CODUL PENAL: Băsescu cere Parlamentului menţinerea articolului privind "presiunile asupra justiţiei"

V.B.
Politică / 18 martie 2014

Preşedintele Traian Băsescu a trimis astăzi Parlamentului o cerere de reexaminare, în care solicită menţinerea infracţiunii de la articolul 276 din Codul Penal, care incriminează declaraţiile publice nereale referitoare la săvârşirea unei infracţiuni de către judecător sau organele de urmărire, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Preşedinţiei.

Articolul este considerat de o parte a surselor mediatice ca unul ce atentează la libertatea presei.

Băsescu menţionează că, prin legea aflată la promulgare, se abrogă infracţiunea de "Presiuni asupra justiţiei", prevăzută la Articolul 276 din Legea 286/2009 privind Codul Penal.

"Această infracţiune face parte din categoria infracţiunilor contra înfăptuirii justiţiei şi instituie o protecţie atât pentru judecător, cât şi pentru organele de urmărire penală. Potrivit Articolului 276 din Codul Penal, < fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de către judecător sau de organele de urmărire penală a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legată de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă >", se arată în comunicat.

Şeful statului precizează că, potrivit Expunerii de motive la Legea 286/2009 privind Codul Penal, introducerea acestei infracţiuni în Codul Penal a avut "drept principală raţiune asigurarea şi protejarea imparţialităţii şi libertăţii judecătorilor şi organelor de urmărire penală în exercitarea atribuţiilor judiciare conferite de lege faţă de încercările de intimidare sau influenţare a acestora".

"< Faptele incriminate sunt inspirate din realităţile practicii judiciare, dar, mai ales, de frecvenţa, intensitatea şi de modul de manifestare a acestor fapte în ultimii ani, constând în încercările de influenţare sau intimidare din partea părţilor sau a reprezentanţilor acestora, în modalităţile arătate, pe durata desfăşurării unui proces, obţinându-se astfel o atmosferă de natură să vicieze grav imparţialitatea judecătorilor sau procurorilor, atmosferă care poate fie să profite celor ce recurg la asemenea mijloace în cazul obţinerii efectului scontat, fie să-i dezavantajeze prin obţinerea unei atitudini ostile din partea magistraţilor >. Astfel, raţiunile care au justificat introducerea acestei infracţiuni persistă şi, în consecinţă, abrogarea articolului ce sancţionează presiunile asupra justiţiei nu este oportună", susţine Băsescu.

Potrivit lui Traian Băsescu, libertatea de exprimare trebuie să se exercite în limitele bunei-credinţe.

"Pe de altă parte, libertatea de exprimare trebuie să se exercite în limitele bunei-credinţe, sens în care considerăm că menţinerea în Codul Penal a infracţiunii de < Presiuni asupra justiţiei > are un efect descurajant pentru posibilele încercări de a influenţa sau a intimida magistraţii, prin declaraţii publice nereale, referitoare la săvârşirea de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare gravă legată de instrumentarea respectivei cauze pe durata unei proceduri judiciare în curs", afirmă liderul de la Cotroceni.

Traian Băsescu subliniază că această propunere legislativă nu a fost susţinută de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

"În punctul său de vedere adresat Parlamentului, Consiliul Superior al Magistraturii subliniază importanţa menţinerii acestei incriminări, precizând că actuala infracţiune prevăzută la Articolul 276 din Codul Penal are în vedere doar declaraţiile publice nereale făcute cu scopul de a influenţa sau intimida, ceea ce echivalează cu o distorsionare a realităţii, operată cu rea-credinţă, care, astfel, cum a statuat şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului, depăşeşte limitele unei critici acceptabile. În concepţia CEDO, < o afirmaţie veridică poate fi dublată de remarci suplimentare, de judecăţi de valoare, de supoziţii ori de insinuări susceptibile să creeze o imagine eronată în ochii publicului >. Totodată, Curtea a recunoscut că pot exista cazuri, când este necesar ca puterea judiciară să fie protejată împotriva atacurilor distrugătoare, lipsite de fond serios, cu atât mai mult, cu cât obligaţia de rezervă le interzice magistraţilor să reacţioneze", scrie preşedintele.

Băsescu mai transmite că dispoziţia legală prevăzută la Articolul 276 din Codul Penal se opune declaraţiilor publice neadevărate făcute cu rea-credinţă şi nu are efecte asupra declaraţiilor prin care se spune adevărul, se reclamă un abuz, în interes public, legitim.

"De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii a considerat că infracţiunea prevăzută la Articolul 276 din Codul Penal trebuie să rămână în vigoare, dată fiind necesitatea independenţei şi imparţialităţii magistratului, principii consfinţite şi de Articolul 124 alin. (3) din Constituţia României", se mai arată în comunicat.

Traian Băsescu mai spune, în documentul citat, că incriminarea anumitor fapte ce au rolul de a influenţa sau intimida magistratul este în acord cu recomandarea Comisiei Europene privind introducerea unui cadru clar privind interdicţia de a critica hotărâri judecătoreşti şi de a submina activitatea magistraţilor sau de a face presiuni asupra acestora (Raportul din ianuarie 2013 al Comisiei Europene către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare).

"Faţă de cele anterior expuse, apreciem că se impune menţinerea acestei infracţiuni în Codul Penal deoarece, prin abrogarea textului de lege propus, ar putea fi afectat bunul mers al justiţiei. Luând în considerare competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea legii trimisă la promulgare, în sensul respingerii sale", conchide Băsescu.

Presa scrie că, pe 18 februarie, Camera Deputaţilor a aprobat abrogarea articolului 276 din Codul penal, care incrimina "fapta unei persoane care face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de către judecător sau de organe de urmărire penală a unei infracţiuni".

Proiectul pentru abrogarea articolului 276 din Codul penal a fost adoptat cu 285 de voturi pentru, 9 împotrivă şi 35 de abţineri. Iniţiativa a fost elaborată de liberalii Crin Antonescu, George Scutaru şi Alina Gorghiu şi a fost semnată de 55 de parlamentari. Camera Deputaţilor a fost forul decizional.

În timpul dezbaterilor din plenul Camerei, reprezentanţii tuturor grurpurilor parlamentare au susţinut abrogarea acestui articol din Codul penal, pe motiv că libertatea de exprimare este un drept fundamental garantat, iar articolul ar fi limitat acest drept.

Tot în plenul Camerei, preşedintele grupului PSD, Marian Neacşu, a declarat că abrogarea articolului 276 din Codul penal "este un angajament al USL" şi că "presa trebuie să fie liberă şi neîngrădită".

Reprezentanţii PPDD au precizat că susţin proiectul de lege, întrucât nu se justifică aplicarea sancţiunii cu închisoarea pentru un delict de opinie.

Marton Arpad (UDMR) a spus că articolul se referă la toată lumea, nu doar la presă, adăugând că se bucură de faptul că majoritatea a iniţiat acest proiect de lege, "pentru că şi-a dat seama că a greşit".

Guvernul a susţinut, de asemenea, abrogarea articolului 276 din Codul Penal.

Articolul 276 din Codul Penal ("Presiuni asupra justiţiei") incriminează fapta unei persoane care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de către judecător sau de organele de urmărire penală a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida. Sancţiunea ce se poate aplica este închisoarea de la 3 luni la un an sau amendă.

Proiectul fusese adoptat şi de Senat şi primise aviz favorabil din partea Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb