COFACE: Cinci economii avansate vor evita riscul de "stagnare seculară" în următorul deceniu

Elena Deacu
Macroeconomie / 7 aprilie 2015

La mai mult de trei ani de la redresarea oficială, economiile avansate se luptă să revină pe calea unei dezvoltări durabile, arată, într-o analiză, Coface, care a realizat un top 5 al celor mai solide ţări, acesta incluzând Germania, Coreea de Sud, Elveţia, Belgia şi Olanda.

În Germania, cheltuielile pentru cercetare şi dezvoltare, susţinute mai ales de companiile private sunt mai ridicate decât media OECD. Sistemele de finanţare încurajează micile companii să se dezvolte. În sfârşit, pe lângă un ritm susţinut al exporturilor, ţara se bucură de un nivel ridicat de competitivitate, excluzând costurile.

Coreea de Sud, liderul produselor electronice de calitate superioară, obţine câştiguri de productivitate semnificative, bazându-se pe puternica sa capacitate de inovare, inclusiv un sistem educaţional de înaltă calitate, un nivel ridicat al cheltuielilor publice pentru cercetare şi dezvoltare şi un număr mare de brevete depuse. În ciuda încetinirii din China, tehnologia de ultimă oră asigură menţinerea potenţialului economic legat de exporturi.

Pentru Elveţia, care a adoptat o poziţie puternică în domeniul biotehnologiei, inovaţia este o prioritate cheie. Sistemul său de finanţare încurajează accesul la împrumuturile bancare pentru IMM-uri şi sursele pentru finanţarea cercetării şi dezvoltării sunt în special private. De asemenea, ea are o competitivitate foarte ridicată excluzând costurile, companiile elveţiene bucurându-se de o imagine de marcă superioară. Exporturile elveţiene au crescut cu 27% în perioada 2007 - 2013.

Belgia este una dintre ţările cu cele mai scăzute niveluri de inegalitate din OECD. Ţara are de asemenea unul dintre cele mai mari niveluri de deschidere din OECD, reprezentând 82% din PIB. Acest comerţ dinamic extern face ţara să fie deosebit de competitivă.

Olanda se bucură de indicatori echilibraţi şi relativ pozitivi. Deşi datoria totală a ţării este relativ mare (355% din PIB), nivelul datoriei publice (78%) ar putea permite guvernului să sprijine sectorul privat în cazul unei schimbări estimate a creşterii. Activitatea portuară este de asemenea un avantaj deosebit pentru ţară, Rotterdam fiind cel mai mare port din Europa. Din nou, ţara se bucură de cei mai ridicaţi indicatori de deschidere din OECD (83% din PIB).

Pentru a identifica acele economii avansate cu cel mai mic risc de a intra într-o perioadă prelungită de creştere lentă sau chiar stagnare, economiştii Coface au analizat un eşantion de 23 de ţări pe baza a cinci criterii.

Potrivit Coface, demografia şi inovaţia sunt doi factori tradiţional decisivi în creşterea potenţială pe termen lung. Marea Britanie înregistrează o accelerare în creşterea activelor sale, în timp ce în Spania scade imigraţia. Interesul ţărilor joacă un rol important în ambele cazuri. Statele Unite rămân una dintre principalele ţări în ceea ce priveşte inovaţia, în special în domeniul biotehnologiei. Acest avantaj contribuie la asigurarea dezvoltării pe termen lung.

Inegalitatea veniturilor în ţările OECD explică parţial criza din 2008-2009 şi redresarea ezitantă care duce la slăbirea pe termen lung a puterii de cumpărare pentru gospodăriile cu venituri scăzute. Suedia, Danemarca, Statele Unite şi Franţa au înregistrat niveluri ridicate de inegalitate conform indicelui GINI, contribuind la încetinirea creşterii lor.

Datoria publică şi privată care, devenind excesivă (între 300% şi 350% din PIB în majoritatea cazurilor din OECD), creşte vulnerabilitatea financiară a jucătorilor economici, expunând împrumutătorii la riscul de insolvenţă şi lichiditate. Ţări precum Spania şi Marea Britanie au înregistrat o creştere accentuată a datoriei private înainte de criză, ulterior fiind marcate de una dintre cele mai profunde recesiuni. Germania, Australia, Elveţia şi Finlanda sunt printre ţările cele mai puţin îndatorate.

Performanţele legate de exporturi, care depind foarte mult de competitivitate - atât în ceea ce priveşte preţurile, cât şi de aspectele nelegate de costuri (inovaţie, calitate, design, etc.). Europa de Sud şi Irlanda au devenit mai competitive datorită scăderii cursului real de schimb valutar. Marea Britanie, Japonia şi Germania beneficiază de imaginea produselor lor ca valoare adăugată ridicată.

Grupul Coface, lider mondial în asigurările de credit, oferă companiilor din întreaga lume soluţii de protejare împotriva riscului financiar de neplată a clienţilor proprii, atât pe piaţa internă, cât şi pentru export. În 2014, cu suportul celor 4.406 de angajaţi, Coface a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de 1,441 miliarde euro. Prezent în mod direct sau indirect în 98 de ţări, Grupul asigură peste 40.000 de companii din peste 200 de ţări. În fiecare trimestru, Coface publică evaluările sale de risc de ţară pentru 160 de ţări, pe baza cunoştinţelor sale unice asupra comportamentului de plată al companiilor şi pe baza expertizei celor 350 de underwriter-i ai săi.

În Franţa, Coface gestionează garanţiile publice de export în numele Statului Francez.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb