Coface: "Industria metalelor în Germania -perspective sumbre, dar comportamente de plată pozitive"

T.B.
Companii / 28 noiembrie 2023

Coface: "Industria metalelor în Germania -perspective sumbre, dar comportamente de plată pozitive"

Situaţia sectorului metalelor din Germania nu a fost niciodată uşoară şi a devenit mai dificilă odată cu apariţia concurenţei produselor din metal susţinute de statul chinez, precum şi pe fondul deteriorării situaţiei sectorului auto german încă din 2018, se arată într-un comunicat al Coface, remis redacţiei. În ciuda provocărilor, comportamentul de plată s-a îmbunătăţit de-a lungul anilor în acest sector, conform rezultatelor sondajelor anuale Coface privind plăţile din Germania, informează sursa.

Mai mulţi factori economici au contribuit la încetinirea industriei germane a metalelor. Concurenţa, sponsorizată de statul chinez, a reuşit să depăşească companiile europene prin furnizarea de produse mai ieftine, se arată în comunicat. De-a lungul anilor, aceste subvenţii au dus la supracapacităţi semnificative şi la o supraofertă pe piaţa mondială, împovărând preţurile metalelor industriale, în special în cazul oţelului şi aluminiului, potrivit sursei menţionate.

Transformarea industrială a Germaniei în direcţia tehnologiilor verzi, în special în industria auto, a declanşat o recesiune industrială care a afectat şi sectorul metalelor, conform sursei citate.

De la jumătatea anului 2018, producţia sectorului german al metalelor este pe o tendinţă descendentă, informează compania. Pe lângă aceste provocări, creşterea preţurilor la energie pe fondul redresării post-pandemie şi după invazia Rusiei în Ucraina a condus la costuri mai mari de producţie, relatează Coface. Potrivit asociaţiei patronale din industria metalelor şi electronicii, marja de profit brut din sector a scăzut de la 4,4% în 2017 la 3,5% în 2021, menţionează sursa. În mai 2023, 34% dintre companiile din sectorul metalelor şi electronicelor indicau că ar fi avut în 2022 fie marje de profit foarte mici (între 0% şi 2%), fie marje de profit negative (14% dintre respondenţi). În septembrie 2023, 15% se pregăteau pentru pierderi la nivel de profit pentru acest an, se mai arată în comunicat.

Datorită reprezentativităţii puternice a companiilor metalurgice în sondajul anual Coface al plăţior, este posibilă compararea nu numai a comportamentul de plată al mai multor sectoare într-un an, ci şi a rezultatelor sectorului metalelor de-a lungul timpului, informează compania.

În 2019, 82% dintre companiile metalurgice au solicitat termene de plată scurte de până la două luni, iar 16% au avut opţiunea de a plăti după două luni, potrivit sursei. Situaţia s-a schimbat simţitor între timp, se mai arată în comunicat. În 2023, 53% dintre companii cer să încaseze în primele 30 de zile de la livrare şi doar 5% oferă termene de plată mai mari de două luni, transmite sursa indicată.

Termenul mediu de plată în sectorul metalelor a scăzut de la 44 de zile în 2019 la 31 de zile în 2023, conform sursei precizate. În aceeaşi perioadă, termenul de plată pentru toate companiile din Germania a scăzut doar marginal, de la 34 de zile la 32 de zile, potrivit companiei.

Chiar dacă ponderea companiilor din sectorul german al metalelor care raportează întârzieri la plată a crescut de la 62% în 2022 la 77% în 2023, întârzierile sunt mai scurte, afirmă compania. Unul dintre motivele principale pentru numărul mare de întârzieri este că 32% dintre companiile chestionate au considerat această practică un standard de piaţă în 2023, transmite sursa. Industria metalelor rămâne printre sectoarele germane în care majoritatea companiilor încasează în 30 de zile de la data scadentă. În 2023, nu au fost raportate întârzieri mai mari de 90 de zile, potrivit comunicatului. În general, cu excepţia anului 2020, întârzierile medii de plată din sectorul metalelor au rămas în mod constant sub timpul mediu de întârziere a plăţilor la nivel de economie, precizează sursa citată.

În ciuda pesimismului, ceea ce iese în evidenţă în comparaţie cu alte sectoare este că, deşi sectorul metalelor a rămas sub media generală, acesta nu intră în cel mai problematic scenariu, afirmă sursa.

Printre principalele riscuri identificate de companii în 2023 se numără: condiţiile dificile de afaceri şi de producţie din Germania (21,4% dintre respondenţi), creşterea preţurilor mărfurilor (17,9%), lipsa forţei de muncă calificate (12,5%) şi riscurile politice ( 11,6%), informează compania.

Ca reacţie în special la riscurile politice, sectorul metalelor pare să se fi adaptat mai devreme decât alte industrii la mediul economic în schimbare: 13,6% dintre companii implementaseră deja strategii de reducere a riscurilor până în 2023, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb