv în care ţara noastră nu aduce modificări la impozitele importante".
Ministrul economiei a accentuat că viziunea Guvernului este aceea de stabilitate fiscală, în condiţiile creşterii veniturilor bugetare. Potrivit spuselor lui Varujan Vosganian, Executivul îşi va continua politica de relaxare fiscală prin care nu va majora impozitele importante şi va reduce nivelul contribuţiilor la asigurările sociale până la 39,5% din salariul brut.
O modificare importantă pentru anul 2009, anunţată ieri de ministrul Vosganian, este unificarea impozitului pentru dividendele persoanelor juridice nerezidente cu cel al rezidenţilor, la nivelul de 10%.
Pe de altă parte, ministrul economiei a reacţionat la acuzele aduse de PSD cu privire la scăderea veniturilor bugetare, odată cu aplicarea cotei unice de impozitare. Domnia sa a realizat o analiză a câştigului înregistrat de pe urma impunerii cotei unice, atât la bugetul statului, cât şi de către populaţie. Astfel, câştigul bugetar din impozitul pe venit a crescut de 2,5 ori pe perioada mandatului actualului guvern, conform declaraţiilor ministrului Vosganian, de la 7,1 miliarde de lei în 2004, la 18 miliarde de lei - estimarea pentru anul 2008. Domnia sa a explicat că veniturile din impozitul pe profit s-au majorat, la rândul lor, de 2,3 ori în aceeaşi perioadă, de la 6,48 miliarde de lei în 2004, la 14,5 miliarde de lei în 2008. În acest timp, ponderea în PIB a veniturilor bugetare a crescut, ministrul explicând că a avut loc o majorare de la 30,1% în anul 2004, la 34,4% în 2007. Pentru anul în curs, Executivul anticipează o creştere a veniturilor până la 35,9% din PIB.
De cealaltă parte, cota unică de 16% le-a adus persoanelor fizice şi juridice câştiguri de aproape 16 miliarde de euro în perioada 2005-2008, conform declaraţiilor domnului Vosganian. Ministrul a arătat că, astfel, persoanele fizice şi cele juridice au avut câştiguri de 2,4 miliarde de euro în 2005 şi 3,1 miliarde de euro în 2006. Domnia sa a adăugat că în anul 2007 câştigurile au crescut la 4,4 miliarde de euro, iar prognoza pentru anul în curs este de 5 miliarde de euro.
Varujan Vosganian a făcut referire şi la inflaţia înregistrată de ţara noastră, comparativ cu celelalte ţări europene. Ministrul a subliniat că inflaţia de 0,5% din luna aprilie a acestui an, raportată la luna martie, a fost mai mică decât a multor ţări membre UE. Conform raportului Eurostat, Ungaria a înregistrat, luna trecută, o inflaţie de 0,6%, Spania - de 1,1%, Italia - de 0,6%, iar Germania - de 0,8%. Domnia sa a explicat că nivelul mai mic al inflaţiei din ţara noastră este rezultatul efortului de a menţine acest indicator la un nivel acceptabil, în condiţiile în care agricultura nu este la fel de dezvoltată ca a celorlalte ţări europene. De asemenea, contextul nefavorabil extern îngreunează procesul de menţinere a inflaţiei la un nivel normal.